Programok hétvégéreCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódás

Lépj be a kulisszák mögé! 10 hazai helyszín, ahol a kedvenc filmjeidet, sorozataidat forgatták

2 perces olvasási idő

A Magyarországon forgatott filmek mindig egy kicsit közelebb állnak a szívedhez, mert úgy érzed, hogy így belátsz a kulisszák mögé? Teljesen megértjük, mi is mindig kíváncsian figyeljük, hogy felismerjük-e egy-egy jelenben a hazai forgatási helyszíneket. Mutatjuk, melyik a 10 legismertebb forgatási helyszín Magyarországon, ahova érdemes akár ellátogatni is! 

Forgatási helyszínek, amibe a filmesek is azonnal beleszerettek 

1. A siklósi vár és a Tenkes kapitánya

Ki ne ismerné az 1963-ban forgatott A Tenkes kapitánya c. filmsorozatot Zenthe Ferenc főszereplésével? A forgatási helyszínek között a Dél-Baranyában található siklósi vár is szerepel, amelyben megtekinthető a Tenkes kapitánya panoptikum is. A panoptikumban a film fontosabb szereplőit ismerhetjük meg.

Foglalj szállást a környéken! >>

Tipp! Ha a környéken kirándulsz, a vár mellett keresd fel a Máriagyűdi kegytemplomot, Malkocs bej dzsámiját, a Csodabogyó tanösvényt, és a Máriagyűdi Levendulás házat is! 

10 hazai forgatási helyszín
Siklósi vár

2. Szarvaskő és az Isten hozta, őrnagy úr!

Örkény István kisregénye alapján készült az Isten hozta, őrnagy úr! c. film, Latinovits Zoltánnal és Sinkovits Imrével. A film forgatási helyszíne a Bükk nyugati lábánál fekvő Szarvaskő, amely a könyvben és a filmben Mátraszentanna néven ismert. A település lakosai mai napig őrzik a forgatásról maradt emlékeket, a főutcán pedig felállították a történet egyik kulcsfontosságú helyszínét, a híres budi másolatát is.

Szállást keresel Szarvaskő közelében? >>

Tipp! Szarvaskő közelében bakancslistás látnivaló a Szarvaskői-kilátó, a Gilitka kápolna, a Bél-kő tanösvény, és a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság Temploma.

10 hazai forgatási helyszín
Bélapátfalvi Ciszterci Apátság

3. A Nádasdy-kastély, a Borgiák és a Drakula-sorozat

A Nádasdladányban található, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély épülete kiváló forgatási helyszín volt az olyan misztikus atmoszférájú filmekhez, mint a Borgiák, a 2013-as Drakula-sorozat, illetve az Underworld c. vámpíros témájú horrorfilm. Érdekesség, hogy a kastély alagsorában még most is felfedezhetőek a forgatásokkor keletkezett jókora piros vérfoltok. 

Szállást keresel Nádasdladány közelében? >>

Tipp! A Nádasdy-kastély mellett mindenképpen keresd fel a környéken a Thury várat, az Ösküi kerektemplomot és az Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyt

10 hazai forgatási helyszín
Nádasdy-kastély

4. Pilisborosjenő, a Magyar vándor, az Egri csillagok és az Angyalbőrben

Sokan nem tudják, hogy az Egri csillagok c. filmet nem Egerben, hanem Pilisborosjenő határában forgattak, itt építették fel ugyanis az egri vár másolatát. A várat nem bontották le, a díszleteket pedig – amelyeket időközben felújítottak – ma is fel lehet keresni. Az Egri csillagok mellett a Magyar vándorban, a Rab ember fiaiban és az Angyalbőrben című filmben is feltűnnek a pilisborosjenői forgatási helyszínek. 

A legjobb szállások Pilisborosjenő közelében >>

Tipp! Ha Pilisborosjenőn jársz, az egri vár másolata mellett keresd fel a Teve-sziklát, és a Kevély-hegyi levendulamezőt is!

10 hazai forgatási helyszín
Egri vár másolata

5. Pilisszentlélek, Búbánatvölgy, és A mi kis falunk

Ha szereted A mi kis falunk sorozatot, akkor biztosan vagy ezerszer jártál a szereplőkkel Pilisszentlélek utcáin, ám a települést ők Pajkaszeg néven emlegetik. A magyar sorozatban több olyan épület van, amit évente több száz turista keres fel, ám ha a horgásztóhoz is ellátogatnál, tudnod kell, hogy az nem Pilisszentléleken található, hanem az Esztergomhoz közel eső Búbánatvölgyben. 

Foglalj szállást Pilisszentlélek környékén >>

Tipp! Pilisszentlélek legismertebb nevezetessége a pálos kolostorrom, a romokat mindenképpen keresd fel, ha „Pajkaszegre” látogatsz. A közelben vár még a Vaskapu szikla, a Dera szurdok és Boldog Özséb-kilátó is. 

10 hazai forgatási helyszín
Dera-szurdok

6. A Garancsi-tó és az Üvegtigris filmek

Tinnye különösen népszerű a turisták körében, mióta itt áll az Üvegtigris filmek büfékocsija. A büfé pontosan olyan, mint amilyennek ezerszer elképzelted már, sőt, ha itt jársz, szinte magad előtt látod majd a film legviccesebb jeleneit. A Garancsi-tó körül tehetsz egy sétát, vagy akár horgászhatsz is, az Üvegtigris-hangulat garantáltan magával ragad majd. 

A legjobb szállások a tó környékén >>

Tipp! A közelben keresd fel a Dévényi Antal-kilátót, a Pilisi Boldogasszony kápolnát, és a Nagy-szénás tanösvényt is!

Üvegtigris Büfé

7. Az ELTE Botanikus Kertje és A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk legismertebb jelenetét, amelyben Nemecsek kihallgatja a vörösingeseket, Budapest VIII. kerületében található Füvészkertben forgatták. A hazai forgatási helyszínek közül talán ez egyik legikonikusabb, hiszen ki ne látta volna Molnár Ferenc regényének filmváltozatát többször is egymás után? A Füvészkert bámulatos látványt nyújt, mindenképpen érdemes felkeresni!

Foglalj szállást Budapesten itt! >>

Tipp! Ha a Füvészkerthez hasonló természet közeli élményt keresel, remek célpont lehet a Margitsziget, a Pál-völgyi-barlang, a Normafa, vagy akár a Tündérszikla is. 

ELTE Füvészkert

8. Vácrátóti arborétum és az Abigél

Az MTA Nemzeti Botanikus Kert, vagyis a vácrátóti arborétum elképesztő látnivalókkal várja azokat, akik szabadtéri kikapcsolódást keresnek. Az arborétum az Abigél mellett számos más film forgatási helyszíne volt már,  ilyen a Halálos tavasz, A palacsintás király, a Psyché, és A Pál utcai fiúk is. Visszatérve az Abigélre, az arborétum a Matula kertjének szerepét töltötte be. 

Foglalj szállást Vácrátót közelében >>

Tipp! Vácrátót környékén számos gyönyörű hely vár arra, hogy felfedezd magadnak. Ilyen a mogyoródi Faluház, a váci vár maradványa, a Ligeti-tó és a Szentendrei-sziget is. 

Vácrátóti arborétum

9. Az Alcsúti Arborétum és A rítus

Az Alcsúti Arborétum kápolnája többször is funkcionált forgatási helyszínként, ugyanis itt vették fel Anthony Hopkins ördögűzős horrorfilmje, A rítus néhány jelenetét, illetve a Borgiák című sorozat egyes részeit is. A kápolnát, és az arborétumot mindenképpen érdemes felfedezni!

Szállást keresel az arborétum közelében? >>

Tipp! Ha erre kirándulsz, feltétlenül keresd fel az arborétum mellett az Alcsúti kastélyt is! 

Alcsúti arborétum

10. Számos hazai helyszín adott otthont a Vaják c. sorozatnak

Gánt, Csákberény, Gyarmatpuszta, Vajdahunyad vára, Jáki kápolna, Szentendre, Tata, Tatabánya és Komárom. A Vaják c. népszerű sorozat hazai forgatási helyszínei sok turista számára bakancslistás helyek. Ha te is kedveled a sorozatot, keresd fel ezeket a forgatási helyszíneket szépen sorban egymás után! 

Egyes helyszínek annyira közel esnek egymáshoz, hogy érdemes akár egy többnapos kirándulás keretében megnézni őket, összekötve a programot egy kis városnézéssel, túrázással, és gasztroélményekkel. 

Foglalj szállást a szallas.hu kínálatából, és vidd magaddal a sorozat-körútra a családot, és a barátokat is. Nem bánjátok meg! >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
86%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%