Külföldi kalandokBarátokkalÍzkalandTavaszi zsongás

Végigettük Prágát, avagy hova érdemes beülni a cseh fővárosban

1 perces olvasási idő

Rengeteg magyar turista fordul meg Prágában, és nem véletlenül. Gyönyörű város, viszonylag közel van autóval is, rengeteg látnivalója van. És nem utolsó sorban remek helyek, ahol különleges cseh ételeket lehet kóstolni és leöblíteni némi sörrel. De ha valami modernebbre vágyunk pár nap knédlizés után, akkor arra is van ötletünk, hogy hova érdemes beülni.

Kezdjük a legkézenfekvőbb étkezési lehetőséggel, ami úton-útszélen szembe jön velünk Prágában: együnk az utcán!

Rengeteg helyen lehet kürtöskalácsot (trdelnik néven ismert errefelé) venni. Tényleg lépten-nyomon szembejön velünk ez az édesség, és ha mást nem is, az illatát messziről lehet érezni. Többféle ízesítéssel készítik és az egyik helyi árustól azt is megtudtuk, hogy akár még fagylalttal is töltik, de kerülhet bele csokoládékrém, mogyorókrém is. Ha már az utcai árusok be is zárnak, 9-10 óra körül még erre specializálódott üzletekben frissen is készítik.

Kürtőskalács

A másik népszerű utcai étel a sült kolbász, amelyet a Vencel tér közelében több helyen is árulnak. De a híd közelében is több kisebb kolbászsütő üzlettel találkozunk. Több helyen, kocsmákban igen kiadós méretben (30-40cm hosszú) is kapható.

Szállást keresel Prágában?

Aztán persze jöhetnek a jól ismert kocsmaételek: a kolbász, a csülök, knédli, párolt sertés, utopenec  ecetes lében pácolt szafaládé és hagyma) és az elmaradhatatlan sör.

U Fleku bejárata

Az U Fleku nevű hely igen népszerű, érdemes asztalt foglalni. Már 500 éve mérik a sört itt, úgy hogy ha valahol tudják milyen a jó sör, akkor ez az a hely. Nagy szerencse kell hozzá, hogy épp legyen szabad helyfoglalás nélkül, pláne egy nagyobb társaságnak. Azon sem kell megsértődni, hogy nem külön asztalt kapunk, hanem egy másik asztaltársasághoz hozzácsapnak minket. Kérdés nélkül hozzák a Becherovkát és egyéb röviditalokat. Határozottan jelezni kell, ha nem kérjük, mert kedves mosolyokból itt bizony nem értenek a pincérek. Van pörgés, naponta több száz vendég fordul meg, hangosan szól a zene.

U Fleku, Prága

A röviditalok után kérdés nélkül érkezik a sör, és amíg nem jelezzük, kapjuk is az újabb korsókat, ha üres korsót látnak az asztalon. Harmonikás húzza a sarokban dalokat és csinál olyan hangulatot, ami már délben felderíti az embert, pedig még egy korty alkoholt sem ivott.

Károly-híd, Prága

Az U Parlamentuban remekül megfért egymás mellett az elegáns asztaltársaság a csak sörre beugró helyiekkel egy átlagos kedd este. Teltház volt és szerencsénk is volt, mert asztalfoglalás nélkül kaptuk az utolsó szabad asztalt és jutottunk meleg vacsorához. Teljes meglepetésemre ez volt az egyetlen olyan, kimondottan helyi konyhával futó étterem Prágában, ahol remek bort kaptam a húsmentes vacsorámhoz. Ami kivételesen nemcsak párolt káposzta és knédli volt. De senki ne aggódjon, az U Parlamentu nem vega étterem, sokkal inkább a klasszikus vonalat viszi, azt is nagyon jó minőségben, de szerencsére gondolnak azokra is, akik nem esznek húst.

Ha meguntuk a kocsmázást, sörözést, akkor a Kisoldalon (vár oldal, Mala Strana) jó szívvel ajánlom a St Martin éttermet a Nerudova utcától alig pár percnyire.  Picinek tűnik, de ne tévesszen meg senkit, mert sok apró asztalka bújuk meg odabent, nyáron pedig kerthelyisége is van. Nincs több oldalas étlap, de amit csinálnak, azt nagyon jól csinálják – írom ezt válogatósként. Vacsora közben klassz jazz zene szól, és remek borokat  ihatunk. Mivel pici a hely és népszerű is, érdemes telefonálni egyet, hogy van-e szabad asztal vagy a várból lefelé andalogva beugrani és foglalni asztalt estére.

Ha már a Kisoldalon járunk, akkor a Károly hídon átérve, a torony mellett bújuk meg a Hotel Pod Vezi étterme. Könnyű elsétálni mellette, mert olyan apró, de érdemes betérni. Itthon nem ülnék be egy szálloda éttermébe, de ezt kár lett volna kihagyni. Finomak az ételek, a helyszín ellenére nem drága, nagyon hangulatos és még kertrész is van, ha jó időben járunk errefelé.

Kilátás a Strahov kolostorból

És végezetül két söröző még a Kisoldalon: Az egyik a  Strahovi kolostor sörfőzdéje a vár negyedben található, a Strahov kolostor épületében. Pazar a panoráma a városra, szóval nemcsak sörkedvelőknek ajánlott erősen a hely, hanem romantikus csavargáshoz a vároldalon is remek kiindulópont. Innen már csak lefelé vezet az út, de ha mégsem szeretünk a macskaköves utcákon sétálgatni, akkor pár percnyire villamosmegállót találunk, ami visszavisz minket az óvárosba.

Innen 2 percnyire a vár felé sétálva, jobb oldalon található a Fekete Ökör kocsma, amit nehéz észrevenni a barokk épületben. Az ember mindenre számít, csak kocsmára nem. Vasárnap este is színültig van a hely, de aki mindenképp itt szeretne inni egy korsó sört, vagy harapni valamit (itt megkóstolhatjuk az utopenecet), az várjon pár percet és biztosan talál valamelyik asztal végén szabad helyet, ha más nem, akkor marad az előtér. Virsli, kolbász itt is van az étlapon, szóval éhen halni senki nem fog.

Nektek van kedvenc helyetek Prágában?

Szállások a cseh fővárosban >>

/Fotók: Kozma Judit, shutterstock/

 

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%