BalcsiCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Különleges kilátók a Balaton körül

1 perces olvasási idő
Panoráma a balatongyöröki Szépkilátóból

Még 10-20 évvel ezelőtt is a balatoni szezon kizárólag a nyárra korlátozódott, manapság egyre több étterem és szálláshely gondolja úgy, hogy akár egész évben is szívesen fogad vendégeket. Ősszel például számos múzeum nyitva tart, de remek kirándulásokat is lehet tenni a Balaton partján. Segítségül én most 3 különleges kilátót mutatok nektek, ahonnan csodás panoráma nyílik a környékre. Indulhatunk?

A legszebb: Szépkilátó, Balatongyörök

A balatongyöröki Szépkilátó méltó a nevéhez, hiszen a Balaton egyik legszebb panorámája nyílik innen. A kilátóból balra a Tapolcai medence tanúhegyei, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy láthatók, de rálátni a Szigligeti várra is, amely szintén megér egy kirándulást.

Eötvös Károly, aki egyébként a kilátót elnevezte, így írt györöki élményeiről az Utazás a Balaton körül c. művében:

„Sohasem felejtem el azt a pillanatot,

Amikor ezt a tündérországot megláttam….

Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna,

Lelkemet ihlet, gyönyör ragadta el.

Soha nem láttam még ehhez hasonló gyönyörű tüneményt.”

 

A leglátványosabb: Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Már csak külseje miatt is említést érdemel a balatonboglári Gömbkilátó, amely az elmúlt évek során a település jelképévé vált. Az egykori BNV ideiglenes látványossága az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is megjárta “magyar atomium”-ként, ma pedig a Balaton partján díszíti és 15 méteres átmérőjével mágnesként vonzza a turistákat.

A legmagasabb: Kilátótorony, Balatonföldvár

A balatonföldvári magasparton épült Hajózástörténeti Látogatóközpont idén nyáron nyitotta meg kapuit és az itt található Kilátótorony mintegy 65 méter magasról enged kilátást a Balatonra. A félbevágott hajó alakú létesítményből Balatonakarattyától egészen Keszthelyig ellátni tiszta időben, emellett egy 400 négyzetméteres teremben a Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás is megtekinthető.

Balatoni szállások >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%