Téli tájolóTippek utazáshoz

Meztelen igazságok a szaunázásról – miben, hogyan, mikor segít?

1 perces olvasási idő

Szabad-e koronavírus vagy egyéb betegség alatt szaunázni? Mikor és mennyi ideg célszerű a forró kabinban tartózkodni? Milyen előnyei vannak a méregtelenítésnek, és miért fontos ledobni a fürdőruhát magunkról, ha belépünk a szaunába? Gyorstalpaló következik kezdőknek és haladóknak.

Téli időszakban és a koronavírus járvány idején még inkább felértékelődnek az egészségmegőrző praktikák és igyekszünk minél többet megtenni azért, hogy testünk védekezőképességét támogassuk. Szerencsére, létezik olyan, több ezer éves múltra visszatekintő megoldás, ami egyszerre tartja edzésben az immunrendszerünket és mellette még a stressz elűzésében is segít. Bizony, ez a szaunázás. De vajon milyen egészségügyi előnyökkel jár ez a fantasztikus méregtelenítő tevékenység? Tartsatok velünk, és kiderül!

Ellazít, méregtelenít és megszépít

Amint belépünk a szaunába, a testünk megkezdi az alkalmazkodást a megváltozott környezethez, és egyre hevesebb munkára ösztökéli a szívet. A keringés és az anyagcsere folyamata felgyorsul, a verejtékezés megindulása során pedig a szervezet igyekszik megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól. 

Miért jó ez nekünk? Túl azon, hogy rengeteg méreganyagtól szabadulunk meg, nő a szervezetünk ellenálló képessége, így a fertőző betegségekkel szemben is hatékonyabban lép fel az immunrendszerünk. A rendszeres szaunázással karban tarthatjuk a szív- és érrendszerünket, növelhetjük az izmaink rugalmasságát, az ízületek mozgékonyságát, valamint néhány mozgásszervi problémát is sikerrel küszöbölhetünk ki. 

Nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is kedvező hatással lehet a szaunázás, mely oldja az idegfeszültséget, így csökkenti a stresszt. A pattanással, pikkelysömörrel (és más nem fertőző bőrbetegségekkel) küszködőknek pedig jó hír, hogy a szóban forgó tevékenység enyhítheti a tüneteiket. 

Mi a helyzet a coviddal?

Nem meglepő: minden követ megmozgatunk, hogy elkerüljük a koronavírust, vagy épp kigyógyuljunk a betegségből, de egy dolgot tartsunk szem előtt: a szaunázás egészséges embereknek javasolt. Így a teljes gyógyulásig, semmiképp ne tegyük ki a szauna megterhelő környezetének a testünket, és a felépülés után is érdemes kikérni a kezelőorvosunk tanácsait a további teendőkkel kapcsolatban!

Sokat árthat a fürdőruha

Szemérmesség ide vagy oda, de sokkal jobban járunk, ha fürdőruha nélkül vágunk bele a szaunázásba. A magas hőmérséklet hatására ugyanis a pórusaink kitágulnak, ami bár segíti a méregtelenítést, de ugyanakkor a bőrrel érintkező, kedvezőtlen, toxikus anyagok felszívódása előtt is megnyílik az út. Nem túl szerencsés tehát szintetikus szálakból álló fürdőruhát viselnünk szaunázáskor, hiszen így könnyen ellentétes hatást válthatunk ki. Ez különösen igaz akkor, ha a forró fürdő előtt klóros vízben mártóztunk meg, ugyanis a kipárolgó anyagok a tüdőn keresztül is bejuthatnak a szervezetünkbe. 

Aranyszabályok szaunázóknak:

  1. Fáradtan, betegen és alkoholfogyasztás után tilos szaunázni!
  2. Az izzasztó tevékenység előtt készítsük fel a testünket és zuhanyozzunk le, majd papucs és fürdőruha nélkül, törülközővel lépjünk csak a szaunába!
  3. A nagy hőmérséklet erős terhelésnek teszi ki a szervezetet, ezért aki magas vérnyomással vagy egyéb szívbetegséggel küzd, minden esetben kérje ki orvosa tanácsát szaunázás előtt!
  4. A szaunában töltött idő maximum 10-15 perc legyen, közben pedig tartsunk 5-10 perces szüneteket, amely alatt gondoskodjunk arról, hogy testünk fokozatosan visszahűlhessen! (2-3 alkalommal ismételjük meg a folyamatot!)
  5. Miután az utolsó szauna kört is megejtettük, pótoljuk vissza a testünkből elvesztett folyadékot!

3 szaunás szálláshely a felfrissüléshez:

  1. Rezi-dencia Gyógynövényfalu, Rezi
  2. Forrás Vendégház Egerszólát
  3. Bakonyi Kis-lak Bakonykoppány

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%