BalcsiCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Ékszerdoboz a Balaton déli partján

1 perces olvasási idő

Balatonlelle, a Balaton déli partján lévő csillogó ékszerdoboz, ahol csobogó patakok, friss halak, finom szőlő, fenséges bor és gyümölcs kecsegtette már a honfoglaló magyarokat is. A forrásokból is ismert, hogy maga Koppány vezér is szívesen portyázott ezen a területen. Biztosan meg is fürdött a csodás Balaton vizében, nem egyszer, talán kétszer 😀

Balatonlelle

Tetves-patak

Itt Balatonlellén folyik szemünk láttára a történelem, melynek minden mozzanatát őrzi a Tetves-patak. Ha beszélni tudna, biztos elárulná, milyen volt a környék 1055-ben, amikor a tihanyi apátság „megszületett”, aztán hogy milyen volt az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben szereplő Lelye és Belye néven említett település, vagy hogy 1199-ben Imre király öccsével Andrással, miért pont itt ütközött meg és védte meg a csatában a trónt. Sejthetjük, hogy közkedvelt pihenő helyszíne volt a királyi és nemesi családoknak, mint ahogy ma is érdemes ide ellátogatni, és töltődni a látvánnyal, ahogy a Tetves-patak és a Forró-árok, a két patak völgyének alsó folyása elkápráztatja a szemünket.

Rádpusztai romtemplom

Milyen nagy szerencséje van hazánknak, hogy számos történelmi – épített emlékkel rendelkezik. Vonatkozik ez a XIII-XIV. században épült késő-román templomainkra is.

Rádpusztai templomrom (fotó: balatonlelle.hu)

Számos templomot már feltártak, romjait helyrehozták, de még mindig vár sorára számos épület, hogy akár régi fényében díszelegjen. Az egykori falak erőt, és tartást sugároznak, megmagyarázhatatlan atmoszférát teremtenek. A Rádpusztán lévő templomrom meglévő falai 8-10 méter magasak. A Balaton egyik legszebb, fennmaradt egyházi és történelmi emlékhelye. Egykor a templom körül temetkezési hely volt.

Szent Kelemen-bazilika

Az 1055-ben alapított Tihanyi apátság alapítólevélben találunk utalást a mai Lellére és a nagy hadiút mellett épített Szent Kelemen-bazilikára.

Szent Kelemen-templom

Ez a Balaton-környék legkorábbi ismert temploma. A bazilikát a két út – Hadút és Sziget-szád, más forrásokban Nagyút – találkozásánál, az apátsági birtok nyugati határában építették. A Hadút Aquincum felől vezetett Kanizsán, Dalmácián keresztül az Adriához, a Nagyút pedig délnek haladt a mai Kaposvár és Szigetvár felé. Erre sétálva, magunkba szívhatjuk a Balaton illatát, csendes pihenőhely ez, aminek plusz érdekessége, hogy ez a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma.

Szalay-kastély

Persze, hogy a Balatonnál kastélyt is találhatunk szép számmal! Hazán kedves tava olyan nekünk, mint az olaszoknak a Garda-tó. Csodás és pihentető, sziget a nagyvilágban. Ebben a titkos világban találhatjuk a földszintes, 1838-ban épült klasszicista stílusú, impozáns oszlopos tornáccal szegélyezett, a családi címerrel díszített timpanonnal ellátott kiskastélyt.

Szalay-kastély (fotó: balatonlelle.hu)

A kastély ma már látogatható, és már azért is érdemes ide betérni, mert itt található a magyar Afrika múzeum, amely Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét mutatja be.

Napfény strand és élményfürdő

„Nekem a Balaton a riviéra…” éneklik az egykori slágerben, és valóban, ez ma sem változott. A Napfény strand és élményfürdő Balatonlelle egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója.

A strandon 2008-ban homokos partszakaszt alakítottak ki a tó medréből kikotort homokból, így hamisítatlan tengerparti hangulat várja a csobbanni vágyókat. A kisgyermekes családok paradicsomává vált már az átadás évében. Itt szaunaház, masszázs, pezsgőfürdő és a gyermekek számára is használható csúszda várja a pihenni vágyókat.

Még több balatoni strandot itt találsz >>

Kishegy és a Kishegyi Szent Donát-kápolna

Számos szabadprogram és élményfürdőzés után mi lehet jobb egy nyáresti, beszélgetős, borozós, jó hangulatú esténél? A Kishegy, a szőlősgazdák legdrágább helye itt a Balaton déli partján, ahonnan Badacsonytól Tihanyig még a túlsó partot is lehet látni. Csak aki ezt látta, az mondhatja el magáról, hogy látta a Balatont.

Kápolna

Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy itt található Somogy megye legszebb műemlék kápolnája, a „villáműző” Szent Donátról elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna is. Tóth Péter tanulmánya szerint viszont: „A barokk stílusú kishelyi kápolnáról az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz először említést. Eszerint báró Majtényi György építtette, de hogy mikor, arra már senki nem tudott válaszolni.” Ma csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét.

Szőlőtőkék Balatonlelle határában

De a Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére felszentelt barokk kápolna belső berendezésével, és késő barokk faoltárral egy kis ékszerdoboz itt a hegyen.
Szent István tér

Múlt és jelen forgatagában, jó visszatérni Balatonlelle belvárosába.

Balatonlellei Városháza

A mediterrán hangulatú központ, a Szent István tér és a hozzá csatlakozó sétálóutcák esténként több ezer ember számára nyújtanak kikapcsolódást. A térről indulva sétálhatunk egy nagyot a platánfákkal szegélyezett Moló sétányon is, gyönyörködve a Balaton szépségén.

Ha sikerült meghoznunk a kedvet egy balatonlellei nyaraláshoz, szállásokat itt találsz >>


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%