Vidéki víkendCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekKastélyok és várakNyári vakációŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongásTéli tájoló

Izgalmas új tanösvény Bátorban – Túrázz egy aprócska palóc falu körül!

1 perces olvasási idő

Ha nem vágysz véget nem érő túrára, és különösebben a hegymászás sem vonz, éppen neked való az új tanösvény Bátorban. A közelmúltban átadott Bátor tanösvény 8,6 km-es hossza elegendő egy kellemes kiránduláshoz, amely közben megismerheted a környék természeti kincseit. Mutatjuk a tudnivalókat.

Milyen élményeket tartogat a Bátor tanösvény?

Bátor település egy egészen aprócska palóc falu, mindössze 390 lelket számlál. A Heves megyében található falu a Bükk nyugati végénél, és a Heves–Borsodi-dombvidék határán fekszik, erdők ölelésében. 

A település neve a bátor szóból származik, és bár a Bátor tanösvény bejárásához nem sok bátorságra lesz szükséged, annyi bizonyos, hogy nem akármilyen természeti kincsek várnak itt rád. Az útvonal bejárása során megismerheted a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalóit. 

Szállások Bátor környékén >>

Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese szerint a tanösvény azért kiemelt jelentőségű, mert „a Bükk-hegység és környezete a Kárpát-medence földtani értelemben legváltozatosabb, leggazdagabb tája, melynek egy szeletét mutatja be a megépült tanösvény.”

Izgalmas új tanösvény Bátorban – Túrázz egy aprócska palóc falu körül!
Bátor település

Szállástipp: Ezererdő Vendégház Egerbakta

A terület természeti kincsei

A tanösvény a természetvédelmi oltalom alatt álló Nagy-oldalt kerüli körbe, így a túra során számos védett növény- és állatfajjal találkozhatsz. A Nagy-oldal melegkedvelő tölgyeseiben magyar kőhúr vár, míg a Laskó-, és a Víz-völgyi-patak völgyeiben öreg égeresek között sétálhatsz. 

A 12 állomásból álló tanösvény területén már a bronzkorban is éltek, 160 millió évvel ezelőtt pedig a vidék az óceán fenekén helyezkedett el. 

A tanösvény harmadik állomásánál a mélytengeri árok hasadékain folyamatosan felbuggyanó híg, bazaltos lávának emlékét őrzik a párnalávák, a mocsári ciprusokkal szegélyezett tengerparti mocsarak eltemetett növényi anyagai pedig barnakőszénné alakultak. A felszíni szénrétegeket a hetedik állomáson lehet megtekinteni. 

Még több program a közelben >>

A környező tölgyesekben nyáron birkát legeltettek, az ősszel lehullott makkon pedig disznókondákat hizlaltak. A jószágot lábon hajtották a szomszédos Eger, a hegytetőn vezetett egykori kereskedelmi út nyomvonalát még napjainkban is követhetjük. 

A néphagyomány szerint egykor a hegyen álló csárdába járt mulatni a Bükk és a Mátra vidékének híres betyára, Vidróczki is, aki egyszer az Egri Érsekség egész birkanyáját elhajtotta innen. 

Izgalmas új tanösvény Bátorban – Túrázz egy aprócska palóc falu körül!
Bátor tanösvény

Milyen programokat tartogat a környék?

Akár családdal, akár barátokkal tervezed bejárni a Bátor tanösvény állomásait, érdemes többnapos kikapcsolódásban is gondolkodnod. 

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet a falu határában kezdődik, itt megcsodálhatod hazánk legnagyobb homokkőszikláit és hatalmas erdőrezervátumait, a nap végén pedig biztosan jólesik majd a lazítás Bükkszékfürdő gyógyfürdőjében

A közelben garantáltan egyedi élménnyel ajándékoz meg a szarvaskői vár és a siroki vár, Egerben pedig egy kellemes városnézés közben felkeresheted a minaretet, az egri várat, vagy akár az Érsekkertet.

A legjobb szállások Egerben >>

Izgalmas új tanösvény Bátorban – Túrázz egy aprócska palóc falu körül!
Siroki vár

Nincs más hátra, kapd fel a hátizsákot, és vedd célba Heves megye egyik legszebb részét, amely tengernyi programmal vár.

Ha szállást is foglalsz a Bátor tanösvény környékén, több napig is élvezheted a táj vendégszeretetét. 

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%