Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásŐszi élményszüret

5 kihagyhatatlan látnivaló a Szlovák Paradicsomban

1 perces olvasási idő

A hosszú hétvégékre mindig igyekszünk tartalmas programokat szervezni. Sokat utazunk, de érthetetlen módon Szlovákia idáig kimaradt az úti céljaink közül, pedig rengeteg izgalmas helyet tartogat, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük. Most a csodálatos Szlovák Paradicsomba és környékére kalauzollak titeket, ha van kedvetek egy kis szomszédoláshoz, tartsatok velem!

Mielőtt bárki belevágna, arra érdemes felkészülni, hogy a legeslegszebb részekhez igen kalandos utak vezetnek, ezért javasolt a bokát jól tartó lábbeli, és kényelmes öltözet, amiben akár létrát is mászhatunk. Az sem árt, ha a cipő vízálló. Ha mindez megvan, már csak a tériszonyt kell leküzdenünk.

Itt azért még senki ne essen kétségbe, mert mutatok pár alternatívát is azoknak, akik nem szívesen vállalkoznak létramászásra, vagy ehhez hasonló kalandokra.

Szállások a Szlovák Paradicsomban

1. A vadregényes Suchá Belá-szurdok

Nekem ez az egyik kedvencem, holott a létramászás nem tartozik az erősségeim közé. Létrából pedig akad itt bőven! A túra Erdőaljáról indul, ahol jelképes összegű napijegyet kell váltani, hogy a nemzeti park területén túrázhassunk. Ennek meglétét a legfelkapottabb túrák kezdőpontjainál természetvédelmi őrök ellenőrizhetik is.

Suchá Belá-szurdok

A Suchá Belá-szurdok az egyik legizgalmasabb rész, de egy fontos szabályt be kell tartani: csak meghatározott irányban lehet haladni, lentről felfelé, így, ha valaki az első létrák után meggondolná magát, már nincs visszaút. Bemelegítésként doronglétra-hidakon és fém tálcákon haladunk, majd jön az igazi kihívás, a függőleges létrák. Bevallom, először én is megtorpantam, de mikor láttam, hogy gyerekek is könnyedén felmásznak, összeszedtem minden bátorságomat, és nekivágtam.

Ez a túra tempótól függően nagyjából 4-5 óra alatt teljesíthető, a 400 méteres szintkülönbség pedig senkit ne rémisszen meg, a létrázásnak köszönhetően ez gyorsan letudható.

2. A Hernád-áttörés

Az előző útvonalra azt mondtam, az egyik kedvencem, íme, itt a másik, a legalább annyira kalandos Hernád-áttörés, ami szintén Erdőaljáról indul. A körülbelül 15 kilométeres szurdokvölgyet a Hernád folyó vájta ki magának, és sokáig csak csónakkal lehetett rajta közlekedni. Ma már fém tálcák és hidak segítik az átkelést.

Hernád-áttörés

Vannak olyan szakaszok, ahol a sziklafalak elérik a 300 métert is, ezeken a részeken kell összeszednünk a legtöbb bátorságunkat, hogy a meredek falra erősített tálcákon végigmerészkedjünk. Igazi adrenalin bomba, amit csak fokoz, hogy itt már vannak olyan szakaszok, amelyeken a szembeforgalommal is számolnunk kell.

Szállások a Szlovák Paradicsomban >>

3. Menedékkő

Ide több útvonalon is eljuthatunk, mi a Hernád-áttörés túrával kapcsoltuk össze, de akár autóval, vagy könnyedebb sétával is megközelíthető. Itt csodaszép környezetben egy karthauzi kolostor romjai láthatók.

Kolostor

4. A környék legszebb panorámája a Tamásfalvi-kilátónál

Ha már kitúráztuk magunkat, Szepestamásfalvától egy rövidebb sétával érhető el az a sziklaterasz, ahonnét tökéletesen rálátni a Szlovák Paradicsom hatalmas fenyőerdeire, a Hernád-áttörés alsó szakaszára, sőt, tiszta időben még a Magas-Tátra vonulatai is kirajzolódnak a távolban. Bár a naplementét mi nem vártuk meg, de az is csodaszép lehet innen.

Úton a Tamásfalvi-kilátóhoz

5. Mesés horgászparadicsom az Imrikfalvi-víztározónál

Kissé kakukktojás, ugyanis a fentiekkel ellentétben a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park déli részén található.

Imrikfalvi-víztározó

Igazi mesebeli hely, a hegyekkel körülölelt tó partján ötletes szobrok jelzik, hogy egy horgászparadicsomba csöppentünk. Bár horgászni nem tudunk, de tettünk egy sétát a tóparton, és megpróbáltuk elraktározni azt a mérhetetlen nyugalmat, amit a hely áraszt magából.

Látnivalók a környéken

Aki a túrázást kevésbé szereti, annak sem kell lemondania a környék felfedezéséról hiszen a gyönyörű természeti kincsek mellett még tartogat érdekes látnivalókat.

Lőcse városa

Mi ellátogattunk a „fekete város” néven elhíresült Lőcsére, ami Mikszáth azonos című regényének színtere. Igaz, csak rövid időt töltöttünk ott, mégis belopta magát a szívünkbe, igazi élhető, szerethető kisváros. A városfallal körülölelt történelmi központ pedig egyszerűen elragadó.

Másik programunk a Szepesi vár volt, aminek érdekessége, hogy Közép-Európa legnagyobb vára. Itt érdemes felmászni a toronyba, mert onnét festői panoráma tárul elénk.

Szepesi vár

Tipp: Ha nem szeretnétek sokat gyalogolni, autózzatok fel a felső parkolóig, mert a falu szélénél lévőtől még elég hosszú sétát kell tenni.

Hol érdemes szállást foglalni?

Mi egyetlen szempontot vettünk figyelembe, mivel főként a Szlovák Paradicsom legnépszerűbb túráit szerettük volna végigjárni, ezért mindenképpen az északi részen, Káposztafalva és a Szepes-kezdetű településeken keresgéltünk. Szerencsére bőven van választék, főleg kisebb hotelekből, családias apartmanokból. Nagy előnyük, hogy innen akár percek alatt elérhetők a legszebb részek.

Akik rajongnak a természetért, a várromokért, és a történelmi városokért, azok egészen biztosan élvezni fogják ezt a hétvégét!

Még több szállás a Szlovák Paradicsomban >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
61%
Imádom
Imádom
17%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
6%
Nem tetszik
Nem tetszik
17%