Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Te ismered a 20 legszebb hazai szurdokvölgyet?

2 perces olvasási idő
Rám-szakadék

Magyarország számos természeti kincset rejteget, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. Most egy különleges kirándulásra invitálunk titeket a 20 legszebb hazai szurdokvölgy világába.

Legtöbben nyáron keresik fel ezeket a helyeket, mikor a magas sziklafalak árnyéka és a völgyek mélyén csordogáló patakok vize hűsíti a forróságot. De miért is ne túráznánk egy jót itt ősszel, vagy akár télen, mikor új arcukat is megmutatják, színpompás őszi levelekkel tündökölnek, vagy vizeik jégbe fagynak.

20 legszebb hazai szurdokvölgy
Rám-szakadék

Azonban mielőtt útnak indulnánk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy nem egy hagyományos túrára készülünk, itt bizony még vizesek is lehetünk, hiszen sok útvonal többször keresztez patakokat is. Nem árt felkészülnünk vízálló cipővel, esetleg gumicsizmával, vagy váltócipővel. Több szurdok rejt kisebb-nagyobb barlangokat, ezért felszerelésünk része lehet egy elemlámpa is, hogy be tudjunk kukucskálni ezekre a helyekre. Indulhatunk?

Lássuk, mely a 20 legszebb hazai szurdokvölgy!

1. Szurdokok és völgyek a Pilisben és környékén

Rám-szakadék

Talán be sem kell mutatni a Visegrádi-hegység legnépszerűbb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot, de azért néhány fontos tudnivalót mégis megemlítünk. A több helyen akár 35 méter mély szakadékot fém létrák segítségével járhatjuk végig, de esős időben fokozott óvatossággal ajánlott nekivágni, mert csúszós lehet. Legegyszerűbben Dömös felől közelíthetjük meg. Figyelem! Sokan nem tartják be a szabályt, de jó tudni, a haladási irány lentről felfelé vezet, hogy elkerüljük az egymás kerülgetése miatti balesetveszélyt.

Holdvilág-árok

A Pilis egyik legvadregényesebb túraútvonala a Pomáz határában lévő Csikóváraljai turistaháztól indul, és akár körtúraként is teljesíthető. A létrázást itt sem feltétlenül ússzuk meg, de aki nem szereti, felülről egy kis kitérővel ki is tudja kerülni a Holdvilág-árok egyetlen mászós pontját, a függőleges Meteor létrát.

Dera-szurdok

A Dera-patak mentén vezető túra nagyon látványos, és nem is olyan nehéz, mert a kritikusabb részeken kis fahidak segítségével juthatunk át, így akár kisebb gyerekekkel is biztonságosan végigjárható. Kiindulópontja a Pilisszentkereszt határában lévő parkolónál van. Az útvonal gyönyörű, a patakban viszont nyáron kevés a víz, ezért talán tavasszal és ősszel még szebb.

Vasas-hasadék

Hasadék, vagy szakadék? Sokszor mindkét megnevezéssel találkozhatunk, de inkább hasonlít hasadékra, ami egy szűk bejáratú kis barlangnál végződik, amit már csak megfelelő felszereléssel lehet látogatni. A túra kiindulópontja a Lajos-forrás, ahonnét a sárga jelzést követve a Cseresznyés-árkon keresztül jutunk el a Vasas-hasadékhoz.

Szállások a Pilis-hegység környékén >>

20 legszebb hazai szurdokvölgy
Vasas-szakadék

2. Szurdokok és völgyek a Mátrában és környékén

Ilona-völgy

A csodaszép 10 méteres Ilona-völgyi vízeséshez a Parád melletti Szent István Csevicekúttól indul a séta, ahonnét autóval már nem is lehet tovább menni. Könnyű túra, kisgyerekkel is végig lehet járni.

Csörgő-szurdok

A Csörgő-patak völgye onnan kapta a nevét, hogy a szóbeszéd szerint a nagy esőzések után a patak kövei egymásnak ütődve csörgő hangot adnak. Éppen ezért tavasszal és ősszel a legszerencsésebb erre kirándulni, mert akkor talán mi is hallhatjuk. Persze nyáron is csodaszép. Megközelíteni Pásztó – Mátrakeresztestől a piros sáv jelzésen lehet.

Tarjánka-szurdok Domoszló (Mátra)

A Tarjánka-szurdok hazánk egyik legszebb szurdoka, ám látogatása egyénileg nem lehetséges, csak vezetett túra keretében. Amellett, hogy balesetveszélyes, fokozottan védett is ez a terület, ezért az egyéni kalandozást bírsággal büntethetik. A szakvezetésekre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál lehet jelentkezni.

Szállások a Mátrában >>

3. Szurdokok és völgyek a Bakonyban

Cuha-völgy

A 4 kilométer hosszú völgy a Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Olyan különlegességek láthatók itt mint a Betyár-barlang, a Kőpince-forrás, az Ördög-rét, vagy a Zsivány-barlang. A völgy legkönnyebben Vinye vasútállomástól érhető el.

20 legszebb hazai szurdokvölgy
Cuha-patak

Ördög-árok

A Dudar és Bakonyoszlop települések között található szurdok kevésbé ismert, ám annál fantasztikusabb kirándulóhely tele titokzatos hasadékokkal, a mélyén pedig mohával benőtt hatalmas kövekkel. Itt található a Bakony legnagyobb barlangja is, az Ördöglik. Az Ördög-gátat egy 4 méteres vaslétra segítségével küzdhetjük le, ezért ezt a túrát vérbeli kalandoroknak ajánljuk, akik nem riadnak vissza egy kissé nehezebb, mászósabb tereptől sem. A túra kiindulópontját a bakonyoszlopi templom mellett található piros kereszt jelzi.

Gaja-szurdok

A Bakony keleti részén lévő Gaja-szurdok akár babakocsival is könnyedén bejárható, néhány éve pedig egy kilátó is épült a közelben, ahonnét tökéletesen rálátni a völgyre. Az alsó részét Fehérvárcsurgótól, a felsőt Bodajk felől lehet megközelíteni.

Burok-völgy

A Keleti-Bakonyban, a Tési-fennsíkon lévő szurdokvölgy évszázadokon át királyi vadászterület volt. Különlegessége, hogy az elméletek szerint nem folyóvíz alakította ki, hanem hasadás eredményeképpen jött létre. Az útvonal gyönyörű, vadregényes, ám nem a legkönnyebb túrautak közé tartozik, fel kell készülni, hogy vannak nehezebben járható szakaszok is. Megközelítés: Bakonykútit az országos kéktúra jelzésen észak felé elhagyva a piros turistajelzést kell követni, ami Isztimér felé vezet.

Szállások a Bakonyban >>

4. Szurdokok és völgyek a Bükkben és környékén

Szalajka-völgy

A szilvásváradi Szalajka-völgyet nem kell bemutatni, hiszen tanösvényével, kisvasútjával és a gyönyörű Fátyol vízeséssel hazánk egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelye.

20 legszebb hazai szurdokvölgy
Fátyol-vízesés

Csondró-völgy

A Csondró-patak völgye igazán vadregényes túrát kínál a kalandok kedvelőinek. Ide nem árt a vízálló lábbeli, mert előfordulhat, hogy a patakban kell gázolnunk, máskor pedig kidőlt fákon keresztül vezet az út, de éppen ezektől válik izgalmassá ez a túra. Egyik érdekes pontja az Odvas-kői-sziklaüreg, ami barlangszállásként funkcionált. Legegyszerűbben Mályinka felől a kék kereszt jelzésen érhető el.

Felső-szoros

Cserépváraljától érhetjük el a Bükkalja egyik leglátványosabb szorosát, ahol égbe magasodó kőtornyok között túrázhatunk. Ha pedig már Cserépváralján járunk, a kaptárköveket is érdemes felkeresni.

Szállások Szilvásváradon >>

Szállások Cserépváralján és környékén >>

5. Még több mesébe illő szurdokvölgy hazánkban

Páris-patak szurdokvölgyCserhát

A Páris-patak szurdokvölgyét a nógrádszakáli Palóc Grand Canyonkét is emlegetik. A helyiek nagyon büszkék erre a csodálatos szurdokra, amit az utóbbi időben egyre több kiránduló keres fel. Bár a nevét egy patakról kapta, legtöbbször száraz a medre, így nem kell félni, hogy nagy sár fogad minket.

Zsólyomka-völgy – Zemplén

A Zsólyomka-völgy leginkább festményre illő pincesoráról híres, ezért a borkedvelőknek kifejezetten ajánljuk, de a környék több szép túraútvonalat is rejt. Kifejezetten szép séta a Magyar Kálvária útvonala, ami a pincéktől indul.

20 legszebb hazai szurdokvölgy
Zsolyomkai pincesor Sárospatak közelében

Remete-szurdok – Budai-hegység

Főként a fővárosban élők körében kedvelt kirándulóhely, de megéri vidékről is felutazni, és bejárni ezt a gyönyörű részt. Családi programnak is kitűnő, mert nem nehéz terep. Egyik legérdekesebb pontja a a régészeti leleteiről híres Remete-barlang. A máriaremetei kegytemplomtól a kéktúra jelzését követve érhető el.

Kőszikla-szurdok – Zalai-dombság

A homokkőből lévő sziklafal igazi különlegesség, a helyiek könnyező sziklaként is emlegetik, mert esőzések után a sziklafal résein víz szivárog, ami olyan, mintha a szikla könnyezne. A szurdokban egy tanösvényt alakítottak ki, melynek legvégén létra segítségével juthatunk ki a szorosból. Megközelíteni Nagybakónaktól tudjuk a kék jelzésen. Ha a helyiektől kérnénk útbaigazítást, ne lepődjünk meg, ha Kicikla néven emlegetik majd a helyet.

Koloska-völgy – Balatonfüred

A Balatonfüredről megközelíthető völgy a Szalajka mellett az egyik leginkább kiépített völgy, ahol még erdei tornapálya és szabadtéri színpad is található. Családoknak kitűnő terep, akár sütögetni, piknikezni is lehet. A völgyben található a „Barátlakás”, egy fehér szikla, ahol a legenda szerint egy kolostor állt, innen a Koloska név.

+ 1 Békás-szoros – Erdély

A végére egy kakukktojást hagytunk, hiszen nem Magyarország területén található, ám sok magyar szívének mégis oly kedves hely a csodálatos Békás-szoros, amit erdélyi utazások alkalmával kötelező felkeresni.

A Top20 szurdokvölgy elhelyezkedése térképen:

Még több belföldi szálláshely a szallas.hu oldalán >>

(fotók: Bene Marianna, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
88%
Imádom
Imádom
8%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
4%