Téli tájolóCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégére

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban

3 perces olvasási idő

Én személy szerint nem rajongok a télért, elsősorban azért, mert hideg és nedves. Két jó dolog azért mégis akad benne: az egyik a karácsony, a másik pedig -amiről most szó lesz- a síelés. Ha síelésben gondolkodunk, igazából már nem kell több napos utazásról és messzi tájakról beszélnünk. A környező országok közül már több is vár minőségi síterepekkel, és itt nem csak Ausztriára gondolok. De még hazánkban is több helyen hódolhatunk ennek a sportnak.

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Téli pillanatkép, Ausztria

Magyarország

Meglepő, hogy országszerte hány helyen van módunk ma már lécet ragadni. Nem gondoltam volna, hogy 12 különböző pályarendszer várja a síelni vágyókat. Kisebb pályákkal találkozhatunk Nagy-Hideg-hegyen, Bánkúton, Kékestetőn, Dobogókőn, Sátoraljaújhelyen, Visegrádon, Pécsen, Tokaj-Kopasz-hegyen és Szilvásváradon. Illetve egy 20 kilométeres sífutópálya vár mindenkit a Soproni-hegységben.

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Síelés

Azonban, véleményem szerint itthon két olyan terep van, ahova érdemes lehet mondjuk 1-1 napra ellátogatni.

Az egyik Eplény, ahol egy 8 liftes 7.9 kilométer hosszú pályarendszeren csúszkálhatunk. Ez a legnagyobb, és talán legkorszerűbb pályarendszerünk, ahol napozóterasztól kezdve a síkölcsönzőn át az esti, kivilágított csúszásig minden van.

A másik pedig Mátraszentistván, ahol szintén 8 lift és 4.9 kilométernyi pálya található. Igazi kikapcsolódás lehet az egész család számára. ugyanis a kezdő szintű gyerekektől a profi felnőttekig mindenki megtalálja a számára megfelelő pályát. Bónusz még a csodálatos erdei környezet és a körpanorámás rönkház, ahol jól fog esni egy forró ital. Akárcsak Eplényben, itt is van lehetőség esti sízésre is.

Persze érdemes figyelni a hóhelyzetet, hazánk azért nem mindig áll jól ebben a tekintetben. Bár Eplény és Mátraszentistván is úttörő, mivel mindkét helyen szoktak hóágyúzni, ráadásul Mátraszentistván hazánk egyik legmagasabban fekvő települése, ahol jó eséllyel csökken fagypont alá a hőmérséklet.

De ha egészen biztosra akarunk menni, jó választás Visegrád is, ahol van műpálya, illetve Sátoraljaújhely, ahol hazánk legnagyobb műpályája található! Részletes pályaleírásokért nézzetek bele ebbe a cikkbe, amiben a magyar síterepeket szemlézzük >>

Nem tudjátok, hol szálljatok meg, ha magyar síterepet választotok? Szállástippek a legjobb és legnagyobb sípályáink mellett:

Eplényi Apartmanház Eplény

A vendégek által 10 pontosra értékelt ház a síarénához legközelebb eső szállás. Összesen 3, modern és tágas apartmannal várja a vendégeket. A sílécek tárolása itt nem lesz gond, sőt, még infra szauna is van, ami bizony jól fog esni a kint töltött csúszkálás után! 

Hotel Narád & Park Mátraszentimre ****

A síelés mellett semmi más dolga nincs itt az embernek, mint lazítani a wellness részlegen, és belapátolni a félpanziós ellátással kapott finom fogásokat. Színvonalas szobák, gyönyörű erdei környezet, és isteni friss levegő vár ezen a hegyvidéki szálláson!

Szállások a Mátrában >>

Fehér Sas Panzió Bánkút

Magyarország egyik legmagasabban fekvő panziója a Bánkúti szánkó- és sípályák szomszédságában várja a téli sport szerelmeseit. Családias, barátságos hely, finom reggelivel, és olyan erdei panorámával, ami télen a legszebb.

Orchidea Apartman Sátoraljaújhely

Azért is érdemes Sátoraljaújhelyet választani, mert a Zemplén Kalandparkban nem csak síelni lehet, de van jégkori pálya és egyedülálló símúzeum is, meg egy rakás más szórakoztató, adrenalinnal fűtött kaland! A 6 férőhelyes apartman a városközpontban található, a kalandpark szomszédságában, ráadásul 6 éves korig ingyenes szállást biztosít. Kifogástalanul modern, tágas és otthonos!

További szálláshelyek Magyarországon >>

Inkább a korizás vonz? Idén új, különleges helyen hasíthatjuk a jeget >>

Ha összetettebb terepre vágyunk és szívesen rászánnánk akár egy hosszúhétvégét is, akkor érdemes már a környező országokban körülnézni.

Szlovénia

Egy 2-3 napos csúszkálásra tökéletesen elegendő a Mariborban található pályarendszer.

41,5 kilométernyi meglehetősen hóbiztos pálya várja a síelés szerelmeseit. Budapestről bő 3 óra alatt el is érhető kocsival.

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Sípálya Szlovéniában

A második legnagyobb pályarendszer Szlovéniában a Krvavec, ami Ljubljanától északra található, Budapesttől mintegy 470 km-re terül el. Itt összesen 11 lift és 30 km hosszúságú sípályarendszer van. A múltban már meg is választották Szlovénia legjobb síterepének! Ha tehát a nyugati színvonalú pályák vonzanak, mégis elérhető közelségben, akkor érdemes Szlovéniát is megfontolni.

Szlovákia

Szintén 3 órás kocsiútra található Donovaly a 11 kilométeres sípálya hosszával. Illetve az én egyik személyes kedvencem Chopok-Jasná, ami 44,5 kilométeres pályarendszerével vár minket és csak egy órával kell többet autóznunk.

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Chopok, Szlovákia

Az utóbbi nagy előnye a sípályák minősége, mivel pályarendszer kivitelezője egy osztrák cég volt. Így garantált az ausztriai pályaminőség szlovákiai árakkal kombinálva. Ráadásul 2000 méteres magasságból indulnak a pályák, így elég jó esély van a hó jelenlétére is.

Szállástipp Donovalyn:

Apartmán Plesnivec ADB2S Donovaly

Ez a kényelmes apartman szuper választás lesz, ha Donovalyn síelnénk. Remek a felszereltsége, ízléses a berendezése, emellett saját erkéllyel rendelkezik és ingyenes a parkolás. Az elhelyezkedése is roppant praktikus; nem csak a sípálya, de még egy aquapark is van a közelében! 

Szállások Donovaly közelében >>

Szállástipp Chopok Jasna mellett:

Penzión Encián Mýto pod Ďumbierom

Ez a bájos panzió 3 kényelmes szobával és saját étteremmel vár, szuper helyen: több sícentrum is csak pár kilométerre van tőle. Chopok körülbelül 20 perc autóval, de a Myto és Tale sícentrumok már 5 perc alatt elérhetők. 

További szállások Szlovákiában >>

Románia

Románia egyik legnagyobb síterepe szerencsére nem az, amelyik egyúttal a legmesszebb is van Magyarországtól. A Temesvártól délkeletre fekvő Fertő-tető azaz Muntele Mic Budapesttől bő 5 óra alatt kényelmesen megközelíthető! 20 km hosszú pályarendszer vár, 1500 méter körüli magasságban.

Szállástipp a sípálya közelében:

Hotel & Restaurant Muntele Mic Borlova

Ez a panorámás, szaunás hotel a síterep közelében található, és egyszerű, de kényelmes szobákkal rendelkezik, ahol kipihenhetjük az egész napos síelést, kirándulást. Budapesttől 4 és fél óra alatt elérhető! 

További szálláshelyek Románia területén >>

Ukrajna

Bár kicsit messzebb, de garantáltan jó áron síelhetünk Ukrajnában a Bukovel síterepen, ahol 68 kilométernyi jó minőségű pálya vár minket.

Ausztria

Végül pedig, de nem utolsó sorban nem feledkezhetek meg Ausztriáról sem, ahol számtalan minőségi síterep közül lehet válogatni. Hátránya azonban az eddigiekkel szemben, hogy árban azért húzósabb egy ilyen hétvége. Ugyanakkor ahhoz sem fér kétség, hogy mind pálya- mind hóminőségében ezzel a választással mehetünk a legbiztosabbra.

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Sípálya Ausztriában

Ausztriában 249 síterep található, amiből 47 darab 40 kilométernél hosszabb. Ebből is látható, milyen sok lehetőség közül válogathatunk. Pénztárcánktól és lelkesedésünktől függ, milyen terepet választunk. Számos pályarendszer már 3-4 óra autókázással elérhető.

A leghosszabb rendszer a maga 306 kilométerével Ski Arlberg. Hogy könnyebb legyen esetleg választani, összeszedtem pályahossz szerint sorrendben a kedveltebb terepeket. Érdemes lehet a téli szezonban meglátogatni Saalbach Hinterglemmet, Kitzbühelt, Zillertalt, Schladmingot, Flachaut, Hochköniget, Nassfeldet, Bad Kleinkircheimet, Bad Hoggasteint, Zell am Seet Dacjsteint vagy akár Tauplitzot is. Ha egy kedvencet kell mondani, akkor Schladmingot jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Ausztriai szállások síeléshez:

Hotel Tauplitzerhof Tauplitz ***

Klassz helyen van a szállás: 200 méterre a négyes ülőlifttől, és közvetlenül a ház előtt megáll az ingyenes síbusz is. A szobák alpesi stílusban, fabútorral vannak berendezve, és a legtöbb szobához panorámás erkély is tartozik. Sőt, wellness részleg is akad, ahol relaxálhatunk a hidegben töltött sízés után. Reggelis vagy félpanziós ellátással is foglalható. 

Villa Klothilde Zell am See

17 szobával, 4 remekül felszerelt apartmannal és reggelis ellátással vár a villa, mégpedig csodálatos helyen, a Zell am See Schmittenhöhe sípályarendszer közelében. A völgyben elterülő városka igazi ékszerdoboz, amit csak tetéz a Zelli tó és a környező hegyek látványa. Egy síeléssel töltött nap után felfedezhetitek az élénk városka valamelyik bárját, éttermét, látványosságát is!

Gasthaus Luggwirt Gnesau (Bad Kleinkirchheim)

8 kilométerre Bad Kleinkirchheimtől, álomszép helyen található ez a barátságos vendégház: Karintia egyik legszebb magas fekvésű völgyében, 5 és fél óra autóútra Budapesttől. A saját étteremben ízletes fogásokkal gyűjthetjük be a sízéshez fontos kalóriát és energiát, a nap végén pedig a pezsgőfürdőben vagy szaunában pihentethetjük igénybevetett izmainkat. 

Bachseitenhof Panzió Radstadt (Flachau)

Flachau Wagrain St. Johann 120 km hosszú sípályarendszere mellett az egyik legjobb szállás ez a magyar üzemeltetésű, romantikus erdei környezetben található panzió. A kilátás gyönyörű, a szobák rendezettek, a reggeli/félpanzió pedig bőséges és ínycsiklandó. Itt is van wellness részleg, ami már-már elengedhetetlen „kelléke” egy kiadós síelős vakációnak!

Szállást keresel az osztrák sípályákhoz közel? >>

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban
Ausztria

Szóval síelésre fel! A lehetőség adott, csak ki kell választani a legszimpatikusabb megoldást! Első körben érdemes Magyarországon szétnézni, de ha külföldi kalandra vágytok, akkor is elég csak a szomszédba menni! Keressetek szállást bármelyik sícentrum közelében >>

(Fotók: Varga Nóra, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%