Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVidéki vendégség

Meglátni, és megszeretni. Ez Zebegény!

1 perces olvasási idő
Egy Napraforgó-ház Zebegényben

Zebegénybe könnyű beleszeretni! Persze most biztosan sokan csóválják a fejüket, hogy nem is létezik szerelem első látásra. Nos, ők valószínűleg nem jártak még ebben a festői kis faluban, mert ha így lenne, most helyeselnének.

Kilátás a Remete-barlangtól

Szállásajánló – Napraforgó-házak

Már nem először látogattuk meg a Dunakanyar legszebb települését, és nem is utoljára. Annyira magával ragadó, hogy újra és újra látni kell. Nem kell sokáig keresgélni, már a Duna-parti Napraforgó utcában sétálva megpillanthatjuk Zebegény mesebeli Napraforgó-házait.

Egy Napraforgó-ház Zebegényben

Ezeket gróf Apponyi Franciska építtette még 1936-ban, és már ekkor a környék leghangulatosabb nyaralói közé tartoztak. A mi szállásunk legutóbb a Napraforgó Apartmanház egyik otthonosan berendezett apartmanjában volt, ahonnét közvetlenül le tudtunk sétálni a Dunához, hogy gyönyörködjünk a csodálatos naplementében.

Napraforgó apartmanház

Innen néhány perc alatt elérhető a szépen karbantartott szabadstrand, ahol akár biciklit is lehet bérelni, mert kiépített kerékpárúton szinte az egész környéket bejárhatjuk. Íme egy jó ok, hogy ne csak nyáron utazzunk ide!

Naplemente a Dunánál

A Dunától távolodva, a település központját körülölelő utcákban is találhatók hasonló stílusban épült házak, amikhez rendezett porták tartoznak, ahol tavasztól kora őszig színpompás virágok nyílnak.

Még több szálláshely Zebegényben >>

Templomok és egyéb látnivalók

Érdekesség, hogy bár Zebegény nem egy nagy város, mégis két templommal rendelkezik. Az egyik a Kálvária-dombtól nem messze lévő Sziklakápolna, melyben a legendák szerint egykor még egy remete is élt. Ez már inkább zarándokhelyként funkcionál, mert az 1900-as évek elején új templom épült a község központjában Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján. Érdemes ezt is megnézni, mert formavilága egészen különleges és tökéletesen illeszkedik ebbe a festői környezetbe.

Havas Boldogaszony-templom, Zebegény

Ha már a festészetnél tartunk, Szőnyi István nevével egészen biztosan találkozunk majd, egyrészt, mert egy utcát is elneveztek róla, másrészt pedig, mert tiszteletére egykori otthonát múzeummá alakították, hogy így is megemlékezzenek a sokszor „Dunakanyar festőjeként” emlegetett művészről. A róla elnevezett utcában pedig még egy érdekesség található, a Hajózástörténeti Múzeum, ahol viszonylag kis területen rengeteg hajózással kapcsolatos relikvia került bemutatásra.

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a belépőjegy árából!

Miután kellően elfáradtunk a városnézésben, jól fog esni egy finom sütemény, vagy valamilyen kávékülönlegesség a Petőfi tér hangulatos kis cukrászdájában, ahol mi minden reggel törzsvendégek voltunk.

Galéria Cukrászda

Zebegényi panoráma

Végül ne feledkezzünk meg a panorámáról sem, mert a község egyik fő vonzereje a gyönyörű környezet. A Kálvária-dombon található a Trianon-emlékmű az országzászlóval, ahonnét egy rövid sétával elérhető a Kós Károly-kilátó. Ha felkapaszkodunk a tetejére, fantasztikus látvány tárul a szemünk elé.

Kós Károly-kilátó

Aki ennyivel nem éri be, bátran válogasson a környék túraútvonalai közül, szép kilátásban nem lesz hiány! A Remete-barlangot és Törökmezőt kifejezetten ajánljuk, ráadásul mindkettő teljesíthető körtúraként is. Az előbbit inkább a kalandvágyók fogják kedvelni, utóbbit pedig a családdal, kisgyerekkel érkezők, mert itt található egy kis állatkert is háziállatokkal, struccal, pávával és szurikátákkal.

Állatkert Törökmezőnél

Ugye, hogy máris beleszerettetek Zebegénybe?

Még több szállás a festői településen >>

/Fotók: Bene Marianna/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%