Budapest és környékeCsaládi kiruccanásProgramok hétvégére

Budapest, a színes város – Láttad már a legszebb utcai falfestményeket?

1 perces olvasási idő

Elképesztő színek, vidám formák, művészeti alkotások. Budapest ezerarcú, színes város, ám nem csak a múzeumok, az épületek és a népszerű turistacélpontok miatt érdemes nyitva tartani a szemed egy fővárosi séta alkalmával. Az utcai művészet, azaz a tűzfalfestés és a köztérszínesítés is rengeteg színes élményt tartogat számodra. 

Budapest, a színes város – Láttad már a legszebb utcai falfestményeket?
A Színes Város csoport egyik alkotása

A „mural art”, avagy a falfestés művészete

Budapest számos részén találkozhatsz olyan tűzfalakkal, melyek láttán biztosan felmerül benned a kérdés, hogyan lehetne szebbé tenni, kiemelni őket a szürkeségből. A Színes Város Csoport olyan megoldást talált a kérdésre, ami több mint egyszerű falfestés. Sokkal inkább művészet, amely akkor is a szemed elé tárul, ha nem keresed kifejezetten ezt az élményt. 

A mural art, vagyis a falfestés művészete azért különleges, mert a tűzfalak olyan köntösbe öltöznek, amely felvidítja a városképet, és természetesen a város lakóit is. A festmények reflektálnak napjaink eseményeire, a mondanivalójukkal és a színeikkel a közterek korábban nem ismert funkciót kapnak. 

Többnapos kikapcsolódáshoz foglalj szállást Budapesten >>

A kortárs alkotók munkái üzenetet hordoznak, vagy csupán mosolyt csalnak az arcodra a szürke hétköznapokon. A képek láttán olyan érzés kerít hatalmába, mintha egy szabadon látogatható kiállítótérbe kerülnél, ahova bármikor visszatérhetsz akár egy rendhagyó randi, akár egy fotózás kedvéért.

Hol találkozhatsz Budapesten ezekekkel a színes köztéri alkotásokkal?

A terveid között szerepel egy olyan túra, amely során felkeresed a legszebb festett tűzfalakat, és street art alkotásokat? Máris mutatjuk, merre érdemes mindenképpen sétálnod, ha nem szeretnéd kihagyni a legjobb helyeket!

Budapest, a színes város – Láttad már a legszebb utcai falfestményeket?

A Deák tér környékén a Városháza Parkot mindenképpen ejtsd útba, de a Nagydiófa utca, a Kertész utca, a Bertalan Lajos utca, a Lenhossék utca, az Akácfa utca, a Boráros tér, a BAH csomópont és a Kazinczy utca is kötelező úti cél. 

A Régi posta utcában készült alkotás egészen elképesztő színekkel vár, a budai oldalon pedig a Csalogány utca és a Krisztina körút felé kanyarodj mindenképpen. 

Színes tűzfalak, amiket a gyerekek is biztosan szeretni fognak

Ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb hazai mesebeli figurákra is, amelyek még a te gyerekkorodban is nagy kedvencek voltak, mutasd meg őket a csemetéknek a főváros számos pontján.

A legjobb budapesti kalandot keresed? >>

Tárt karokkal vár az V. kerületben az Arany János utca, a Szigony utcában pedig a Macskafogó, a Szaffi, és a Vuk szereplőivel találkozhatsz. A kis Vuk a Baross utcában is mosolyog a tűzfalon, a Leonardo da Vinci utcában pedig a Vízipók, a Keresztespók, és a vízicsigák teszik színesebbé egy ház falát. 

A tűzfalfestmények mellett számos helyen várnak Budapesten olyan graffitik, amelyektől szintén tátva marad a szád. Arról nem beszélve, hogy néha a cipőd orrát is érdemes nézegetned, mert a járdán is találhatsz művészi street art alkotásokat. 

Vedd fel a budapesti városi sétát is a bakancslistádra! Nézelődj a legjobb szálláshelyeink között, hátha éppen az egyik köztéri alkotás szomszédságában pihenhetsz a családdal! >>

Fotók: Farkas András/ Színes Város Csoport


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%