ToplistákEldugott kirándulóhelyekNyári vakációŐszi élményszüretTavaszi zsongásTéli tájoló

Isten tenyeréről a „Kilátók királynőjéig” ‒ a legjobb 2023-as úti célok természetjáróknak

2 perces olvasási idő

Miért maradnátok otthon, ha gyalogszerrel, kerékpárral vagy vízre szállva is felfedezhetitek Magyarország csodálatos természeti látnivalóit? Gyertek velünk a szűk sziklasikátorok, szaladó patakok, panorámás várak világába és ismerjétek meg azokat a kirándulóhelyeket, amiket a legjobb túrák közé sorolnánk 2023-ban is!

LEBILINCSELŐ GYALOGTÚRÁK

1. Kertek-alja tanösvény – Hollókő

Valódi időutazásra hív az UNESCO világörökségi listáján szereplő Hollókő, melynek varázslatos Ófaluja számtalan látnivalót ígér. Keressétek fel a 6 állomásos Kertek-alja tanösvényt, ami a helyi gazdálkodás világába nyújt betekintést! A túra zárásaként pedig a Hollókői várba is ellátogathattok. 

Szállások a közelben >>

2. Millenniumi Kilátó – Szilvásvárad

Miután elzarándokoltatok a tündérligetre emlékeztető Szalajka-völgy lépcsőzetes Fátyo-vízeséséhez, türkizkék Sipovics Tengerszeméhez, vágjatok neki a Millennium tanösvénynek! A 2 kilométeres út vége a Millenniumi Kilátóba vezet, ahonnan tiszta időben a Tátra csúcsai is kirajzolódnak előttetek. 

Szállások a közelben >>

5 ok, amiért Szilvásváradot látni kell >>

3. Kőszikla Szurdok – Nagybakónak

A természet igazi kihívást alkotott a lelkes természetjáróknak Nagybakónakon. A település hullámzó domjai között rejtőzik ugyanis a vaslétrákkal, kidőlt fákkal és keskeny ösvényekkel szegélyezett Kőszikla Szurdok, melynek bejárását kizárólag száraz időben javasoljuk – akkor azonban felejthetetlen élmény lesz!

Szállások a közelben >>

4. Zsófia-kilátó – Lillafüred

A „Kilátók királynőjeként” is szokás emlegetni a 2022-es Év Kilátója szavazás győztesét, a páratlanul szép Zsófia-kilátót. A pompás kupolával ellátott építmény elképesztő panorámát kínál a Palotaszállóra, a Hámori-tóra és fákkal borított hegyoldalakra. Ráadásul belsejében interaktív látvány- és tájékoztató elemek sokaságát rejtették el.

Szállások a közelben >>

Világhírű lillafüredi látnivalók – Ezért megéri útra kelni >>

5. Vasas-szakadék – Szentendre

A barátságos, mindössze 4 km hosszú Kő-hegyi tanösvény vonalát követve Szentendre egyik legjobb kirándulóhelyére juthattok el: a Vasas-szakadékhoz. A hatalmas, szűk kőfalak közé préselődve 20-30 méteres sikátort alakított ki a természet. A közelben pedig több barlangra és hasadékra bukkanhattok.

Szállások a közelben >>

6. Római fürdő vízesés – Bakonynána

A túraparadicsomként elhíresült Bakony egyik leggyakrabban látogatott része a bakonynánai Római fürdő vízesés. A zúgó vízesések és a mohákkal benőtt sziklafalak között csorgó patak teszi igazán festőivé a tájat. A látnivalót egyébként az Országos Kéktúra útvonalán keresztül is elérhetitek.

Szállások a közelben >>

7. Szent Ilona kápolna – Somlójenő

Egy szuper bakancsos mászkálás üde színfoltja lehet egy kiváló dűlőtúra is, amit némi borozgatással tehettek még izgalmasabbá a helyi pincékben. A romantikus séta során ezer meg ezer szőlőtőke mellett haladtok majd el és végül a gyönyörű Szent Ilona kápolnánál pihenhettek meg. 

Szállások a közelben >>

8. Zeleméri templomrom – Hajdúböszörmény

Kevésbé ismert, de annál szebb úti cél lehet a hajdúböszörményi Zeleméri templomrom, ahol garantáltan nem kell sok turistától tartanotok. A pusztában magányosan álló, gótikus, 18 méteres csonka tornyú épület a XVI. századból maradt ránk. Felkutatásában pedig jelzett turistaút segít. 

Szállások a közelben >>

9. Fehérkő vára – Kereki

A somogyi dombok között zarándokolva valódi kincsre lelhettek, ha Kerekin jártok. Itt húzódik meg Fehérkő vára, ami igaz, hogy csak rom, de a gondosan kiépített pallókon lépkedni szuper élmény lesz! Ráadásul egy pihenésre alkalmas kilátóterasz is helyet kapott az erődítmény csücskében.  

Szállások a közelben >>

10. Kéz-kilátó – Felsőtold

Felsőtold és Hollókő között egy kihagyhatatlan látnivaló is megbújik, amihez – többek között – a Cserhát Natúrpark Zöldútja is elvezet. A Szár-hegy tetejére épült, fából készült Kéz-kilátóra némi erőfeszítést kifejtve juthattok fel, ahol a csodálatos panorámában elveszve valóban Isten tenyerén érezhetitek magatokat.

Szállások a közelben >>

11. Szigligeti vár – Szigliget

Gyalogoljatok fel a lenyűgöző tárlattal gazdagított Szigligeti várhoz, majd vágjatok neki a népszerű, 6 km hosszú Kamon-kő Tanösvénynek! A 10 állomásos túra kényelmes tempóban is 3 óra alatt teljesíthető és egy Árpád-kori plébánia maradványait, az Avasi templomromot is érinti.

Szállások a közelben >>

5 titokzatos balatoni templomrom – Múltidéző túra kalandoroknak! >>

12. Göcseji Skanzen – Zalaegerszeg

A múlt különleges szelete elevenedik meg előttetek a zalaegerszegi Göcseji Skanzenben. A hajdani vízimalom köré épült nádtetős parasztházak a Zala holtága mellett sorakoznak. A fatemplom, a pálinkafőző kunyhó és az istálló között bolyongva képet kaphattok az egykor itt élők életéről és mindennapjairól. Járjátok végig a Zöld ösvényt is!

Szállások a közelben >>

13. Drégely vára – Drégelypalánk

A Börzsönyben rejtőző Drégely vára több különböző túraútvonalról is elérhető, amiket az erődítménytől délre lévő pihenőhelynél lelhettek fel. A híres épületet a természet öleli körül 444 méter magasan. A sziklacsúcs tetején meghúzódó várból páratlan látvány tárul majd elétek a környékre.  

Szállások a közelben >>

14. Kikerics Panoráma Sétány – Nagyharsány

Nem maradhatott le a listáról a Villányi-hegységben, azon belül is a Szársomlyó hegy keleti oldalában kanyargó Kikerics Panoráma Sétány, ami a csodálatos szoborparkon át közelíthető meg. Persze utána érdemes megcélozni a Villányi borvidék fantasztikus pincéit is egy kis kóstolgatásra!

Szállások a közelben >>

15. Kaptárkövek – Szomolya

A legjobb túrák közé sorolhatjuk a Szomolya Kaptárkövek Tanösvényt, mely kellemesen teljesíthető nagyjából 2 óra alatt is. A mindössze 4 km-es távon útba ejthetitek azt a 117 darab fülkével rendelkező kaptárkő-csoportot, mely Magyarországon egyedülálló természeti kincsnek számít. A lépcsősoroknak és az ismertető tábláknak köszönhetően pedig sok hasznos tudással gazdagodhattok.

Szállások a közelben >>

16. Ság hegy – Celldömölk

5 millió évvel ezelőtt jött létre a ma már mindössze 279 méter magas Ság hegy, melynek eredeti képét az évek hosszú során át tartó bányászati tevékenység formálta át teljesen. A később védetté nyilvánított területen ma lebilincselő geológiai tanösvény fut keresztül, ami a Trianoni emlékművet is feltárja előttetek.

Szállások a közelben >>

BICIKLITÚRÁK ÁLOMSZÉP ÚTVONALAKON

17. Desedai kerékpártúra – Kaposvár

2022-ben az Év kerékpárútja díjjal jutalmazták a kaposvári Deseda-tó környékén létesített 15 km hosszú bringautat. A kedvelt pihenő- és kirándulóhelyként is egyaránt számon tartott hatalmas, mesterséges tavat így könnyedén körbekerekezhetitek. A Fekete István Látogatóközpontnál és a Deseda kilátónál pedig megéri elidőzni! 

Szállások a közelben >>

Mesés kirándulóhely a természetben: lombkoronasétány és kalanderdő a Deseda-tónál >>

18. Győr – Pannonhalma kerékpárút

A kisalföldi megyeszékhelyről startolva 18,4 kilométeren át élvezhetitek ki azt a gyönyörű kerékpárutat, ami egészen a Pannonhalmi Főapátság lábáig vezet. A világörökségi helyszín feltérképezésén túl ráadásul a Boldog Mór-kilátóhoz, a Lombkorona Tanösvényhez, a Millenniumi emlékműhöz, valamint a Pannonhalmi levendulás és gyógynövénykerthez is elsétálhattok innen.

Szállások a közelben >>

A VÍZI TÚRÁK A KIHÍVÁSOK SZERELMESEINEK

19. Nagyberek túrák – Balatonfenyves

Mesebeli vízi tájon csónakázhattok a balatonfenyvesi Nagyberek túrákon. Ragadjatok evezőt és hódítsátok meg az ingoványos, csatornákkal tagolt, gazdag állat- és növényvilággal lakott Fehérvízi Lápot

Szállások a közelben >>

20. Élővíz-csatorna – Gyula

Tudtátok, hogy Gyula szépségeinek egy részét kenuból vagy vízibicikliről is felfedezhetitek? Pedig így van! Az Élővíz-csatornán egyénileg és túrákba becsatlakozva is végigevezhetitek akár a teljes, 5 kilométeres szakaszt.

Szállások a közelben >>

Fedezzétek fel az ország természeti kincseit 2023-ban is, és foglaljatok szállást a kiránduláshoz oldalainkon >>

Még több inspiráció a 2023-as kirándulásokhoz >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
76%
Imádom
Imádom
24%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
84 bejegyzés

A szerzőről
Több mint 10 éve foglalkozom újság- és szövegírással, -szerkesztéssel, valamint kiadványok tördelésével. A szüntelen kíváncsiságom vitt előre, amikor 2019-ben szabadúszóként csatlakoztam a Szallas.hu csapatához. Azóta együtt hódolunk közös szenvedélyünknek, az utazásnak. Az évek alatt 200-nál is több cikket írtam élményekről, valamint szállásokról. Fedezzük fel együtt hazánk kincseit!
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    Vidéki víkend

    Tavaszi ébredés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Kedvenc szállások

    Kapcsolódjatok ki tavasszal is – Top 15 apartman húsvétra

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    Ahol a nyuszi is szívesen megszállna - Top 15 hotel húsvétra

    2 perces olvasási idő