CsobbanóhelyekBalcsiCsaládi kiruccanásRomantikus kikapcsolódásTéli tájoló

Téli kikapcsolódás és gyógyulás Hévízen, a tündérrózsák között

2 perces olvasási idő
Hévízi Tófürdő télen

Mindig elvarázsolt és elvarázsol ma is a tündérrózsákkal teli tavunk Hévízen. A tél beköszöntével elképzeltem, hogy milyen felemelő élmény lehet a hóesésben úszkálni a tóban, gyógyulni, pihenni a tavirózsák között. Szívesen tölteném ott az év végi ünnepek valamelyikét, frissen, kipihenten felkészülve a következő év kihívásaira.

Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a Hévízió-tó felszínén

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen szálláshelyeket és kikapcsolódási lehetőségeket kínál nekünk a tó és környéke. De előtte még néhány szó a tóról.

A Hévízi-tó

Európa legnagyobb gyógytava Zala megyében található Hévízen. Fürdésre alkalmas hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár 33-36 °C. A 38 méter mély Hévízi-tó különleges tőzegmedrű forrástó. Hasonló tó csak Új-Zélandon található, de abban nem lehet fürdeni. Gyógyvíze világhírnévnek örvend. Jótékony hatását kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, amely 3 napon belül teljesen kicseréli a vizet a tóban.

Hévízi Tófürdő

Télen a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor belélegezve karbantartja a hangszálainkat. Kifejezetten ajánlott a reumás és mozgásszervi panaszokban szenvedőknek a tóban való fürdőzés. Ivókúra alkalmazása esetén gyomor- és emésztési bántalmak kezelésére is alkalmas. A hévízi gyógyvízben való fürdőzés, a gyógyiszappakolás, a súlyfürdő, továbbá a Hévízi Tradicionális Kúra kiegészítő elemei (terápiás masszázs, mozgásterápiák, fizikoterápiák és a hidroterápiák) elősegítik megőrizni legfontosabb értékünket, az egészségünket. A tavat egy közel 34 hektáros erdő védi. A tó és az erdő együtt egyedi mikroklímát alkotnak, hozzájárulnak a gyógyuláshoz.

Javasolt fürdőzési időtartam: beutaló nélkül 30 perc, beutalóval 2-3 óra

A Hévízi-tó a nyitott tófürdőn kívül a Festetics Fürdőházból és a Szent András Reumakórházból áll. Esőzés, havazás esetén be tudunk húzódni a cölöpök alá és zavartalanul fürödhetünk. A kórház területén 9 fedett medence épült (gyógymedence, súlyfürdő, élményfürdő, gyógytorna medence, pezsgőfürdő). Hőmérsékletük: 32-37 °C.

Tudtad?

A Hévízi-tó ideális élőhelye az 5-7 centiméterre a víz fölé növő, késő éjjel nyíló tavirózsának, ami Hévíz szimbóluma. A tündérrózsa hasznos a tó számára, mert levelei a tó párolgását késleltetik, a fenéken szertekúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.

Vízililiom a Hévízi-tó felszínén

Szálláshelyeink gyógykezeléssel

Hotel Spa Hévíz****

Közvetlenül a tó mellett található a Hotel Spa Hévíz****, ahol lehetőségünk van fürdeni a szabad ég alatt, vagy szaunázni. Az adventi várakozás keretében lehetőség van karácsonyi dekorációt készíteni, forralt bort szürcsölni.

A „Hévízi Gyógytó szállodája” minden nap ingyenes, korlátlan belépőjegyet biztosít a Tófürdőbe. A Hévízi Tradicionális Kúrát 2015-ben Hungarikummá nyilvánítottak. A kúrát alkotó kezelések alapját az itt található természetes gyógyerők és a több mint 200 éves gyógyítási tapasztalat felhasználásával magas szaktudású terapeuták adják.

A hotel környezetét patinás hangulatú virágos sétány és a több száz éves platánfák veszik körbe.

Még több fotó a szállodáról >>

Hotel Erzsébet***

Az aventi vásárhoz és a tóhoz legközelebb eső hotelek közül érdemes ellátogatni a Hotel Erzsébet***-be. Itt lehetőségünk van a hévízi iszap kezeléseket kipróbálni, hogy szépüljünk és gyógyuljunk egyszerre.

A tó fenekén található iszap nagyon gazdag ásványi- és szerves anyagokban. Arcpakolásként javíthatunk bőrünk állapotán, hiszen az iszap szinte kiszívja a szennyeződéseket, feszesebbé, frissebbé varázsolja az arcbőrt, lassítja az öregedést, hidratál és táplál. Alkalmazzák hajpakolásként is az iszapot, mert hatóanyagai a fejbőrbe jutva megszabadítja a fejbőrt a korpától, a zsírosodást és a hajhullást is csökkenti. A hévízi iszappal történő rendszeres kezelés hatására a haj ragyogó, egészséges lesz.

Még több gyógykezelés a hotelben >>

Palace Hotel Hévíz****

A Palace Hotel Hévíz**** gyógykezelései közül a gyógypakolásokat emelném ki és ajánlom figyelmetekbe. A testre felkent pakolások a különböző mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára tudja segíteni a gyógyulás folyamatát. A hatóanyagtól függően az adott testrészen pótolja a szervezet számára szükséges anyagokat.

A ként az „elkopott ízületeken” alkalmazzák, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Emellett az ízületi porc felépítésében és regenerálásában van fontos szerepe. A fluor a csontok fontos alkotóeleme, amit pótolni kell. A hévízi fluoros pakolás kellemes felmelegítő hatással bír, amely során az izmok ellazulnak, az ízületek mozgékonyabbak lesznek.

A ritex kezelést lumbágók és egyéb izomspazmusok (görcsös feszülés) esetén javasolják. Az iszap krónikus mozgásszervi, azaz reumatikus és egyes nőgyógyászati betegségek gyógyítására valamint sérülések utókezelésére használható.

Tovább a hotel oldalára >>

Auróra Vendégház, Hévíz

Azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a hotelek magasabb árfekvésű szobáit, több színvonalas apartman közül válogathatnak. Nekem nagyon jó tapasztalatom volt az Auróra Vendégház Hévízzel.

Közel fekszik a tóhoz. Kedvezményes tófürdő belépőt, úszógumit, illetve partnerkártyát biztosítanak a vendégek részére, amellyel különböző kedvezményes szolgáltatásokat vehetünk igénybe. A szálláshelyen igény szerint masszőr áll rendelkezésre, előre egyeztetett időpontban, térítés ellenében.

További részletek a vendégházról >>

FONTOS! Milyen esetben nem szabad igénybe venni gyógykezeléseket?
Gyógykúra igénybevétele nem javasolt fertőző betegségek, rosszindulatú daganatok, szívelégtelenség, keringési zavar, trombózis és egyéb vérképzőszervi betegségek, asztma, magas vérnyomás és terhesség esetén.

Kenutúra a Hévízi patakon

A vízitúra szerelmeseinek mindenképpen ajánlom, hogy próbálják ki a Hévízi patakon való kenuzást. Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vízű patak! A termálvíz miatt a patak még a legzordabb téli időben sem fagy be. A vízfolyást a Hévízi-gyógytó táplálja.

Evezés a Hévíz-patakon (fotó: Zsinóros Andrea)

Csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével lehet rajta vízitúrázni, mert a patak majdnem teljes hosszában országosan védett lápterület mentén halad. Több cég is foglalkozik vízitúra szervezéssel decembertől egészen március közepéig, ők szerzik be az engedélyt is.
Különleges élmény a gőzölgő patakon a tavirózsák között evezni, miközben megfigyelhetjük a part mentén élő madarakat: kárókatonát, szürke gémet, hattyút és szárcsát.

Egy hévízi utazás télen is átmelegíti a testet, lelket, szellemet különleges szépségű gyógyító mikroklímájával. Érdemes otthagyni valamelyik szálláshelyen és a tóban az egész éves stresszt, feltöltődni és harmóniában elkezdeni az új esztendőt.

Szállást keresel Hévízen? Kattints a legjobb ajánlatokért >>

Programot keresel Hévízen? Kattints a legjobbakért >>

/fotók: shutterstock, pixabay/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%