Külföldi kalandokÍzkalandNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

2 nap alatt a Garda-tó körül

1 perces olvasási idő

Ahogy itthon egyre zordabbá válik az időjárás, érdemes egy kicsit délebbre venni az útirányt. Ám, hogy ne menjünk túl messzire, meg is állhatunk Észak-Olaszországban, és felfedezhetjük a Garda-tó környékét. 

Mi is így tettünk egy nagyobb baráti társasággal, és egy buszos túra alkalmával szerettünk bele a vidékbe. Nyomába eredtünk a híres olasz gasztronómiai csodáknak, mi lehet pizza, sajt, fagylalt, kávé vagy akár az aperol titka.

Verona

Az éjszakai buszozás után kissé bágyadtan, ám annál lelkesebben érkeztünk meg Európa egyik legromantikusabb városába, Veronába. Első utunk abba a templomba vezetett, ahol az elmondások alapján Rómeó és Júlia örök hűséget fogadtak egymásnak.

A belvárosba érve magunk is megtapasztalhatjuk azt a különleges hangulatot, ami a városból sugárzik, ami Shakespeare-t is megihlette. Aki bírja a tömeget, az sétáljon végig Verona Váci utcáján, a Via Giuseppe Mazzini-n és csodálja meg a luxusmárkák kirakatait. Kevésbé bátor vállalkozók eljuthatnak a város egyik jelképétól, az Arénától a híres Júlia házig kevésbé forgalmas, ám annál hangulatosabb kis utcákon és tereken át. Talán még egy jó olasz kávézóval is találkozhatnak útközben.

Júlia erkélye Veronában

A város másik jellegzetessége a Júlia ház, a híres erkéllyel. Sajnos mind az épület, de főleg az erkély csak a turisták odacsalogatására lett felépítve. Shakespeare-t nem ez a ház ihlette meg a szerelmes történetének megírásakor. A ház udvarán számtalan turistatársunk mellett szemügyre vehetjük, miféle babonák segítségével próbálják az emberek megtalálni a szerelmüket. Az egyik falrész például tele van ragasztva kis színes kívánság cetlikkel, míg a másik fal használt rágókkal van díszítve, csak hogy a már-már elcsépeltnek nevezhető lakatfalról ne is beszéljünk.

Sajtüzem

Gasztro tipp: A túravezetőnk segítségével részt vehettünk egy Verona környéki sajtüzem látogatáson. A sajt készítésének bemutatásán túl volt alkalmunk megkóstolni a kész finomságokat, amiket meg is vásárolhattunk.

Sirmione

Maga a csoda ez a Garda-tó déli csücskében fekvő középkori kis városka. A Scaligeri kastély melletti kis hídon sétálhatunk be a városba, ahol színes házak, szűk utcácskák, olaszosan zsibongó terek várnak bennünket. Az igazi idillikus hangulathoz már csak egy jó fagylalt hiányzik az ember kezéből, ám szerencsére a számtalan Gelateria gondoskodik a tökéletes élményről.

Sirmione

Tipp: Aki erre jár, mindenképpen javaslom, hogy fizessen be egy motorcsónakos túrára, ahol megmutatják nekünk a város víz felőli oldalát. Sőt, akár híres emberek eldugott nyaralóit is felfeledezhetjük, ha elég szemfülesek vagyunk és persze kapunk egy kis segítséget a hajós kapitányoktól.

Malcesine és Monte Baldo

Olaszország legnagyobb tavát magas hegyek ölelik körbe, melyeknek sokszor még havas csúcsa sejtelmesen tükröződik vissza a tó tükrében. A Monte Baldo 1700 méter magasan fekvő ormáról elképesztő látványt nyújt a lábunk alatt elterülő Garda-tó. 

Malcesine városából indul a felvonó, amelynek különlegessége, hogy a kabin 360 fokban megfordul a 15-20 perces út alatt. Így biztos, hogy nem maradunk le semmiről, ha esetleg a beszállásnál nem jutott jó hely. Visszatérve a városkába ne hagyjuk ki az itteni Scaligeri-kastélyt sem.

Gasztro-tipp: A Garda város mellett a hegyekben megízlelhetjük a napsütötte lejtők finomabbnál finomabb borait is.

+1 Bledi-tó

Útban Magyarországra megálltunk a szlovéniai Bled városkájában. Sajnos nem maradt túl sok időnk, azonban sikerült kipróbálni a helyi különlegességnek számító pletnákat, amelynek segítségével bevittek minket az ország egyetlen szigetére.

A Bledi-tónál

 

Gasztro-tipp: A hazánkban is igen népszerű krémes igazából Bledből származik. A Park szálloda hajdani cukrásza kísérletezte ki a receptet, aminek alapján a mai napig készítik ezt a habos finomságot. Leteszteltük, valóban az egyik legfinomabb, amit eddig ettem. Pedig én, mint vérbeli krémes rajongó, tényleg sokat próbáltam már.

A gasztronómiát tekintve semmilyen titkot nem sikerült felfednünk, de bizton állíthatom, hogy a minőségi alapanyagok és a szenvedély, amivel az ételeket készítik állhat az igazi olasz ízek hátterében. Az ígéretek szerint egy pár év múlva elkészül a tó körüli kerékpárút, akkor mindenképpen visszatérünk, hogy még többet fedezhessünk fel a régióból.

Egy hosszú hétvégre kiváló úti cél lehet a Garda-tó környéke pároknak, baráti társaságoknak. A jó levegő és a csodálatos környezet garantáltan feltölti az utazó testi és lelki raktárait is.

/Fotók: Nagy Enikő/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%