Site icon Szallas.hu Blog

Bakancslista 2024 – Belföldi úti célok és hangulatos szálláshelyek


Egy bakancslista 2024-re sok érdekességet tartogat, ha nyitott vagy a kalandokra. Összegyűjtöttük azokat a településeket, amelyek izgalmas látnivalókkal, természeti kincsekkel és különleges programokkal várnak. Többnapos kikapcsolódást tervezel? Mutatjuk a szállástippjeinket!

Bakancslista 2024 – 15 település, amit garantáltan imádni fogsz 

Tervezd meg, melyik lesz 2024-ben a kedvenc úti cél, és foglalj szállást még ma. Meglátod, unatkozni biztosan nem fogsz. 

1. Noszvaj

A település minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, ráadásul csupán 10 perces autóútra fekszik Egertől.

Az egyik legnépszerűbb látnivaló a rokokó festményeiről és angolparkjáról híres De La Motte Kastély, amely copf stílusban épült a 18. században. 

De La Motte Kastély, Noszvaj

Programtippek Noszvajon >>

A barlanglakások szintén bakancslistásak, a puha kőzetbe vájt otthonokban sétálva megtudhatjuk, hogyan éltek a 19. század elején a falu szolgálatában dolgozó napszámosok.

A természeti kincsek szerelmesei számára hangulatos kirándulócélpont a Kövesdi-kilátó, vagy Síkfőkút környéke, míg a gyerekeket a Noszvaji Meseút veszi le a lábáról. 

Kövesdi-kilátó

Szállástipp – Panoráma Hotel Noszvaj

A fenyveserdővel és szőlőbirtokokkal övezett wellness szálloda ideális választás azoknak, akik hosszabb-rövidebb kirándulásokat terveznek a Bükk déli lejtőin

Top szállások Noszvajon >>

2. Tata

Egy bakancslista 2024-ben unalmas lenne Tata nélkül. A történelemrajongók számára a tatai vár és az Esterházy-kastély kihagyhatatlan látnivaló, és ha már a kastélyban járunk, az Esterházy tortát semmiképpen sem szabad kihagyni.

Esterházy-kastély, Tata

Látnivalók és programok Tatán >>

A vizes élmények kedvelői számára az Öreg-tó, a Cseke-tó, a Derítő-tó és a Fényes tanösvény mindig remek választás, utóbbi a gyerekbarát kirándulások toplistás helyén áll. 

Fényes tanösvény

A 30 hektáron elterülő Agostyáni Arborétum, illetve a sétányairól és műemlékeiről híres Angolpark szintén jó célpont egy hétvégi kikapcsolódáshoz. 

A tatai Angolpark és Cseke-tó >>

Szállástipp – Hotel Gottwald Tata

A családbarát hotel erdővel övezett környezetben, a tatai Öreg-tó délnyugati partján található. A vendégeket szauna, pezsgőfürdő, kondicionáló terem, borospince és rengeteg szabadtéri program várja.

Szállástippek Tatán >>

3. Mezőkövesd

Bár nem a legismertebb hazai város, aki egyszer felkutatja a kincseit, nem felejti el, milyen élményekkel ajándékozta meg Mezőkövesd.

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 22 medencével, és különféle gyógykezelésekkel várja a pihenni, fürdőzni vágyó vendégeit.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

Programtippek Mezőkövesden >>

Matyóföldön a Matyó Múzeum és a „matyó skanzen” izgalmas látnivaló, utóbbi a Kisjankó Bori Emlékházzal, a fazekastermékekkel, mézeskalácsokkal és a bútorfestő házával több ezer látogatót csalogat évente.  

Bútorfestő Alkotóház és Hímzőház

Látogatóban Matyóföld csodás vidékén >>

Szállástippek – Balneo Hotel Zsori Thermal és Wellness Mezőkövesd

A 134 szobás kutyabarát hotel elegáns berendezéssel várja vendégeit a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett. A wellness részleg élménymedencével, úszómedencével, 2 gyógyvizes medencével és szaunavilággal kényezteti az ide érkező családokat, baráti társaságokat. 

Top szállások Mezőkövesden >>

4. Tapolca

Elhelyezkedésének köszönhetően Tapolca a kirándulás és a vizes programok kedvelői számára is ideális úti cél. 

Egy bakancslista 2024-ben igazán színes lesz, ha a Malom-tó szerepel rajta, szomszédságában a Halas Lépcsővel. Innen csupán 10 perces sétára található a legendás Tapolcai-tavasbarlang

Malom-tó, Tapolca

Programtippek Tapolcán >>

Aki a vizes élményeknél jobban élvezi a kirándulós programokat, annak biztosan tetszenek majd a közel 3,3 millió éves Szent György-hegyen kialakult bazaltorgonák, amelyek 30 méter magasak és a 1,5 méteres szélességet is elérik.

A kültéri szabadulószobás élmények kedvelői számára pedig a Nyomozz Velünk tapolcai városfelfedezős játék kihagyhatatlan program. 

Nyomozz Velünk játék

Szállástipp – Hotel Gabriella Tapolca

Az egykori vízimalom épületéből kialakított szálloda tárt karokkal várja azokat a vendégeket is, akik kutyával, vagy macskával érkeznek Tapolcára. 

A legjobb tapolcai szállások >>

5. Pannonhalma

Az UNESCO világörökségi helyszínei közé sorolt Pannonhalmi Főapátság és környezete izgalmas történelmi és természeti kincsekkel várja a látogatókat. 

A Pannonhalmi Főapátság különlegessége, hogy mai napig helyet ad Magyarország legnagyobb létszámú bencés közösségének. Az Apátság egyik legújabb látnivalója a 2018-ban épült lombkoronasétány.

Pannonhalmi Főapátság

A környék legjobb programjai >>

A Pannonhalma Porta Látogatóközpont egy többfunkciós központ, amely élményt, pihenést, töltődést és kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak.

A látogatóközpont fő attrakciója a „Lovagoktól a tömeghadseregig” virtuális valóság kiállítás, amely 21. századi eszközök segítségével mutatja be a török kori végvárak világát.

Pannonhalma Porta Látogatóközpont

Ízelítő Pannonhalmából >>

Szállástipp – Pannonhalma Várlak Vendégház

Az 1000 éves Pannonhalmi Apátság tövében helyezkedik el a kb. 200 éves egykori zsellérház, ami 2 összenyitható apartmanból áll.

Top szállások Pannonhalmán >>

6. Sümeg

A sümegi vár hazánk egyik legnépszerűbb és legismertebb kirándulóhelye. A kézműves műhelyek, a középkori konyha, a borozó, a fegyverek és a belső várudvarból nyíló kínzókamra igazi középkori hangulatot teremtenek.

A Történelmi Élménypark, amely a várban megváltott belépőjeggyel látogatható, egyedülálló módon mutatja be a középkori várak életét, a korabeli harcok menetét és az ostromok fegyvereit.

Sümegi vár

Még több program Sümegen >>

A vár parkolójából indul a Sümeg városi tanösvény, amelynek az útvonala érinti a várat, a püspöki palotát, a Kisfaludy Sándor Emlékházat, a templomokat, a Ramassetter Látogatóközpontot és az Afrikáriumot is.

Ramassetter-ház

Sümegi Püspöki Palota >>

Szállástipp – Lessük meg Vendégház Sümeg

A két hálószobás vendégház tágas nappalival, nagy terasszal, zárt udvarral, és a hálószobákból megközelíthető erkéllyel várja vendégeit, akik az erkélyről a sümegi várat csodálhatják meg.

Szállást foglalok Sümegen >>

7. Keszthely

Egy izgalmas bakancslista 2024-es állomásai közül nem maradhat ki Keszthely, ahol a Festetics-kastély 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. 

A kastély mellett a kastélykertet is érdemes körbejárni, a Balaton Múzeumban pedig a balatoni hajózás történetét, a Balaton-vidék múltját és élővilágát is megismerhetik a látogatók.

Festetics-kastély

Még több program Keszthelyen >>

A családokat számos gyerekbarát program hívogatja a városban, a Vidor Játékmúzeum, a Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum és a Kis-Balaton Látogatóközpont kihagyhatatlan úti cél. 

Ha pedig a Balatonnál járunk, akkor a balatoni hajózás is fel kell, hogy kerüljön a bakancslistánkra. A keszthelyi kikötőből rendszeresen indulnak hajójáratok

Keszthelyi hajóállomás

Szállástipp – Kertvárosi Rigó Pihenőház

A 2 szobás, 4 férőhelyes vendégház ideális választás azoknak, akik szívesen bográcsoznának, vagy grilleznének a ház hangulatos kertjében.

Top szálláshelyek Keszthelyen >>

8. Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastély hazánk egyik legnagyobb barokk műemléke, amely Sisi és I. Ferenc József egykori királyi rezidenciájaként kiemelkedő turisztikai attrakció Gödöllőn. 

A kastély, és a kastélykert több órás kikapcsolódással várja az érdeklődőket, a kert ráadásul ingyenesen látogatható bárki számára. 

Királyi Kastély, Gödöllő

Programtippek Gödöllőn >>

A Gödöllői Arbo-Park (azaz a Gödöllői Erdészeti Arborétum) egy különleges erdei kirándulóhely, ahol a családi kikapcsolódást szép játszóterek, tűzrakóhelyek, kanyargós sétautak és kisvasút színesíti. 

Karácsonykor mindenképpen bakancslistás célpont a Karácsonyház, ahol igazi karácsonyi mesebirodalom fogadja a látogatókat. 

Gödöllői Arbo-Park

Szállástipp – Bed and Breakfast Gödöllő

A 4 szobás kutyabarát ház Gödöllő kertvárosában, egy gyönyörűen parkosított 1000 m2-es kertben található. A szálláshelyen ingyenes prospektus vár, amely a környék látnivalóit sorakoztatja fel. 

Szállástippek a városban >>

9. Esztergom

A Dunakanyar fővárosa színes programkínálattal hívogatja a történelmi értékek, a kultúra és a természeti kincsek iránt érdeklődőket.

A Várhegy egy bakancslista 2024-es pontjai közül nem hiányozhat, itt található a Bazilika, a MNM Esztergomi Vármúzeuma, a Várszínház és a kalandos macskalépcső.

MNM Esztergomi Vármúzeuma

Top programok Esztergomban >>

Aki egy könnyed sétára vágyik a városban, azt a Prímás-sziget csalogatja, itt található az Aquasziget Élményfürdő, illetve a dunai hajóállomás is.

Igazi kuriózum még a városban a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékháza, ahol egy autogram falon Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, és Móricz Zsigmond aláírására is rábukkanhatunk. 

Babits Mihály Emlékház

Eldugott látnivalók Esztergom környékén >>

Szállástipp – Erka Home Apartman Esztergom

Esztergomban, a belváros szívében található az egylégterű kis apartman, ahol 3 fő fér el kényelmesen. A szállás a városközponttól mindössze 2 perc sétára fekszik.

Szállások Esztergomban >>

10. Vác 

Újra és újra elvarázsol Vác, ha egyszer úgy döntünk, felfedezzük a város barokk főterét, és emblematikus építményeit.

A Fehérek temploma, a székesegyház és a diadalív kihagyhatatlan látnivalók, ahogyan a Memento Mori kiállítás is. Utóbbit „váci múmiák” néven is emlegetik. 

Váci Székesegyház 

Top látnivalók Vácon >>

Aki természetközeli élményeket keres, annak a város dunai sétányai és a Ligeti-tó környéke remek választás. A Kolodko-szobrokat szintén érdemes felkutatni Vácon. 

Erzsébet sétány, Vác

Legyél egy püspök vendége! – megújult a váci Püspöki palota >>

Szállástipp – Elbújlak Vendégház Vác

Csendes, nyugodt környezetben található az 1 szobás, 2 férőhelyes vendégház Vácon, a házban található dézsa korlátlanul használható.

A legjobb váci szállások >>

11. Hollókő

Az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listáján szereplő Hollókő-Ófalu a palóc hagyományok megőrzéséről és népi építészeti stílusáról ismert világszerte. Nem jártál még itt korábban? Itt az ideje, hogy felvedd a bakancslistádra.

Az 55 lakó- és gazdasági építményből álló védett falurész látogatható eleme a Guzsalya ház, a Postamúzeum, a Palóc Játszóház, az Oskolamester háza, és a Palóc Babamúzeum is. 

Guzsalyas ház, Hollókő

Még több látnivaló Hollókőn >>

A kirándulós programokat kedvelők számára izgalmas úti cél a 13. századi hollókői vár, melyet 400 méter magasra építettek.  A vár 2022-ben esett át felújításon, a turistákat fegyverterem és panoptikum várja. 

Hollókői vár

Hagyományőrző programok és látnivalók Hollókőn >>

Szállástipp – Tugári Vendégház Hollókő

Az Ófalu és Újfalu határán, helyi nevén a „Tugáron” található a palóc porta, amely egy csendes mellékutcában, pár perc sétára fekszik a falu nevezetességeitől.

Szállást foglalok a közelben >>

12. Sárospatak

Sárospatak népszerű turisztikai és kulturális központ, a sárospataki vár hazánk egyik legjobb állapotban fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttesei közé tartozik.

Tudtad, hogy ez látható a magyar 500 forintos hátoldalán is? A Rákócziak dicső kora című állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc fejedelem életére fókuszálva mutatja be a család történetét.

Sárospataki vár

Látnivalók Sárospatakon >>

A Zempléni-hegység egyik legismertebb természeti kincse is itt található, a Megyer-hegyi Tengerszem egy tanösvényt követve is megközelíthető. 

Egész évben látogatható a Megyer-hegyen kiépített új kilátótorony is, ahonnan mesés panorámája tárul a szemünk elé. Aki pedig igazán bátor, az meghódíthatja a 70 méter magas bányafalakat is a Via Ferrata pályán.

Megyer-hegyi Tengerszem, Sárospatak

Zempléni kalandok >>

Szállástipp – Comenius Vendégház Sárospatak

A vendégház Sárospatak belvárosában található, a 4 szobás, 8 férőhelyes szálláshely családok, baráti társaságok számára is ideális választás. 

Foglalj szállást Sárospatakon >>

13. Szarvas

A szarvasi Millenniumi emlékmű mellett állva azonnal a szemünk elé tárul a Bolza-kastély és a Holt-Körös.

A bakancslista 2024-es pontja közül nem hiányozhat egy sétahajózás a Holt-Körösön, a hajóról látható a Szarvasi Vízi Színház. Ha kedveled a vízi sportokat, SUP kölcsönzésre is van lehetőség. 

Sétahajózás a Holt-Körösön

Programtippek a közelben >>

A Holt-Körös partján elterülő 82 hektáros Szarvasi Arborétum kihagyhatatlan látnivaló, az arborétum legújabb attrakciója a Csodaösvény kalandpálya, amelynek a főhősei a gyerekek.

Az arborétum déli részén, a történelmi Magyarország mértani középpontján található a Mini Magyarország makettpark, amely soha nem látott szemszögből mutatja be a történelmi jelentőségű, nevezetes épületeink, közlekedési eszközeink kicsinyített másait.

Mini Magyarország makettpark, Szarvas

Magyarország legszebb látnivalói Szarvason >>

Szállástipp – Palov’s Vendégház Szarvas

Szarvas központi üdülőövezetében, közvetlenül a Holt-Körös partján fekszik a Palov’s vendégház, amely 2 fő részére igazi romantikus kikapcsolódást garantál. 

A legjobb szarvasi szállások >>

14. Szentendre

A macskaköves utcáiról és színes esernyőiről ismert város ideális választás azok számára, akik kedvelik a kulturális programokat, a kulináris élményeket és a festői kirándulóhelyeket.

A Ferenczy Múzeum, a Szentendrei Képtár és a Kovács Margit Kerámiamúzeum mellett a városban található a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, azaz a szentendrei skanzen is.

Fő tér, Szentendre

Programtippek Szentendrén >>

Visszautaznál a Wartburgok és a Moszkvicsok idejébe? A szentendrei Retro Design Centerben életre kelnek a ’70-es, ’80-as évek.

Egy séta a szentendrei Duna korzón nem maradhat el, de szabadidős kikapcsolódáshoz a Dömörkapu-vízesés, és a Szentendrei Japánkert is remek választás.

Dömörkapu-vízesés

Szentendre – egy csipetnyi délvidék a Dunakanyarban >>

Szállástipp – Lotus Apartment Szentendre

Az apartman Szentendre sétálóutcájától alig 10 méterre bújik meg. A lakás egy festőművész tulajdona, képei a szomszédos galériában megtekinthetők. 

Foglalj szállást Szentendrén >>

15. Siklós

A Villányi-hegység déli részét díszíti a több, mint 700 éves történelemmel büszkélkedő Siklósi vár, amely számos látnivalóval, kiállítással és programmal várja az ide látogatókat. 

Malkocs bej dzsámija és a Máriagyűdi kegytemplom is kihagyhatatlan látnivaló a településen. 

Siklósi vár

Programtippek a környéken >>

Siklóson található a 6 km hosszú Csodabogyó Tanösvény is, amely a Tenkes csúcsán halad. Nevét az itt élő szúrós csodabogyóról kapta. 

A Siklósi Termálfürdő szintén népszerű célpont, a medencéket úgy alakították ki, hogy színes bástyák övezik, melyek a várra emlékeztetik a vendégeket.

Máriagyűdi kegytemplom

Szállástipp – Diófás Ház Siklós

A szálláshely az ország legdélebbi városának híres dombján, a Tenkesen, a Villány-Siklósi borút mentén található. A teraszon egy pohár bor társaságában élvezhetjük a csodálatos panorámát.

A legjobb siklósi szállások >>

Még tovább bővítenéd a bakancslista 2024-es pontjait? Foglalj hozzá szállást nálunk >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version