Téli tájolóCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreVidéki víkend

Milliónyi karácsonyi égő díszíti Eta néni házát Dabason

1 perces olvasási idő
Eta néni háza Dabas látványossága lett

Karácsony táján és két ünnep közt talán sokkal több egynapos programot keresünk, mint az évben bármikor máskor. Kajdácsi Józsefné Eta néni háza már hetek óta első helyen szerepelt a listámon és most végre én is láthattam élőben a híres házat, amelynek a kertjében valószínűleg több a karácsonyi égő, mint egész Dabason összesen.

Csodás élményként éltem meg karácsonyimádóként ezt a kirándulást. Ha időtök engedi, látogassatok el a házhoz Ti is!

Eta néni háza Dabas látványossága lett

A dabasi ház különleges kertje

Mielőtt elindultunk Dabasra, természetesen alaposan utánanéztem Eta néni házának. Kíváncsi voltam rá, hogy körülbelül mennyi dísz van a kertben, és mi motiválta Eta nénit abban, hogy karácsonyi köntösbe öltöztesse az udvarát.

A hipotézisem és első gondolatom az volt, hogy a 2006-os Kiskarácsony mindenáron című film mintájára szerette volna elérni, hogy a háza látszódjon az űrből is. Danny DeVito nagyon bravúrosan oldotta meg a feladatot, és bár Eta néni nem erre vágyott, könnyen lehet, hogy néhány év múlva hamar kinövi magát a kezdeményezés.

Eleinte csak unokái kedvéért díszítette fel a házát, de ma már rengetegen keresik fel a kertet, többek között tévések és újságírók is. Mivel örömet szeretne okozni az embereknek a kertjével, ezért ha valahol szép, és különleges karácsonyi díszt lát, megvásárolja, és megkeresi hozzá a lehető legjobb helyet a kertben, ahova az ország minden pontjáról érkeznek látogatók.

Karácsonyi díszek százai 

Másfél hét alatt kerülnek fel a díszek a helyükre, amiben az egész család segít, még a dédnagymama is. Rengeteg égősor és dekorációs tárgy van már, Eta néni már nem is számolja, de havonta félretesz pénzt a nyugdíjából a villanyszámlára.

Eta néni az előkertre a legbüszkébb

Mint kiderült, az előkertre a legbüszkébb, illetve a hatalmas Mikulásra, aki a kertben táncol. Ez a gyerekek egyik kedvence is, alig várják, hogy nekik zenéljen, ezért szinte folyamatosan szól a zene a dabasi ház kertjében. Óvoda, iskola végén rendszeresen hozzák a családok a gyerekeket, Eta néni délután 4 órakor kapcsolja fel a világítást, és este 21-21:30-ig bárki bemehet megnézni a fényárban úszó kertet.

Ezek után nem tehettünk mást, a lovak közé csaptunk, és megnéztük, mitől olyan különleges élőben Eta néni varázslatos karácsonyi háza.

Tölts el egy wellnesshétvégét Inárcson, a Bodrogi Kúria Wellness Hotel****-ben!

 

Eta néni háza

A GPS egy kicsit megtréfált bennünket, mert bár már ott kellett volna lennünk, csak sötét kerteket láttunk mindenhol. Már kezdtünk félni attól, hogy vasárnap lévén mindenki lepihent (még a díszek is), de hamarosan szükség volt a napszemüvegekre, mert ez a rengeteg fény bizony ott volt, és elbújni sem tudott volna.

Be kell vallanom a teljesség kedvéért, hogy én azonnal elbőgtem magam a kocsiban ülve, és mit sem törődve a hideg széllel, azonnal rohantam a kapu felé, mert nem hittem a szememnek.

Giccses a kert? Lehet. Kissé túl sok a karácsonyi dekor? Igen, meglehet. Ám karácsonykor valahogy az ilyesmire csak legyint az ember, és elfogadja, hogy a több tucat világító szarvas, hóember és Mikulás ennél jobb helyen nem is lehetne.

Eleinte unokái szórakoztatására díszítette fel a házat, amelyet ma már a Google térkép is jegyez

Van itt kérem szépen betlehemi istálló, táncoló Mikulás, kéményből felbukkanó Mikulás és hatalmas karácsonyi hógömb is a világító biciklik és fenyőfák mellett. Rengeteg szín, fény és zene tanúskodik arról, hogy a Wesselényi utca 12. szám alatt sokkal izgalmasabb a karácsonyi hangulat, mint gondoltuk volna.

Legalább egy órát töltöttünk a ház kertjében, amit egyébként 10 perc alatt többször is körbe lehet járni. Csak forogtunk és nem hittünk a szemünknek. Én legalábbis biztosan nem, mert annyira szeretem ezt az ünnepet, hogy csupa régi kellemes karácsonyi emlék jutott eszembe róla.

Irány Dabas!

Ha tehetitek, mindenképpen nézzétek meg a saját szemetekkel is Eta néni házát, mert bármennyi cikket olvastok róla, és bármennyi felvételt is láttok, ez a látvány élőben és sötétben az igazi. Gyerekekkel kihagyhatatlan egynapos program ünnepek környékén!

Cím: Dabas, Wesselényi utca 12.

Szállást keresel decemberben? Itt tudsz válogatni a legjobb belföldi apartmanok és hotelek között >>

/Fotók: Kristóf Eszter/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
19%
Imádom
Imádom
75%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
6%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
  Ajánlott bejegyzések
  Toplisták

  Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

  2 perces olvasási idő
  Wellness + Hotelek

  TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

  9 perces olvasási idő
  Családi kiruccanás

  Magyarországi állatkert gyűjtemény - "Állati jó" helyek térképpel

  9 perces olvasási idő