Budapest és környéke

150 forintos fürdőjegy, torta, bulivillamos és fénykiállítás – így ünnepli Budapest a 150. szülinapját

1 perces olvasási idő

A főváros nem aprózza el a 2023-as szülinapi buliját. Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából lenyűgöző programsorozattal ajándékozza meg lakóit. Szülinap pedig nincs torta, buli és fények nélkül. Így ezeket Budapest sem hagyhatta ki a repertoárból. Nézzük meg, hogy mivel készül a főváros a jeles alkalomra! Íme egy csokornyi a Budapest 150 programjai közül!

Filléres belépő a történelmi fürdőkbe

Szinte aprópénzért fürödhetünk 9 történelmi fürdőben novemberben Budapesten. A város egyik legnagyobb szülinapi attrakciója ugyanis a 150 forintos fürdőbelépő lesz. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bejelentése szerint november 17-én a budapesti lakcímkártyával rendelkező lakosok mindössze 150 Ft-ért válthatnak belépőt kilenc történelmi fürdőbe. 

A belépők névre szólnak majd, és november 3-tól az ÉnBudapestem appon keresztül lehet az első 2000 jegyet megvásárolni. November 4-től pedig a társaság honlapján keresztül lehet a filléres belépőt megváltani a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodába, a Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszodába, a Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszodába, a Palatinus fürdőbe, a Dandár Gyógyfürdőbe, a Pesterzsébeti Gyógy-, Strand- és Hullámfürdőbe, Paskál Gyógy- és Strandfürdőbe, illetve a Rudas és a Széchenyi Gyógyfürdőbe.

150 forintos fürdőjegy, bulivillamos és fénykiállítás - így ünnepli Budapest a 150. szülinapját
Gellért Gyógyfürdő, Budapest

Szállások a Gellért Gyógyfürdő közelében >>

Szülinapi torta

A kerek évfordulót egy torta is megédesíti majd. Az évforduló alkalmából kiírt cukrászati pályázatban ugyanis egy olyan édesség elkészítését kérték a versenyzőktől, amely a régmúltat idéző ízvilágot modern köntösbe csomagolja. Ez azt jelenti, hogy a Budapest 150 elnevezésű desszert kizárólag olyan alapanyagokból készülhet, amelyeket már 1873-ban is használtak.

Húsz torta volt versenyben a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, közülük a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis nevű alkotása nyerte el az első helyet. A nyertes tortát 2023. november 17-én mutatják majd be hivatalosan a nagyközönségnek. Az édesség ízharmóniáját a mogyoró, a kávé és az áfonya adja.

Szállások Budapesten, ahol elfogadják a SZÉP-kártyát >> 

Táncos utazás

A szülinapi bulik kötelező eleme a tánc, ami Budapest esetében sem maradhat el. A tavalyi nagy siker után novemberben a város újra lehetőséget ad arra, hogy táncolva csodáljuk meg a kivilágított fővárost. A bulivillamoson lemezlovasok szolgáltatják a talpalávalót, jegyet pedig szintén az ÉnBudapestem applikáción keresztül szerezhetünk rá. A 49-es járat november 16-án, 17-én és 18-án a délutáni és esti órákban, 17 és 23 óra között járja majd a várost Kelenföld és a Deák Ferenc tér között

150 forintos fürdőjegy, bulivillamos és fénykiállítás - így ünnepli Budapest a 150. szülinapját
Adventi villamosok, Budapest

Szállások Kelenföldön >>

Madách MozimaratON

Egy különleges irodalmi vetítéssorozattal tiszteleg Budapest 150 éve előtt a Madách Színház. A Tolnay Szalon falai között 2023. november 17-én délután 4-től egészen estig a színház által megalkotott úgynevezett „film-szín-játékok” pörögnek majd a vetítővásznon.

Koncert a zsinagógában és ingyenes csiribiri buli 

Az idén szintén születésnapját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar egy különleges helyszínre hívja a zenebarátokat a főváros szülinapja alkalmából. A Dohány utcai zsinagóga épülete 2023. november 19-én a világ egyik legjobb szimfonikus zenekarától lesz hangos.

Egy héttel korábban, 2023. november 12-én pedig a legkisebbek élhetik át a koncertélményt Halász Judittal az Erzsébetligeti Színházban.

150 forintos fürdőjegy, bulivillamos és fénykiállítás - így ünnepli Budapest a 150. szülinapját
Dohány utcai Zsinagóga, Budapest

Szállások a zsinagógához közel >>

Fényes időutazás

Budapest történelme a jeles évforduló alkalmából színes, fényben úszó LED-szobrokon is megelevenedik majd a Lumina Parkban. A Palatinus Strandon helyet kapott ragyogó fénykiállítás állomásai a város egy-egy jelentős időszakát idézik fel, de megjelennek majd a szikrázó fények között épületek, események, illetve irodalmi vagy épp zenei alkotások is. 

150 forintos fürdőjegy, bulivillamos és fénykiállítás - így ünnepli Budapest a 150. szülinapját
Lumina Park, Budapest

Szállások Budapesten közel a metrómegállokhoz >>

A budapesti divat

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma ad otthont 2023. november 17-től egy igazán különleges és izgalmas divattörténeti kiállításnak. A „Divat & Város” című tárlat több mint 120 ruhával mutatja majd be, hogy hogyan alakította az öltözködés a város identitását 1873 óta egészen napjainkig.

150 forintos fürdőjegy, bulivillamos és fénykiállítás - így ünnepli Budapest a 150. szülinapját
Kiscelli Múzeum, Budapest

Szállások a Kiscelli Múzeum közelében >>

Ha kedvet kaptatok a szülinapi programokhoz, akkor irány a 150 éves Budapest! Foglaljatok szállást és töltsetek egy laza, őszi-téli hétvégét a fényekbe öltözött fővárosban! >>

Top 10 kihagyhatatlan program Budapesten >>

(Képek: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
83%
Imádom
Imádom
17%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%