Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Izgalmas magyar helyszínek, ahol a Vaják című sorozatot forgatták

1 perces olvasási idő

Ismeritek a Vaják című sorozatot? Tudjátok, a hatalmas népszerűségnek örvendő fantasy, amit ráadásul jórészt hazánkban forgattak! Ha szeretnétek megtudni, hogy hol dolgozott a Vaják stábja, és hogy milyen módon bukkannak fel a magyar helyszínek a képernyőn, ez a lista nektek szól! 

Persze más országokban is forgattak, azt már például összeszedtük, milyen lengyel helyszínek szerepelnek a sorozatban. Most viszont hazai földre fókuszálunk: íme a magyar helyszínek, ahol a Vajákot forgatták!

magyar helyszínek Vaják

Izgalmas magyar helyszínek, ahol a Vaják című sorozatot forgatták

Szelim barlang, Tatabánya 

Emlékeztek a Vaják 6. epizódjában felbukkanó aranysárkányra? A jelenetet nem máshol vették fel, mint hazánk egyik legismertebb barlangjában, a Szelim-barlangban. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található barlangot úgy is szokták emlegetni, hogy Szelim-lyuk, hiszen egy különleges üregről van szó.

A barlanghoz felsétálhattok Tatabánya felől a piros jelzésű lépcsősoron. Ha autóval érkeztek, akkor Tatabánya keleti szélén, az 1-es főútból kiágazó Panoráma út visz fel a Kő-hegyre. Itt, a Turul-szobornál van parkoló, ahol az autót hagyhatjátok. Ezután irány a piros jelzésű sétaút!

Keress szállást Tatabánya területén >>

magyar helyszínek Vaják

Szelim-lyuk

Vajdahunyad vára, Jáki kápolna 

Észrevettétek, hogy Vajdahunyad vára is szerepelt a Vaják sorozatban? Ugye, nem? Ez azért lehet, mert a vár külseje nem, csak a belseje tűnt fel a képernyőn, egész pontosan a Jáki kápolna. Mindjárt a legelső részben láthatjuk, amikor a vaják találkozik Stregobor varázslóval. A buja növényzetnek köszönhetően igazi egzotikus hangulatot kapott! Kár, hogy a vár többi része nem szerepelt, hiszen nemcsak gyönyörű, de remekül passzol is a Vaják középkorias, misztikus hangulatához. Aki nem járt még itt, egyszer mindenképp pótolja!

Itt találjátok a budapesti szállásokat >> 

magyar helyszínek Vaják

Vajdahunyad vára

Kiscelli Múzeum, Budapest 

Érdekel a képzőművészet vagy Budapest újkori története? A Kiscelli Múzeumban a helyed, ami a Vajákban is fontos helyszín volt. A múzeumhoz tartozó barokk templom belseje volt például a varázslóakadémia egyik terme, ahol a mágusok tanácskoznak. Sajnos ilyen izgalmas összejövetelekre a valóságban nem számíthatunk, de azért érdekes iparművészeti tárgyakat és kortárs alkotásokat csodálhatunk meg.

magyar helyszínek Vaják

A Kiscelli Múzeum kívülről

Tatai-vár, Öreg-tó 

A Tatai-várat sokan jól ismerik, de a Vaják óta még nagyobb népszerűségnek örvend. Nem kisebb szerep jutott neki, mint Yennefer otthona: a képernyőn félhomályba burkolva, magányosan áll az Öreg-tó partján. Sőt, számítógépes trükköknek hála azt is láthatjuk az 5. rész végén, ahogy a vár felső emelete összeomlik! Persze a valóságban ilyenről szó sincs, büszkén áll a tó-partján. Látogassátok meg a várat és merüljetek el a középkorban! 

Itt megtekinthetitek többek között a Zsigmond- és Mátyás-kori faragványokat, a reneszánsz enteriőrű lovagtermet, és megismerkedhettek a tatai céhek történetével is. Vagy csak tegyetek egy sétát Magyarország egyik legszebb, és legrégebbi mesterséges tava körül! Nyitvatartásról és jegyárakról itt tájékozódhattok >> 

Szálláshelyek Tatán >> 

magyar helyszínek Vaják

A Tatai-vár az Öreg-tó partján

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre 

Hogyan néz ki egy középkori falu a Vaják készítői szerint? Valahogy úgy, ahogy a szentendrei Skanzen egyes részei! A Szabadtéri múzeum a Dunakanyar természetvédelmi területén található: 312 kiállítási épület, 5 km sétaút és ligetes pihenőhelyek várnak. A múzeum nyolc tájegységet mutat be, melyek: Észak-magyarországi falu, Felföldi mezőváros, Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Dél-Dunántúl, Bakony, Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld. Ezek közül többször is feltűnt a sorozatban a tiszavidéki mándi református templom és a jellegzetes külsejű nemesborzovai harangláb. 

TIPP: Fedezzétek fel a Szentendréhez közeli erdőket-hegyeket és túrázzatok egy jót! Összeszedtük a Pilis-hegység 5 kihagyhatatlan látnivalóját >>

Szállások Szentendrén >> 

A mándi reformátustemplom és a nemesborzovai harangláb a szentendrei Skanzen területén

Egri vár másolata, Pilisborosjenő 

Ha nem tudjátok felidézni a finálé csatajeleneteinek helyszínét, az azért lehet, mert túlságosan lefoglalt az izgalmas cselekmény, a hadakozás káosza. Pedig a figyelmesek kiszúrhatják, hogy pár pillanatra felbukkan benne a Pilisben található Egri vár másolata, ami kifejezetten filmforgatás céljából készült, bár nem a Vaják miatt. A várat még a ’60-as években építették, hogy itt vehessék fel az Egri Csillagok csatajeleneteit. Budapestről fél óra alatt elérhető autóval, egy könnyed kirándulásnak tökéletes célpont!

Pilisborosjenő szállásai >> 

Az egri vár mása a Pilisben

Komáromi erődrendszer 

Mindjárt a legelső epizódban kapunk egy kis ízelítőt a Komáromban található monostori erődből, melynek ajtaját próbálják betörni a katonák a sorozatban. A műemlék a valóságban is sok ostromnak ellenállt, nem csoda, hogy az egyik bástyán ez a felirat állt: „Sem csellel, sem erővel.” Ez volt Közép-Európa legnagyobb erődrendszerének a központja, mely Szlovákia és Magyarország területére is kiterjed.

Itt találjátok az összes komáromi szálláshelyet >> 

A komáromi erőd kapuja

Bár a Vaják 2. évadára még sajnos várni kell, a fenti magyar helyszínek bármikor felkereshetők. Kiránduljatok el oda, ahol a történet varázslatos cselekménye lezajlott! Tovább a szállás.hu oldalára >> 

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
33%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%