Családi kiruccanásHegyek-völgyekKedvenc szállásokProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon

1 perces olvasási idő
A lillafüredi kisvasút

Van valamilyen különös romantikája annak, amikor kisvasútra szállunk. A valaha leginkább gazdasági szerepet betöltő és erdészeti munkásokat szállító keskeny nyomtávú kisvasút vonalak mára elsősorban a turizmust szolgálják. A tavasz, nyár és ősz is remek szezon, hogy az erdő hűsében magyarországi erdei vasutak élményeit fedezzétek fel!

A lillafüredi kisvasút egyik hídja

Vagyunk, akik csak a vonatozás kedvéért ülünk fel kisvasútra és vagyunk, akik azért, hogy eljussunk egy kedvelt bakancsos turista helyre. Megint néhányan műszaki kíváncsiságból váltunk jegyet valamelyik magyarországi erdei vasútra. A kisvasutak olyannyira kedveltek, hogy baráti társaságok, civil szervezetek épülnek köréjük. A mai magyarországi kisvasutak története az 1880-as évek elejére nyúlik vissza. Gondolnátok, hogy a debreceni Zsuzsi Vonat az első, ma is üzemelő magyarországi kisvasút? 1882 óta szállítja a fát és az utasokat. A magyarországi kisvasutak, vagy keskeny nyomközű vasutak hossza mintegy 100 évvel ezelőtt több ezer kilométert tett ki. Mára ebből mintegy 380 kilométer maradt. Tekintve, hogy a vonalak mára inkább a turizmust szolgálják, ez nem is olyan kevés. Szerintetek elég lehet egy nyár, hogy mindet felfedezzétek, vagy hagytok őszre is?

8 szuper kisvasút Magyarországon

MÁV Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Nem legrégebbiek egyike; létét az űttörő mozgalomnak és a Budai-hegység fejlődő turizmusának köszönheti az 1950-es években. Az úttörővasútból gyermekvasúttá lett vonat a Hűvösvölgyből a Széchenyi-hegyre és vissza közlekedik. Szállást a közeli II. és XII. kerületben találtok >>

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
A nosztalgia gőzös

Királyréti Erdei Vasút

A Börzsöny talán legismertebb erdei vasútja Kismarosról indul Szokolyán át Királyrétre. Bámulatos látvány, ahogy Szokolya előtt az utas elé tárul a Nagy-Hideg-Hegy és a Börzsöny teteje, a Csóványos. Királyrétről rengeteg turistaút indul a Börzsöny belsejébe, ahol a hiúzok is laknak. Apropó! Július 13-án a királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont hiúzprogramokat szervez.

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
Királyréti Erdei Vasút

Mit szólnátok a kismarosi 5 fős Morgopatak Vendégházhoz vagy a Szent Orbán Erdei wellnesshotelhez?

Kemencei Erdei Múzeumvasút, Kemence

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja – tudjuk meg az ismertetőből. Ha a Szallas.hu oldalán foglaltok, a menettérti jegyből 30% kedvezményt kaptok.

Szállást egyebek mellett foglalhattok a Kemence Vendégházban >>

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
Kemencei Erdei Kisvasút

Mesztegnyői erdei vasút

A  Mesztegnyői Erdei Vasút a Boronak melléki Tájvédelmi körzetben kanyarog közel 9 km hosszan, de csak szombaton és vasárnap. A menetjegy árából 10% kedvezményt kaptok, ha a Szallas.hu-nál foglaltok szállást >>

TIPP: És július 20-21. között menjetek el a Mesztegnyői Rétesfesztivál és Falunapra!

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
Erdei Vasút, Mesztegnyő

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Igen látványos tájon kanyarog a lillafüredi erdei vasút, Miskolctól Garadnáig vagy Mahócáig. A működését az 1920-as években megkezdő kisvasút néhány kocsija több mint 90 éve szolgálatban áll. Megszállhattok Lillafüreden, hogy onnan induljatok bükki túrákra. Barlangok, vízesések, sziklaormok és finom pisztráng vár titeket.

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
A lillafüredi kisvasút

Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen

A legrégebb óta közlekedő magyarországi kisvasút. Nevét az első, gőzmozdonyáról kapta. Az 50 perces úton a Debrecentől keletre fekvő Erdőspuszták világát ismerhetitek meg. Ha engem kérdeztek, varázslatos világ, ahol szállást is találtok például a Gergő-Ádám Tanya Apartmanokban.

De ha ragaszkodtok a debreceni szálláshoz… >>

Hortobágyi Kisvasút

Az 1920-as években kezdte meg működését. Eredetileg haltakarmányt és lehalászott halakat szállított. Ma ökoturistákat, akik a hortobágyi halastavak és környékük gazdag élővilágára kíváncsiak. Július 13-án tartják a Hortobágyi-halastavi Kisvasút Napját. Madárles és különleges vasúti járművek várnak titeket. Júliusi hétvégéken esti szafari túrákon vehettek részt. Megszállni számos helyen tudtok, például a Hortobágyi Kemencés Vendégházban >>

8 kihagyhatatlan kisvasút Magyarországon
A hortobágyi kisvasút

Almamelléki Állami Erdei Vasút

Avagy a híres Zselici Csühögő, mely az ország egyik legkeskenyebb nyomközű kisvasútja. 1901 óta csühög a Zselic lankái közt. Ha a Szallas.hu-nál foglaltok szállást a jegy árából 20% kedvezményt kaptok. Szállást a közelben számos helyen találtok, de az almamelléki Sasrét Vendégház a legközelebbi. Szintén érdemes ellátogatni a Zselici Csillagparkba Zselickisfaludon, ahol a nappali programok árából 10% kedvezmény jár a Szallas.hu-n foglalóknak.

Kisvasutazni szuper dolog; lelassul kicsit a világ, feltárul az erdő, különösen, ha a vonatról leszállva bakancsban vágtok neki az ösvényeknek.

A fenti néhány kisvasúton kívül még találtok bő tucatnyi magyarországi erdei vasutat, és természetesen szállást is a közelükben >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
40%
Imádom
Imádom
60%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%