Téli tájolóCsaládi kiruccanásVárosnézések

Advent a magasból – toronymászás és óriáskerék

1 perces olvasási idő
Óriáskerék Szegeden

Szerencsés helyzetben vagyok, mert Szeged az egyik város Győr és Debrecen mellett, amelyik karácsonyi ajándékként óriáskereket kapott. A szegedi óriáskeréknek nyitott kabinjai vannak, ami fotózás szempontjából mázli, cserébe vastagabban fel kell öltözni, ha ezt a programot választjuk. Kakukktojás Budapest, ahol mindenképp egy kemény mászás szükséges ahhoz, hogy magasból szemlélhessük a karácsonyi vásárt a Bazilika előtt.

Kilátás a Szent István Bazilika tetejéről

Szegedi magaslatok

Az óriáskerék a Széchenyi téren kapott helyet, ahol bizalmatlanul méregettük, mert fák veszik körbe. A tetején kiderül, hogy nincs rossz a helyen a város közepén, mert a Kárász utca fénycsíkját, a Dómot, a Zsinagógát, Szeged Öreg Hölgyét (Szent István téri víztorony) tökéletesen láthatjuk. Ha jól számoltam három kört mentünk, a kör tetején pedig megálltunk.

A szegedi óriáskerék

Óriáskerék Szegeden

Szegeden van még egy lehetőség arra, hogy magasról szemlélhessük a város fényeit. A Dóm tornyába keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között lehet felmenni, hétfőn nincsenek nyitva. Most már korán sötétedik, így a nyitvatartási idő vége fele érdemes menni. A térre lenézve az adventi vásár forgatagát és a jégpályát láthatjuk.

Kilátás a Dóm tornyából

Szállást keresel Szegeden?

Kilátás a budapesti Szent István Bazilika tetejéről

A vásárt megnéztem, ha már éppen Budapesten járok, aztán gondoltam egyet, felmentem a kupolába, éppen zárás előtt 10 perccel. Jó ötlet volt, mert akkor kapcsolták fel a díszkivilágítást a várnál és az Országháznál.

A Parlament látképe a bazilika tetejéről

A nyitvatartási időt sem kellett komolyan venni, sokan voltak fenn, és nagyon nem akart senki lejönni. A vásár fentről is jól nézett ki. Megérte lépcsőzni. A lift csak a kupola aljáig visz fel, onnan lépcsők vezetnek a kilátószintre.

A Gellért-hegy előterében a budapesti óriáskerék

További fotók az adventi vásárról:

Adventi vásár a bazilika előtt

Győr és Debrecen óriáskerékkel

Sajnos, nem jutottam még el ebbe a két városba, de a képek alapján ezekben a városokban is jó buli az óriáskerekezés. Debrecent és Győrt kicsit irigylem, mert fotós szempontból szerencsésebb, hogy nem takarják fák a fénykarikát.

A Debreceni Nagytemplom, mellette az óriáskerék (fotó: shutterstock)

Remélem, amikor a nagyihoz megyek, lesz időm bemenni a győri vásárba és felülni az óriáskerékre. Ebben az esetben, mindenképp küldök még fotókat.

Ha valakinek van jó adventi fotója Győrről vagy Debrecenről, kommentben nyugodtan megoszthatja velünk!

/Fotók: Tandari Anita/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%