ToplistákBarátokkalCsaládi kiruccanásKedvenc szállásokKülföldi kalandokTavaszi zsongás

Top 10 látnivaló Innsbruck városában

2 perces olvasási idő
top 10 látnivaló Innsbruck

Festeni sem lehetne szebbet a folyóparton elterülő osztrák városnál, Innsbrucknál, hiszen a belvárosban sorakozó színes házak és a háttérben magasodó hegycsúcsok látványa garantáltan ámulatba ejti a látogatókat. Ha csak átutazóban vagyunk, akkor is érdemes megállni és sétálni egyet Tirol fővárosában. De ha több idő is jut Innsbruck városára, a következő 10 látnivaló közül mindenképp érdemes csemegézni.

top 10 látnivaló Innsbruck

Innsbruck – alpesi város az Inn partján

Innsbruck városa az Inn-folyó partján fekszik, nevét is innen kapta: „Inn hídja”. Az 574-2350 méter magasan elterülő alpesi városban a természeti szépségek mellett jól megférnek a kulturális látnivalók is. Az 1180-ban alapított Innsbruck kedvező közlekedésföldrajzi adottságainak köszönhetően gyorsan és igen látványosan fejlődött. A 14. században került Habsburg fennhatóság alá, egy időben császári székhely is volt.

top 10 látnivaló Innsbruck
Innsbruck belvárosa

Top 10 látnivaló Innsbruck városában

Aranytetős ház

Innsbruck leghíresebb nevezetessége a történelmi óváros szívében található Goldenes Dachl, vagyis Aranytetős ház. Az erkélyes ház nevét a 2657 darab rézcserépről kapta, amely az épület tetejét borítja. A ház 1500-ban készült el, I. Miksa császár és Bianca Maria Sforza házasságkötésének alkalmából. Így több mint 500 éve uralkodik a középkori házak és árkádok felett. Miksa császár szívesen állt ki az erkélyre és élvezte innen a kilátást, a város nyüzsgő életét.

Aranytetős ház

Várostorony

A torony 50 évvel idősebb, mint az Aranytetős ház. Építése 1450-ben fejeződött be a régi városháza oldalán. A modern épületekhez képest nem tűnik magasnak, de a középkorban annak számított. Az őrök innen figyelték a várost, figyelmeztetve a polgárokat a tűzre vagy más veszélyre. Az alsó emeletek egykor börtönként szolgáltak. Ma a torony nyitva áll a látogatók előtt, a 133 lépcső megmászásával csodálatos panoráma nyílik Innsbruck belvárosára, a Bergiselre, a Patscherkofel hegyre, az Inn folyóra, valamint a Nordkette hegységre.

Cím: Herzog-Friedrich-Straße 21, 6020  Innsbruck

top 10 látnivaló Innsbruck
Balra a várostorony

Diadalív

A római ihletésű Diadalív Innsbruck a legnépszerűbb látnivalója, amelyet Mária Terézia építtetett a 18. században. Az apropó pedig fiának, Leopold főhercegnek az esküvője volt, amelyet a tiroli városban tartottak. Az ünnepség sajnos tragédiába torkollott: a lakodalom alatt hunyt el Mária Terézia férje, így a diadalív egyszerre az öröm és a szomorúság szimbóluma lett. Az építmény a Maria Theresien utca végén áll és a város központját jelöli.

Császári Palota (Kaiserliche Hofburg)

A császári palota építése (1500-ban) I. Miksa nevéhez fűződik, később Mária Terézia alakíttatta át késő barokk stílusban. A 19. században Károly Lajos főherceg, Innsbruck kormányzója rendezett be egy lakosztály sógornője, Erzsébet (Sissi) részére. Rokokó stílusú bútorokat szállítottak Innsbruckba, és minden szobát más színben díszítettek. A monarchia vége után, 1918-ban állami tulajdonba került az épület, napjainkban múzeumként működik.  

Cím: Rennweg 1, 6020  Innsbruck

top 10 látnivaló Innsbruck

Hofkirche, a Fekete Emberek temploma

Kívülről egyszerű templomnak tűnik, ám belépve nagyon is sok meglepetést tartogat a Hofkirche. Itt található a német reneszánsz szobrászat legjelentősebb alkotása, I. Miksa császár monumentális síremléke, valamint a szarkofágot őrző 28 „fekete ember”. Az életnagyságnál is nagyobb bronzszobrok királyokat, harcosokat ábrázolnak. A templom másik híres látnivalója a Silberne Kapelle (Ezüst Kápolna), amelyet II. Ferdinánd osztrák főherceg építtetett felesége emlékére.

Cím: Hofkirche, Innsbruck, Universitätsstrasse 2. Bejárat a Tiroler Volkskunstmuseum épületéből

Helbling-ház

A Helbling-ház csodálatos kontrasztot nyújt a gótikus óvárosban, közvetlenül az óváros szívében. Az épület azonnal felismerhető, mivel ez az egyetlen bonyolult barokk stílusú épület, amelyet középkori szomszédok vesznek körül. 1730-ban Anton Gigl készítette a homlokzatot, amelyet levelek, kagylók, gyümölcsfüzérek díszítenek. Bár a ház régi, a neve jóval fiatalabb: Sebastian Helbling egy kávézót vezetett benne a 19. században.

Cím: Herzog-Friedrich-Straße 10, 6020 Innsbruck. A Helbling-ház az Aranytetős házzal átlósan helyezkedik el.

Alpenzoo – Alpesi Állatkert Innsbruck

A 10 legjobb látnivaló között tartják számon az Innsbruck Zoo-t is. Az alpesi állatkertben megismerkedhetünk a hegyekben élő állatokkal, például medvékkel, ragadozó madarakkal, hiúzokkal és mormotákkal. Innsbruckban újszülött állatokból sincs hiány: 2015-ben fordult elő először, hogy hódbébik születtek az állatkertben és a nyáron érkező látogatók rendszeresen láthatnak egyéb újszülött állatokat is.

Cím: Weiherburggasse 27, 6020 Innsbruck

Az innsbrucki állatkert egyik lakója

Nordkette felvonó

Innsbruckban nem kell órákig hegyet mászni ahhoz, hogy gyönyörű kilátásban legyen részünk. Szinte a belvárosból eljuthatunk a hegytetőre először villamossal, majd onnan egy felvonóval (Nordkettenbahnen), ahol 360 fokos panoráma nyílik a környékre. A felvonó további érdekessége, hogy az állomásokat a híres építész, Zaha Hadid tervezte.

Lélegzetelállító kilátók és magasságok Ausztriában

Panoráma a Nordkette hegyről

Ambras-kastély

A 16. századi reneszánsz várkastély a város fölé magasodó dombokra épült. Építtetője, II. Ferdinánd főherceg nagy művészetpártoló volt, ebben a kastélyban helyezte el portrégyűjteményét, értékes tárgyait, valamint a fegyver- és páncél kollekcióját is. Napjainkban a felső vár a Habsburg Portré Galériának ad otthont, amely három emeleten több mint 200 portrét tartalmaz, beleértve a híres művészek értékes műveit, mint például Lukas Cranach, Anton Mor, Tiziano, van Dyck és Diego Velásquez. A felső kastély földszintjén késő középkori szobrok gyűjteménye található.

Cím: Schlossstraße 20, 6020 Innsbruck

Swarovski Kristályvilág

Innsbruck közelében kihagyhatatlan látnivaló a Swarovski Kristályvilág, melyet a cég 100 éves évfordulójának tiszteletére hoztak létre. Az André Heller által megálmodott kiristályvilág bejáratát egy vizet okádó óriás őrzi, a 7,5 hektáros terület további legnépszerűbb látnivalója a 800.000 kézzel készített „Kristályfelhő” installáció.

Cím: Kristallweltenstraße 1, 6112 Wattens

top 10 látnivaló Innsbruck
A Kristályvilág őrzője

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Szívesen olvasnál még Ausztriáról?


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
59%
Imádom
Imádom
23%
Vicces
Vicces
5%
Hűha
Hűha
9%
Nem tetszik
Nem tetszik
5%