Külföldi kalandokŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájolóVárosnézések

10 bakancslistás hely a határmentén – A legközelebbi ausztriai látnivalók

2 perces olvasási idő

A legszebb ausztriai látnivalók jelentős része olyan közel van hozzánk, hogy a távolság nem lehet akadály. Az alábbi bakancslistás helyek Ausztria Burgenland tartományában várják, hogy felfedezzétek őket: van köztük csodaszép vár, híres termálfürdő, romantikus óváros, mesepark, és gyönyörű természet. Menjetek biztosra, és foglaljatok egy kényelmes helyet itt Magyarországon, majd ugorjatok át a határon egy egynapos kirándulásra. Várnak Burgenland látnivalói!

Bakancslistás helyek Ausztria legszebb részein, a határ mellett: 

1, Esterházy-kastély és a Hegytemplom, Kismarton (Eisenstadt) – Burgenland egyik leghíresebb látnivalója

Kismarton Burgenland legnagyobb városa, ahol a fő látványosság az impozáns Esterházy-kastély. Alapkövét már az 1300-as években letették, ekkor még azonban csak egy vízivárnak indult – a későbbi évszázadok során bővült kastéllyá, először barokk stílusjegyekkel, majd neoklasszicista stílusban építették át.

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Esterházy-kastély

Pár száz méterre a kastélytól található a város másik nagy látványossága, a Hegytemplom, azaz a Bergkirche. A hegy valójában egy mesterséges, kövekből épített domb, ahova kisebb barlangokon és kápolnákon keresztül lehet eljutni. Ezekben Krisztus szenvedését felidéző jelenetek láthatók, életnagyságú szobrokkal megjelenítve.

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
A Hegytemplom és Haydn mauzóleum

Tudtátok?: Joseph Haydn zeneszerző több, mint 10 évig élt Kismartonban, egykori háza ma múzeum. Nyughelye a hegytemplomból nyíló mauzóleumban található. 

Megközelítés: Soprontól fél óra alatt elérhető autóval, a Fertő-tó egy 20 percnyi útra terül el tőle keletre. Szálláshelyek Sopronban >>

2, Léka vára (Lockenhaus) – romantikus középkori lovagvár

Léka vára egy középkori lovagvár, ami gyönyörű helyen fekszik: a Gyöngyös-patak völgyében, erdős környezetben, ráadásul egy kőhajításnyira a magyar határtól. Még a tatárjárás előtt építették, a legrégebbi része az Öregtorony. Meg lehet tekinteni ezen kívül a várudvart, és a lenyűgöző gótikus lovagtermet is, ami a palotaszárnyban kapott helyet.

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Léka vára

Megközelítés: Kőszeg esik hozzá a legközelebb, innen csupán 14 km-re van! Összeköthetitek Léka látogatását egy kőszegi városnézéssel >>

Szállások Kőszegen, negyedórára Lékától >>

3, Tarcsafürdő (Bad Tatzmannsdorf) – Egész Ausztria egyik legjobb termálfürdője 

A település gyógyvizét már az ókorban is ismerték, azóta is sokan keresik fel az itteni speciális összetételű ásványi vizet. Elsősorban az izomzatra, csontozatra, ízületi fájdalmakra, és gerincproblémákra van jótékony hatással. Nem hiába választották már meg az ország egyik legjobb termálfürdőjének. És mivel közel van hozzánk is, érdemes kipróbálni!

Megközelítés: Tarcsafürdő Kőszegtől és Szombathelytől is nagyjából háromnegyedóra autóval. 

Kőszegi szállások és szombathelyi szállások >>

4, Németújvár (Güssing) – Hangulatos városka, festői várral

A burgenlandi látnivalók között Németújvár tájképe az, ami abszolút képeslapra illik: mintha a környezetéből meredeken kiemelkedő, vulkanikus hegyen álló vár uralkodna az alatta elterülő településen és a szomszédos halastavon. A vár eleinte bencés monostor volt, később kővárrá építették át, majd a 16. században a Batthyány család birtokába került. Sokszínű kiállítással várják a látogatókat, a vasöntő gyűjteménytől kezdve a trófeákkal tömött vadásztermen át a várkápolnáig.

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Várhegy, Németújvár

A hegy oldalában modern felvonót építettek, érdemes ezt választani, így az út alatt is élvezhetitek a páratlan panorámát! 

Megközelítés: Szentgotthárdtól mindössze 15 km-re északra található.

Szentgotthárdon egy szuper élményfürdő is vár, és jobbnál-jobb szálláshelyeket találhattok a városban >> 

5, St. Margarethen családi park – Ausztria legnagyobb szabadidőparkja a Fertő-tó mellett

Az ausztriai látnivalók és élmények közt ez a kisgyerekes családok egyik kedvence. A park valójában egy hatalmas fantáziavilág, fókuszban híres mesefigurákkal. Minden évben rengeteg látogatót vonz, de hatalmas kiterjedése miatt elég jól elvész benne a nép, bár ha egy mód van rá, inkább hétköznap menjetek, mert hétvégén jellemzőbb a tömeg. Van minden: a saját állatkerttől kezdve a kötélpályán és hullámvasúton át a vízi elemekkel ellátott élményjátszótérig. 1-2 óra nem is lesz elég rá! 

Megközelítés: Lényegében egy ugrásra van Soprontól (20-25 perc autóval), mivel a park Szentmargitbánya faluban található, ami szomszédos a határral. Várnak Sopron családbarát szállásai! >>

6, Fraknó vára (Forchtenstein) – vár gyönyörű magaslati panorámával

Ha szeretnétek csodás kilátást a magyar határra és a Vulka völgyre, irány a Nagymarton falu közelében magasodó Fraknó vára! A vár a 14. században épült a Rozália-hegység lábánál, 1622-től pedig az Esterházyak birtokába került. Jelentősen át is építették az idők során, az öregtorony azonban ma is az eredeti formáját őrzi. Nem csak a fenséges panoráma miatt érdemes felkeresni; a várnak látogatható kiállítása, panoptikuma és fegyvertára is van. 

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Fraknó vára

Megközelítés: Soprontól 35 km-re fekszik, így autóval háromnegyedóra alatt kényelmesen megközelíthető. Soproni szálláshelyek >>

7, Locsmánd, Napfényfürdő (Lutzmannsburg, Sonnentherme) – Gyerekbarát élmény- és termálfürdő a határon

Tudjátok, hol kanyarog Ausztria leghosszabb beltéri vízicsúszdája? Szinte közvetlenül az osztrák-magyar határon, a locsmándi víziparadicsomban! Ez a családok kedvenc helye, Burgenland egyik legnépszerűbb úticélja. A locsmándi fürdő kinti-benti medencék sokaságával és izgalmas csúszdákkal vár, termálvize pedig gyógyhatású. A fedett részlegnek köszönhetően rossz időben is jót pancsolhattok, ráadásul sok, kifejezetten gyerekeknek épült része is van. 

Megközelítés: Szombathelyről fél óra alatt elérhető autóval, de ha Bükfürdőn szálltok meg, onnan csak 20 perc az út! 

8, Ruszt (Rust) – történelmi óváros, romantikus hangulattal

Ruszt a Fertő-tó nyugati partján bújik meg, és óvárosa UNESCO Világörökség. Egykor a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt, és a műemlék védelem alatt álló házak, valamint a kis utcák és hangulatos terek a régmúltról mesélnek. Tegyetek egy sétát a belvárosban, tartsatok borkóstolót, és nézzétek meg a 12. században épült Halásztemplomot is! 

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Rust 

Megközelítés: Soprontól csak fél óra autóval, mellesleg csupán 5 km-re fekszik a St. Margarethen szabadidőparktól! Soproni szállások >>

9, Podersdorfi világítótorony – a Fertő-tó egyik csodája

Ha egy valódi világítótornyot szeretnétek látni, nem kell ám messzire utaznotok: éppen csak a Fertő-tó keleti partjára. Innen mindent látni, amit látni kell: a messzeségben elterülő tavat, a vizet szelő hajókat, és a túlparti táj körvonalait is. A világítótorony mellett promenád húzódik, ahol étkezési lehetőség is van, valamint játszótér a közelben. Igazi vízparti hangulatért és meseszép kilátásért irány Podersdorf am See!

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Podersdorfi világítótorony a Fertő-tó partján

Megközelítés: A legközelebb Hegykő hangulatos falva található, melynek híresen jó termálfürdője van. De Soprontól is könnyedén megközelíthetitek!

Ha vidéki nyugalomra vágytok, foglaljatok Hegykőn >>

Ha hazai városnézéssel kötnétek össze a világítótorony látogatását, foglaljatok Sopronban >>

10, A Fertő-tő határon túli természete, Nationalpark Neusiedler See (Illmitz, Seewinkel)

A Fertő-tó jellemzően nádas, mocsaras vidéke egy különleges világba kalauzol. A Kárpát-medence egyik legjelentősebb madárlelőhelye is itt található, emellett szuper kerékpárúttal rendelkezik – nagyrészt sík terepen halad, remekül kitáblázva. De akár hajós programon vagy vezetett kiránduláson is részt vehettek! A határon túli rész felfedezését érdemes az Illmitzben található látogatóközponttal kezdeni. 

10 bakancslistás hely a határmentén - A legközelebbi ausztriai látnivalók
Fertő-tó

Megközelítés: A legcélszerűbb Sopronból vagy Mosonmagyaróvár felől megközelíteni a Nemzeti Parkot, kb. 40-50 perc autóval. Soproni és mosonmagyaróvári szállások >> 

Várnak a legszebb ausztriai látnivalók, fél órányira a magyar határtól! Érdemes Sopronban, Kőszegen, vagy Szombathelyen foglalni, így bármikor kényelmesen át tudtok ruccanni Burgenlandba egy egynapos kirándulásra! 

A hazai látnivalókat se hagyjátok ki, ha Nyugat-Dunántúlra utaztok:

(Képek: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
81%
Imádom
Imádom
14%
Vicces
Vicces
2%
Hűha
Hűha
2%
Nem tetszik
Nem tetszik
2%