Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásToplisták

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis magyar falvak

1 perces olvasási idő

Ha a béke szigetét keresitek, ahol festői környezet vesz körbe, ezek az elbűvölő kis magyar falvak mind remek választásnak bizonyulnak. Kis lélekszámuk és a környező erdők-hegyek révén garantálják a stresszmentes, nyugodt pihenést. Szívjatok friss levegőt, túrázzatok, vagy csak fedezzétek fel a falu hagyományait, látnivalóit! Íme 6 tavaszi búvóhely Magyarországon!

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Bakonybél, tökéletes tavaszi búvóhely Magyarországon

Top 6 tavaszi búvóhely – legszebb falvak Magyarországon

Óbánya

Jártatok már a magyarországi Svájcban? A Kelet-Mecsek takaros kis faluját, Óbányát hívják így, a lenyűgözően szép környezete és a nagyszámú német lakossága miatt. A falu egy szűk völgyben fekszik, mindössze egyetlen főutcával rendelkezik, és ennek mentén található a középkorban épült temploma is. 

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Vízesés az Óbányai-völgyben

Kirándulástipp: Az Óbányai-völgyben több vízesés is található, legnépszerűbb a Ferde-vízesés vagy népi nevén a Tündérszikla. A félrebillent mészkőrétegen ugyanis lépcsőzetesen csobog lefelé a víz, igazán látványos jelenség. 

Szállás Óbányán: Kéktúra Vendégház Óbánya

Velem – egyike a legszebb magyar falvaknak

Ez a hívogató nevű település az Alpokalja egyik legszebb falva, a Kőszegi-hegység lábánál fekszik. Ha szeretnétek elbújni egy kicsit a világ elől, ennél aligha találtok jobb célpontot. A falu híres kristálytiszta levegőjéről, amit minden légzőszervi betegségben szenvedőnek ajánlanak. A faluban ráadásul nem járnak autók! Nyugalom és regenerálódás a köbön.

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Hősök Kapuja, Velem

Kirándulástipp: Kőszeg csupán 8 km Velemtől, de a közvetlen közelben is akadnak erdei túraútvonalak. Fedezzétek fel a falu fölött magasodó Szent Vid-hegyet és a rajta található kápolnát is.

Szállás Velemen: Ciklámen Apartman Velem

Magyarpolány

Tavasszal elöntik a virágok a Bakony meseszép falujának, Magyarpolánynak a vidékét. A bájos magyar falu igazi építészeti különlegességekkel is büszkélkedhet: olyan hagyományos, tornáccal rendelkező bakonyi parasztházakkal találkozhattok, melyek elnyerték az Europa Nostra-díjat is. A 43 védett parasztház némelyike látogatható, tájházként vagy alkotóházként működnek. Ha érdekelnek a hagyományok és a csodaszép virágos természet, irány a Bakony ékszerdoboza!

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Hagyományos bakonyi parasztház

Kirándulástipp: Magyarpolány Kálvária-dombja az ország egyik legszebbje, a domb tetejére 153 lépcsőfok vezet fel.

Szállás Magyarpolányban: Ticzer Ház Magyarpolány

Bodajk – egyike a legendás magyar falvaknak

Bodajk a Vértes egyik békés falva, mely sokat látogatott zarándokhely is egyben. A legenda szerint az itt található Szent-kút vize hét évente elapad majd újrafakad, vize pedig gyógyító hatású. A Szűz Mária tiszteletére épült kegyhelyről pedig úgy tartják, hogy csodás erővel bír. A körülbelül 4000 fős falu a Móri-árok peremén fekszik, a környéken több túralehetőség is akad.

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Kilátás a Csókakői-várból

Kirándulástipp: Bodajk felől megközelíthető a Gaja-szurdok, mely hazánk egyik legszebb szurdokvölgye. Csókakő vára 6 km-re van Bodajktól, egy kellemes gyalogtúrával felfedezhető.

Szállás Bodajkon: Hajnalka Vendégház Bodajk

Orfű – a környezetszépítő falu

Tudtátok, hogy a 2019-es Virágos Magyarország környezetszépítő verseny győztese a magyar falvak kategóriában Orfű lett? A falu Pécstől mindössze 17 km-re található és népszerű üdülőközpont is egyben. Fő látványossága az Orfűi-tó, ami nyáron megtelik a strandolókkal. Azonban szezonon kívül, tavasszal is érdemes ide ellátogatni egy kis nyugodt feltöltődésért. Itt található például két védett barlang, a Mészégető-források barlangja és az Orfűi Vízfő-barlang is.

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Az Orfűi-tó

Kirándulástipp: Az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum és a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található, ez körülbelül 1 km hosszú.

Szállás Orfűn: Öreg Pajta Vendégház Orfű

Telkibánya – virágos magyar falvak egyike

A Zempléni-hegységben bújik meg Telkibánya, az elbűvölő kis magyar falu, mely az elmúlt években díjat is kapott a falu köztereit díszítő szép virágokért. Gondos kertek, takaros házikók, és fákkal körülvett pihenőhelyek jellemezik a tiszta levegőjű falut. A falu neve onnan ered, hogy Telkibánya alatt terült el a leghíresebb bánya az Árpád-kor idején. A falut manapság is sokszor Aranygombos Telkibányaként emlegetik.

Top 6 tavaszi búvóhely – bájos kis falvak Magyarországon
Zemplén dombjai

Kirándulástipp: Érdemes végigsétálni az Aranyásók Útja nevű, földtani és bányászattörténeti tanösvényen. Emellett igazi különlegesség vár a Király-hegy lábánál, csaknem 300 méter magasan: egy jégbarlang. Bár bemenni nem lehet, csak bekukucskálni, az odavezető ösvény igazán kellemes túra.

Szállás Telkibányán: Aranygombos Fogadó Telkibánya

Reméljük, titeket is utazni csábítanak ezek a csodás magyar falvak. Bújjatok el a világ elől hazánk valamelyik elbűvölő községében, ahol virágok, természet és nyugalom vesz körül! Itt tudtok még több szállás közül válogatni >>

(fotó: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
91%
Imádom
Imádom
9%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%