Külföldi kalandokRomantikus kikapcsolódás

Ízek, illatok, Provence – Romantikus utazás Dél-Franciaországba

2 perces olvasási idő
Simiane la Rotonde

Valentin-nap elmúlt már ugyan, de ahogy mondani szokták, nem csak olyankor lehet ünnepelni a szerelmünkkel. Bármikor kivehetünk szabadságot és elindulhatunk egy romantikus utazásra együtt! Legyen az úti cél ezúttal Provence, ahol a kellemes hangulatú városkák, illatok és tájak garantáltan magával ragadják az embert!

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Simiane la Rotonde

A legtöbben Párizst tartják a szerelem városának, viszont ők minden bizonnyal nem jártak még Dél-Franciaországban. Egy lánykérés is hangulatosabb festői környezetben, mint az Eiffel-torony körüli turista tömegben. Provence híres végtelen levendulamezőiről, hangulatos kisvárosairól és roppant jó piacairól. Itt senki nem rohan, hanem kiélvezik a táj, az ételek és úgy alapvetően az élet nyújtotta szépségeket.

A levendula illat beleng mindent, a kis halványrózsaszín házak pedig méginkább hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember egy csodás kis ékszerdobozban érezze magát. Nézzük is meg, hogy mitől olyan különleges ez a környék, mely településeket érdemes bejárni!

Provence top 10 – Ezeket a településeket látnod kell!

Cassis

Cassis a Földközi-tenger egyik halászkikötője, mely szikláiról, öbleiről híres. Fehér kövei szolgáltak például a New York-i Szabadságszobor alapjául is. A városban megcsodálhatjuk Európa egyik legmagasabb sziklafalát, arról nem is beszélve, hogy méltán híres borokat is kóstolhatunk a településen.

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence (becenevén Aix) nem csak egyetemváros, de szökőkút város is. Ez kicsit furcsán hangzik ugyan, de jogos cím azt figyelembe véve, hogy a település 80 csodálatos szökőkúttal rendelkezik. Számtalan kávézó, cukrászda és étterem várja vendégeit, ahol olyan ízeket érezhetünk, amit máshol nem igazán tapasztalhatunk. Persze bevásárolhatunk a piacon is, ami már önmagában is egy hangulatos program az ottani illat és ízkavalkád miatt.

Kulturális szempontból is van bőven választék. Az itteni múzeumok kiállításain világhírű festők műveit csodálhatjuk meg, mivel a legtöbben Dél-Franciaország tájain alkottak.

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Aix-en-Provence hangulatos belvárosa

Cannes

Cannes-ról mindenkinek a filmfesztivál jut eszébe. Ez valóban itt kerül mindig megrendezésre, viszont ettől függetlenül nem csak a híresek és gazdagok számára elérhető úticél a város. 

Számtalan kávézó, butik és strand várja itt a vendégeket, illetve az óvárost sem érdemes kihagyni, hiszen az ott található templom és óratorony nem csak a város különlegességei közé tartozik, de gyönyörű kilátást is biztosít.

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Cannes

Roussillon, az okker város

Roussillon másik neve lehetne az Okker város is. Okkerből épültek a házak, van egy úgynevezett okker-ösvény, ami egy információs táblákkal ellátott túraútvonal, illetve szétnézhetünk a korábbi okker-üzem helyén létrehozott művészeti boltban is.

Az okker-bányáról nem is beszélve, ahol vezetett túrán vehetünk részt.
A város látványa csodálatos, ugyanis arra is figyelnek, hogy csak 40 árnyalatból lehet választani a házak festésekor az egységes városkép érdekében.

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Az okker város

Arles, Van Gogh városa

Arles más néven Vincent van Gogh városa. A művész több évig élt a településen, ezalatt pedig körülbelül 300 alkotást készített a helyről. Öt tematikus séta közül is választhatunk itt: Vincent van Gogh, világörökségek, kortárs, városkörnyéki vagy reneszánsz látnivalók.

A város római romjai, ókori arénája és óvárosa kötelezően ajánlott turista célpont, illetve az itteni piacot mondják Provence egyik legjobbjának.

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Arles kávézói Van Gogh-ot is megihlették

Verdon-kanyon

Kirándulni vágyók figyelem! A Verdon-kanyon a ti álom úti célotok! Körülbelül 700 méter mély szurdok Európa egyik legszebb folyókanyonjában, ahol nem csak túrázni lehet, de sziklát is mászhatunk vagy akár a káprázatos, kék folyón kajakozhatunk.

A nyugisabbak vízibiciklizhetnek is vagy autózhatnak a kanyon határa mentén, ami legalább egy-két órát jelent, de mindenképpen megéri ezért a látványért!

Ízek, illatok, Provence - Romantikus utazás Dél-Franciaországba
Verdon kanyon

Gordes

Gordest Franciaország egyik legszebb falvaként tartják számon. Ezt valószínűleg a dombtetőn álló várnak, templomnak és szürke, illetve fehér házikóinak köszönheti, ami teljes letisztultságot ad a településnek.

Kötelező látnivaló itt az apátság, ahol a szerzetesek levendula esszenciákat állítanak elő, illetve a régen a pásztorok által használt, lapos kövekből épült kunyhók, amik mostani szemmel szinte hihetetlennek és absztraktnak számítanak.

Gordes városa

Nizza

Nizza a második leglátogatottabb város Franciaországban Párizs után. Ezt nem csak annak köszönheti, hogy a Földközi-tenger partján található, hanem hangulatos, macskaköves óvárosa a szerelmes párok, baráti társaságok és családok kedvence is. 

Tengerpartján sütkérezhetünk a napfényben, beülhetünk a szabadtéri kávézók, bárok valamelyikébe és élvezhetjük a Francia Riviéra hangulatát.

Nizza

Avignon

Avignon volt korábban a római katolicizmus székhelye, azaz itt élt a Pápa és nem Rómában. Ennek köszönhető a város egyik legjelentősebb épülete a Pápák Palotája, amivel a város felkerült az UNESCO listájára is.

A legjelentősebb látnivalók közé tartozik továbbá az avignoni híd, melyet az évek során sajnos annyi kár ért, hogy most már csak elég romos formában láthatjuk, illetve a káprázatos aranyozott körhinta is, ami nem csak a gyerekeket varázsolja el. A városban rendezik minden évben Franciaország legnagyobb filmfesztiválját, így aki júliusban szeretne utazni, az minél előbb foglaljon szállást, mert aki nem siet, lemarad!

Marseille

Marseille szintén egy gyönyörű kikötőváros, amit partmenti modern múzeumai, bazilikája és a Monte Cristo grófjából ismert If vára tesz különlegessé.

A kikötőben szebbnél szebb jachtokat, a kis sikátorokban pedig bohém stílusú üzleteket találunk. Azonban mégis az éttermeket emelném ki elsősorban, mert nem csak ízletes és különleges fogásokat kóstolhatunk itt, de az adag miatt sem kell aggódnunk, illetve a kínálat nem szűkül le a francia konyhára, hanem számos nemzet ételei közül válogathatunk.

Marseille madártávlatból

Provence-i programok

Kerékpárral Provence-ban

Provence bájos településeit, gyönyörű tájait kerékpárral is bejárhatjuk. Ez sok esetben nagyon hasznos lehet, mivel több városban lehetetlen a parkolás, viszont biciklivel minden megközelíthető. 

A térségben különböző hosszúságú, nehézségű útvonalat alakítottak ki, így mindenki találhat kedvére valót. Mellesleg sokkal romantikusabb együtt bicajozni és megcsodálni a levendulamezőket, mint végighajtani gyorsan az autóval a keskeny kis utakon.

Téged vár a Levendula Fesztivál!

Minden év júliusában megrendezésre kerül Provence-ban a Levendula Fesztivál, mely során nem csak azt tudhatjuk meg, hogy miként hasznosítják ezt a gyönyörű, illatos növényt, hanem természetesen jól be is vásárolhatunk a már elkészült termékekből. Van itt minden: illóolaj, szappan, levendulás méz, illetve levendula felhasználásával készített ételek és italok is egyaránt. Mindez természetesen úgy, hogy az egész környéket a kékes-lila virágú növény illata leng be!

Ha igazi kikapcsolódásra és egy felejthetetlen romantikus utazásra vágysz, akkor Provence-ban a helyed!

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%