Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásNyári vakáció

Azori-szigetek – földi paradicsom Európában

2 perces olvasási idő
Sete Cidades-tó

A Portugáliához tartozó szigetvilág egyik természeti csodája az Azori-szigetek. Mintha az elveszett Atlantisz felszínre bukkanó titokzatos világában járnánk, úgy tárul elénk a vulkanikus eredetű, kilenc szigetből álló szigetvilág a maga egyedi, színes, egzotikus tájaival. Érdemes az életben egyszer ellátogatni ide, hiszen itt a tél ősz, a nyár tavasz, a virágok illata fenséges, a tavak gyógyító erővel bírnak, az erdők suttognak, a dombok és hegyek lankái nevetnek az üde zöld környezetben.

Sete Cidades-tó

Atlantisz nyomában…

A Föld kerek, a vizek végtelenek és ma már tudjuk, hogy Portugália partjain túl is van Élet. Ennek ellenére a Portugáliához tartozó Azori-szigetvilág Európa nyugati határa, a hozzá tartozó Flores–sziget és az ott található szikladarab, az Ilhéu do Monchique pedig jelzi, hogy honnan hajózhatsz tovább, ha Európai határait akarod túllépni. A legenda szerint az Azori-szigetek az egykor elsüllyedt Atlantisz hegycsúcsainak tengerszint felett maradt része, s ha alaposan szemügyre vesszük a helyet, talán ezzel az elmélettel könnyen tudunk majd azonosulni.

A mediterrán kavalkád…

Ha álmodni kellene egy saját szigetvilágot, akkor ti milyennek festenétek le?

Miradouro da Boca do Inferno

Talán sokuknál olyan lenne, mint az Azori-szigetek, ahol a hófehér, a sötétszürke, a kék, a föld színei dominálnak, ahol megjelenik a romantikus, mediterrán, késő gótikus Mánuel-stílus és a portugál azulejo csempetechnika, ahol nyugalomban és harmóniában él ember és természet. Igen, itt ebben a szigetvilágban még ma is békében élnek az őslakosok, a betelepült portugál gyarmatosítók utódai, a hódító flamand és kelta népek leszármazottjai a ma ide látogató és letelepülő vendégekkel.

Az Azori-szigetek legfőbb attrakciója a csodás természet, amely folyton lenyűgözi az itt élőket és ide látogató vendégeket egyaránt. Ezért most nézzük meg a három legfontosabb sziget São Miguel, Terceira és Flores legszebb úti céljait.

São Miguel – „A zöld sziget”

Az Azori-szigetek a természetjárók Mekkája, hiszen amellett, hogy egyetlen azori napon szinte minden meteorológiai jelenséget megtapasztalhatunk, a hőingadozás alacsony, télen nem süllyed 13-14 fok alá, nyáron nem megy 24-25 fok fölé a hőmérséklet.

Település Sao Miguel szigetén

Éppen ennek köszönhetően természeti paradicsom jött itt létre, amely minden botanikus, geológus és utazni szerető mennyei királysága lesz. Itt járva érdemes ellátogatni a nagy vulkanikus mezőn a Terra Nostra parkba, ahol megmártózhatunk a vastartalma miatt bizarrul okkersárga színű mesterséges tavakban.

Furnas városában a természetes mélyből feltörő Föld hőjét a gasztrohősök fogják nagyon szeretni, hiszen itt készítik a Cocido das Furnast. (A forró a talajba leásott fazekakba húst – marhalábszárat, disznócsülköt, csirkecombot, kolbászt és véres hurkát – tesznek, valamint zöldségfélékkel, elsősorban káposzta, yamgyökér, karalábé, répa és batáta színesíti az ételt. Mindezt hét órán keresztül párolják a földbe ásva).

Hőforrás Furnas közelében

A következő állomás a Sete Cidades krátertavak környékeA népszerű azori tájképek is mind a krátertavakat ábrázolják, nem véletlenül. A sziget nyugati részén emelkedő vulkáni kaldéra, az egykor 3000 méter magas, beomlott csúcs helyén gigantikus kráter jött létre négy festői tóval. A Fogo-tó környékén sétálva, olyan mintha Izlandra érkeztünk volna. A növényzet csupa moha, zuzmó és haraszt, de a legtöbbje mind endemikus, csak itt megtalálható növényfajta. A tó panoráma fenséges, olyan mintha óriási vízesés formájában zuhanna az Atlanti-óceánba.

Chá Gorreana teaültetvény

Végül a sziget egyik kiemelt látnivalója a Chá Gorreana teaültetvény, amely Európában egyedülálló, hiszen a kontinensen csak az Azori-szigeteken termesztenek teát. Az óceán fölé emelkedő teraszos teaföldek látványa olyan hatást kelt, mintha a Távol-Keleten járnánk. Az ültetvényen bemutatják a feldolgozás folyamatát, ahol sok gépen még az 1800-s évekből származó indiai feliratok láthatóak, s ha kedvetek úgy tarja nem csak kóstolhattok, hanem hozhattok is haza ezekből a teakülönlegességekből.

Terceira – „Az azori világ közepe”

A szigeten található az Egyesült Államok légierejének egyik legnagyobb bázisa. A helyiek szerint a Terceira környéki vizekben még az orosz tengeralattjárók is fellelhetőek. Terceira legfőbb látnivalója a székhelye, Angra do Heroísmo, ami a maga 35 000 lakosával igazi ékszerdoboz. A várost még Tengerész Henrik alapította 1439 és 1449 között. A gyarmati időkben, Amerika felfedezése után ez a város volt az Atlanti-óceán királynője, ahonnan ellenőrizni lehetett a két kontinens közötti hajózási útvonalakat. Gyönyörű paloták, színes villák, sétálóutcák és parkok fogadnak itt.

Angra do Heroismo

Terceira másik fő turisztikai attrakciója, a bikaviadal. Mivel még mindig mediterrán vidéken járunk, a spanyol és portugál hatás erősen érezhető. Azonban a spanyol corridáktól eltérően itt nem ölik meg az állatokat, hanem csak futtatják őket, ugyanis a tourada á cordákat a városok utcáin tartják. A bikát egy nyakára tett hosszú kötéllel hat pásztor próbálja irányítani, s ezért vigyázni is kell, nehogy megsebesítsenek valakir, miközben a látványba belefeledkezik.

Flores – A „Világ vége”

Floresről tényleg el lehet mondani, hogy a világ vége. Földrajzi értelemben már nem is Európa, hiszen az amerikai kontinenslemezen fekszik. Ezen a szigeten fel kell venni a bakancsot és nekilendülni a tájnak, ahol számtalan túraösvény várja, hogy felfedezzétek őket.

Vízesés Flores szigetén

A sziget legszebb helye a Fajã Grande és környéke, ahol egymás mellett 16-18 vízesés zúg le a smaragdzöld hegyek bordáin. A kis falu a kontinens legnyugatibb települése, és itt találkozhattok a parti sziklák között Európa utolsó vendéglőjével, a Maresiával, ahol talán a sziget legautentikusabb ételeit kóstolhatjátok meg. Flores fantasybe illő tájakkal, gyönyörű hegyi tavakkal, meredek sziklafalakkal várja, hogy elvesszetek vele együtt a világ szeme elől.

Plusz programlehetőség: a Bálnales

Az azori vizek mérhetetlenül gazdag élővilágát is fel kell fedezni, hiszen ezekben a vizekben nyüzsögnek a bálnák. 80 százalékos bizonyossággal megjósolható, hogy aki elindul erre a túrára, biztos, hogy találkoznik ezzel a tengeri emlőssel.

Sőt, a jó túravezetők nem sietik el a lest. Szakvezetés keretében megtanulhatunk a vízen nyom olvasni, pl. a bálnaürülék keresése, a távoli vízcsóva észlelése, a zsíros bálnafoltok víztükrön hagyott nyomának felismerése mind a túra része. Ponta Delgada kikötőjében pedig egymást érik a társaságok, akik a túrákat hirdetik, szóval ha javasolhatjuk, akkor ezt a programot ne hagyjátok ki az azori vizeken 😉

 


Fotók: shutterstock

 

 

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%