Milliónyi karácsonyi égő díszíti Eta néni házát Dabason

Kristóf Eszter 2018-12-17
kristof-eszter

Karácsony táján és két ünnep közt talán sokkal több egynapos programot keresünk, mint az évben bármikor máskor. Kajdácsi Józsefné Eta néni háza már hetek óta első helyen szerepelt a listámon és most végre én is láthattam élőben a híres házat, amelynek a kertjében valószínűleg több a karácsonyi égő, mint egész Dabason összesen.

Csodás élményként éltem meg karácsonyimádóként ezt a kirándulást. Ha időtök engedi, látogassatok el a házhoz Ti is!

Eta néni háza Dabas látványossága lett

A dabasi ház különleges kertje

Mielőtt elindultunk Dabasra, természetesen alaposan utánanéztem Eta néni házának. Kíváncsi voltam rá, hogy körülbelül mennyi dísz van a kertben, és mi motiválta Eta nénit abban, hogy karácsonyi köntösbe öltöztesse az udvarát.

A hipotézisem és első gondolatom az volt, hogy a 2006-os Kiskarácsony mindenáron című film mintájára szerette volna elérni, hogy a háza látszódjon az űrből is. Danny DeVito nagyon bravúrosan oldotta meg a feladatot, és bár Eta néni nem erre vágyott, könnyen lehet, hogy néhány év múlva hamar kinövi magát a kezdeményezés.

Eleinte csak unokái kedvéért díszítette fel a házát, de ma már rengetegen keresik fel a kertet, többek között tévések és újságírók is. Mivel örömet szeretne okozni az embereknek a kertjével, ezért ha valahol szép, és különleges karácsonyi díszt lát, megvásárolja, és megkeresi hozzá a lehető legjobb helyet a kertben, ahova az ország minden pontjáról érkeznek látogatók.

Karácsonyi díszek százai 

Másfél hét alatt kerülnek fel a díszek a helyükre, amiben az egész család segít, még a dédnagymama is. Rengeteg égősor és dekorációs tárgy van már, Eta néni már nem is számolja, de havonta félretesz pénzt a nyugdíjából a villanyszámlára.

Eta néni az előkertre a legbüszkébb

Mint kiderült, az előkertre a legbüszkébb, illetve a hatalmas Mikulásra, aki a kertben táncol. Ez a gyerekek egyik kedvence is, alig várják, hogy nekik zenéljen, ezért szinte folyamatosan szól a zene a dabasi ház kertjében. Óvoda, iskola végén rendszeresen hozzák a családok a gyerekeket, Eta néni délután 4 órakor kapcsolja fel a világítást, és este 21-21:30-ig bárki bemehet megnézni a fényárban úszó kertet.

Ezek után nem tehettünk mást, a lovak közé csaptunk, és megnéztük, mitől olyan különleges élőben Eta néni varázslatos karácsonyi háza.

Tölts el egy wellnesshétvégét Inárcson, a Bodrogi Kúria Wellness Hotel****-ben!

 

Eta néni háza

A GPS egy kicsit megtréfált bennünket, mert bár már ott kellett volna lennünk, csak sötét kerteket láttunk mindenhol. Már kezdtünk félni attól, hogy vasárnap lévén mindenki lepihent (még a díszek is), de hamarosan szükség volt a napszemüvegekre, mert ez a rengeteg fény bizony ott volt, és elbújni sem tudott volna.

Be kell vallanom a teljesség kedvéért, hogy én azonnal elbőgtem magam a kocsiban ülve, és mit sem törődve a hideg széllel, azonnal rohantam a kapu felé, mert nem hittem a szememnek.

Giccses a kert? Lehet. Kissé túl sok a karácsonyi dekor? Igen, meglehet. Ám karácsonykor valahogy az ilyesmire csak legyint az ember, és elfogadja, hogy a több tucat világító szarvas, hóember és Mikulás ennél jobb helyen nem is lehetne.

Eleinte unokái szórakoztatására díszítette fel a házat, amelyet ma már a Google térkép is jegyez

Van itt kérem szépen betlehemi istálló, táncoló Mikulás, kéményből felbukkanó Mikulás és hatalmas karácsonyi hógömb is a világító biciklik és fenyőfák mellett. Rengeteg szín, fény és zene tanúskodik arról, hogy a Wesselényi utca 12. szám alatt sokkal izgalmasabb a karácsonyi hangulat, mint gondoltuk volna.

Legalább egy órát töltöttünk a ház kertjében, amit egyébként 10 perc alatt többször is körbe lehet járni. Csak forogtunk és nem hittünk a szemünknek. Én legalábbis biztosan nem, mert annyira szeretem ezt az ünnepet, hogy csupa régi kellemes karácsonyi emlék jutott eszembe róla.

Irány Dabas!

Ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg a saját szemetekkel is Eta néni házát, mert bármennyi cikket olvastok róla, és bármennyi felvételt is láttok, ez a látvány élőben és sötétben az igazi. Gyerekekkel kihagyhatatlan egynapos program ünnepek környékén!

Cím: Dabas, Wesselényi utca 12.

Szállást keresel decemberben? Itt tudsz válogatni a legjobb belföldi apartmanok és hotelek között >>

/Fotók: Kristóf Eszter/

 

Programtippek365 Facebook csoport