Családi kiruccanásProgramok hétvégére

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!

2 perces olvasási idő

Szívesen bejárnád a gyerekekkel a nagyvilágot, de pénzügyi, iskolai, családi, vagy egyéb okok miatt erre nincs most lehetőséged? Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy körbeutazhatod az egész világot úgy is, hogy el sem kell hagyni közben az otthonod? Persze az élmény nem lesz teljesen ugyanaz, de így is találtunk 10+1 remek ötletet, aminek köszönhetően a lakásban is egy vidám családi utazós kaland veheti kezdetét!  

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!
Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!

Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod! 10+1 tippünk

1. Lapozz fel színes könyveket és atlaszokat!

A Harry Potternek, és más regényeknek köszönhetően a gyerekek számos távoli helyre juthatnak el képzeletben, de egy jó atlasz, vagy utazós témájú gyermekkönyv segítségével is közelebb juthatnak a világ legérdekesebb tájaihoz. Hogyan? Szerencsére manapság már minden tisztességes könyvesboltban kaphatóak gyönyörűen illusztrált, értékes tartalommal megírt gyermekkönyvek, amelyek a gyerekeket eddig ismeretlen tájakra repítik el. 

Egy hagyományos földrajzi atlasz is sokáig lekötheti a gyerekek figyelmét, hiszen a kontinensek, az országok, az államok, a tavak, a hegységek, és akár a zászlók is sok új, izgalmas információval szolgálnak majd nekik. Mit szólnátok egy zászlófelismerő versenyhez?

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!
Lapozz fel színes könyveket és atlaszokat!

2. Utazz kreatív játékokkal a világ körül! 

Bármilyen korúak is a gyerekeid, van mód arra, hogy olyan közös szórakozást találjatok, ami egy kicsit többet mond nekik a világról. Kisebb gyerekekkel, az otthoni játékokkal, fakockákkal, állatkákkal, Lego játékokkal, és mindenféle kis mütyürrel felépíthettek egy saját távoli mini országot, a nagyobbak pedig lézerrel vágott famodellekkel is foglalkozhatnak. Ezek között állatos, és utazós minták is vannak.

Megkérhetitek arra is a gyerekeket, hogy készítsenek saját térképet, vagy színezzenek ki egy fekete-fehér világtérképet. 

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!
Utazz kreatív játékokkal a világ körül! 

3.Indulhat a gasztrotúra!

Van-e jobb módja egy másik kultúra megismerésének, mintha felfedezed egy adott táj kulináris különlegességeit? Ha nem tudsz jelenleg utazás közben tapasztalatokat szerezni ezekről az új ízekről, és alapanyagokról, akkor hozd be őket a saját konyhádba. 

Vegyél a kezedbe egy olyan szakácskönyvet, amely bemutatja számos ország gasztronómiai specialitását, ülj köré a gyerekekkel, és nézzétek meg, milyen fűszerekkel, hogyan kell elkészíteni ezeket az ételeket. Ha vannak otthon jellegzetes indiai, spanyol vagy thai fűszerek, szagolgassátok meg őket, és tanuljátok meg a neveiket közösen. 

Még szórakoztatóbb lesz a program, ha a lakás egy-egy részét párizsi kávézóvá, mexikói étteremmé, vagy tengerparti bárrá alakítod. Válassz helyi zenét aláfestésnek, és jöhet a chilis bab, a croissant, és a rostos gyümölcslevekből készített utazós családi koktél! 

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!
Indulhat a gasztrotúra!

4.Táncold körbe az egész világot! 

Válasszatok ki egy országot, ahova szívesen elutaznátok, és a YouTube-nak köszönhetően olyan autentikus zenére bukkanhatsz, amire a gyerekek biztosan szívesen találnak ki saját koreográfiát. Indítsd el a családot egy világkörüli zenei turnéra, és táncoljatok a zenékre közösen. 

10+1 tipp! Járd be a gyerekekkel a világot anélkül, hogy elhagynád az otthonod!
Táncold körbe az egész világot! 

5. Próbálj ki online kvízeket! – Indulhat a kihívás? 

A különféle telefonos alkalmazásoknak és kvízjátékoknak köszönhetően rengeteg játékos, szórakoztató lehetőség nyílik a tanulásra. Válaszolj helyesen az államokkal, a világ zászlóival, az állatokkal és a fővárosokkal kapcsolatos kérdésekre. Hidd el, az óvodásoknak, a kisiskolás korosztálynak és a kamaszoknak is szuper kvízekre bukkanhatsz. A lehetőségek tárháza végtelen, csak ne felejts el meggyőződni arról, hogy mennyi időt töltenek a csemeték a számítógép előtt!

Próbálj ki online kvízeket!

6. Filmekkel a világ körül – Készen állsz egy képzeletbeli utazásra?

Noha tudjuk, hogy a gyerekek számára nem tanácsos túl sok időt tölteni a képernyő előtt, nem tagadhatjuk, hogy a gyerekek a tévézés során sok tudást halmozhatnak fel. Ez persze nem minden mesére, és filmre vonatkozik. Szervezzetek családi filmezést, készüljetek az adott ország szerinti tematikus harapnivalókkal, és merüljetek el Indiana Jones, a Ratatouille, vagy a Madagaszkár filmekben, miközben a Közel-Keletre, Párizsba és Madagaszkárra utaztok.

Filmekkel a világ körül

7. Utazós puzzle – A család apraja-nagyjának!

Gondoltál már arra, hogy a kirakós játékokkal is bejárhatjátok a világot anélkül, hogy átlépnétek a lakás küszöbét? Egy világtérképes, állatos, vagy egy európai nagyvárost ábrázoló puzzle kirakása remek közös időtöltés, amit a kisebb és nagyobb gyerekek is élvezni fognak. Mindegy, hogy 200, 500, 1000 vagy 5000 darabos kirakóra esik a választás, garantáltan jó móka lesz vele bíbelődni!

Utazós puzzle a család apraja-nagyjának

8. Porold le a társasjátékokat! – Kezdődhet a szórakozás?

Igázd le, vagy utazd be a világot a legjobb utazós társasjátékoknak köszönhetően. Választhatsz vonatos, hajós, vagy autózós társast, de a földrajzi kvízek, és a történelmi területfoglalós társasok is nagy kedvencek lesznek. Fogadjunk, hogy „utazós szemmel” még nem is néztetek ezekre a játékokra! Éppen itt az ideje! 

Porold le a társasjátékokat!

9. Öltözős-felfedezős játék

Öltözzetek be felfedezőnek az otthon található jelmezekkel, és keressetek olyan tárgyakat, amelyek a világ egy-egy pontjához kapcsolódnak. Ilyen lehet mondjuk egy kagyló, egy mexikói kalap, egy Eiffel-torony kulcstartó, vagy akár egy notesz, aminek az elején egy sárga taxi vagy piros emeletes busz képe van. Találjatok ki egy saját történetet róla, vagy egyszerűen csak járjatok utána azoknak az érdekességeknek, amelyek ezekhez a tárgyakhoz köthetők.

Öltözős-felfedezős játék: irány London!

10. Elő a plüssjátékokkal! 

Kisebb gyerekekkel vidám program lehet, ha összegyűjtitek a szoba közepére az összes plüssállatkát, és megbeszélitek, milyen utazás során hol találkozhattok velük. Van köztük fóka, tigris, oroszlán, és koala is? Akár egy térképen is megkereshetitek, hol élnek, és milyen közlekedési eszközzel kell utazni ahhoz, hogy találkozzatok velük. 

Egy térképen is megkereshetitek, hol élnek az állatok

+1 Ország, város, fiú, lány

Ismered ezt a régi játékot, igaz? Frissítsétek fel egy kicsit, és találjatok ki saját kategóriákat. Ilyen lehet az ország, város és állat mellett a jellegzetes helyi étel, a nyelv, a turisztikai látványosság, és a helyi híres ember is. Legyetek kreatívak! 

A sok játék közben összeállt a fejetekben egy bakancslista, de csak később terveztek utazást? Nézzetek körül a szallas.hu kínálatában, milyen kedvezményes szálláshelyek és élmények várnak majd benneteket! >>

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%