Budapest és környékeEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretToplisták

A legszebb Budapest környéki arborétumok ősszel

1 perces olvasási idő

Bár ízig-vérig városi lánynak tartom magam, gyakran elkap az érzés, hogy kimeneküljek a forgalmas, szmogos belvárosból és friss levegőn, kellemes környezetben töltsek el egy délutánt vagy csak néhány órát. Nem panaszkodom, mert Budapest környékén számos túraútvonal és kirándulóhely rendelkezésre áll, de én mindig is jobban vonzódtam az arborétumokba, talán mert szabályosak, gondozottak és nem gyakran kell tömegtől tartani.

Szeretnék most ajánlani nektek 3 csodaszép kertet Budapest közelében, amelyek ősszel is az egyik legszebb arcukat mutatják. Igaz, belépőt mindenhol fizetni kell, de szerintem megéri.

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétumban sétálva megelevenedik a történelem. A kert telepítése Habsburg József nádorhoz fűződik, aki a Pollack Mihály tervei alapján készült klasszicista kastélyához terveztette az angolparkot. Sajnos a kastélyból ma már csak a timpanonos főhomlokzata maradt meg, a kert azonban szebb, mint valaha! A 40 hektáron több mint 540 fajból álló fás növénygyűjtemény mellett számos növényritkaság is megtalálható. Tavasszal turisták ezrei kíváncsiak a hóvirágzásra, nyáron pedig a szentjánosbogár-rajzás vonzza az érdeklődőket.

Belépők:

  • Felnőtt: 950 Ft
  • Kedvezményes jegy: 500 Ft

Alcsúti szálláshelyek >>

 

Vácrátóti Arborétum

Vácrátóton a nyári hangversenyek és egyéb kulturális programok után elcsendesedik a táj és a zsongás átadja a helyét a kellemes, őszi hangulatnak. A tölgyesek zöld lombja színesre vált, a kertben sétálva a friss levegő ilyenkor szinte kézzel fogható. A 27 hektárnyi zöld növényzet mellett számos állatfaj, pl. madarak, halak is otthonra találtak kertben, valamint több üvegház és különleges gyűjtemény is látogatható a hűvösebb hónapokban is.

Belépők:

  • Felnőtt: 900 Ft
  • Diák/nyugdíjas: 450 Ft

Vácrátóti szállások >>

Erdőteleki Arborétum

A Heves megyei Erdőtelek még elérhető távolságra van a fővárostól. A Károly Róbert Főiskolához tartozó 25 hektáros fokozottan védett területen a látogatók 6 hektáron csodálhatják meg a gyűjteményes kertet az év minden napján. 1200-nál is több fa, cserje és évelő növény pompázik itt, sőt az arborétumban található hazánk legidősebbnek vélt – 100 évesre becsült – cukorsüvegfenyője.

Belépők:

  • Felnőtt: 600 Ft
  • Diák / nyugdíjas: 350 Ft

Erdőteleki szállások >>

***

Nektek melyik a kedvenc magyarországi kertetek? Írjátok meg kommentben!

Szeretettel:

a

pkl


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%