Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreTavaszi zsongás

Buddhista szent helyek Magyarországon – I. rész

1 perces olvasási idő

Akkor már most, az első mondatnál leszögezném, hogy semmiféle vallási nézetet, hovatartozást nem szeretnék megváltani a blogbejegyzésemmel. Egyszerűen csak arra gondoltam, hogy megosztom veletek – pláne mivel ennyire sikeresek voltak az energetizáló helyekről szóló cikkeim – , hogy hova érdemes ellátogatnunk, ha egy kis belső csendre, magányra vágyunk. Lenyűgöző környezet és építészet, melyeket átjár a nyugalom varázsa. Páratlan magyarországi buddhista helyekre kalauzollak el Titeket.  Lélek Koffein-Pauer Krisztina írása.

Hova menjünk, ha a csendet keressük? 

Biztos vagyok benne, hogy sok helyet ismertek közülük, én most összegyűjtöttem 2 olyan elvonuló központot, ahol egy picit el lehet tűnnünk a világ elől, s ahol picit befele tudunk figyelni. Ahol kézzel fogható a csend és ahol tényleg senkinek sem kell megfelelnünk. Csakis kizárólag magunknak. 

Hova menjünk, ha a csendet keressük? 

Zalaszántó

Rögtön itt van nálunk például Közép-Kelet-Európa legnagyobb buddhista sztúpája, melyet maga a Dalai Láma szentelt fel.

Béke sztúpa Zalaszántón

A sztúpa zalanszántó hivatalos weboldalán találtam, miszerint: „Bop Jon (Jin Soo Lee) dél-koreai buddhista szerzetes elhatározta, hogy Magyarországon vagy Csehországban, felépít egy Buddha-szentélyt, amely a béke, boldogság, megvilágosodottság szimbólumát képviseli. Hazánk mellett döntött. A Balaton-felvidéken, keresve a megfelelő helyet. Hosszas keresgetés után sem talált olyan helyet, ahol megnyugtatóan elfogadja a lakosság egy ázsiai vallás “szent” épületét. Az 1990-es októberi választásokat követően falu polgármestere felajánlotta Zalaszántó közigazgatási helyén a sztupa megépítését.”

A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény, s két szerzetes vigyázza. Régebben már írtunk a helyről, érdemes elolvasni: 

Meditálni próbáltam

Körülbelül 4 éve voltam ott először. Rengeteget sétáltunk a környéken és akkor volt a kislányom 1 éves, vele is felmentünk megpörgetni az imamalmokat. Majd rá pár évre egyedül is ellátogattam és a sztúpa melletti kis szent templomhoz, ahol bő 2 órát töltöttem. Mondanám nektek, hogy megvilágosodtam, de akkor hazudnék. Inkább csak megpróbáltam egy picit csendben elmélkedni. Leültem, vettem két óriási levegőt, majd kifújtam és vártam. Vártam, hogy teljesen ellazuljak. Nálam nagyobb emberek is megmondták, hogy a meditáció a test, és ez által a szellem és a lélek ellazítására szolgál. A tudatállapotunk megváltozik, és testi, lelki regenerálódás, feltöltődés indul el a szervezetünkben.

Tudnotok kell, hogy lassan 2 éve majdnem minden nap minimum 10 percet meditálok. Leülök az ágyam vagy a jóga matracom szélére és megpróbálok ellazulni. Itt is ezt tettem. A sztúpánál ezt ki nem hagytam volna. Érdekes a hely energiája, mivel az erdővel körülvett szentély különleges rezgésekkel bíró helyen épült. Próbáljátok ki, a hely tele van csodás turista útvonalakkal, nem beszélve a Balatonról…

Szállásnak szívből ajánlom: Kulcsár Vendégház Bazsi

Buddha-Park, Tar

Egy hónapja találtunk rá. Vagyis olvastunk róla. A nagy nyilvánosság számára kegyhelyet tart fenn a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark (Buddha Park) területén Taron (Nógrád megye), ahol 1992-ben felépítettük a Kőrösi Csoma Sándor emlékére emelt kegyeleti emlékművet, a Békesztúpát és Múzeumot, amelyet Őszentsége a Dalai Láma szentelt fel és a világvallások képviselői is megáldották. Az Emlékpark területén felépült az összes lény boldogságáért, tekintet nélkül faji, nemzeti, vallási vagy egyéb elkötelezettségre a Szabadító Buddha Anya Templom.

Hatalmas dombon egy órácskát üldögéltünk és néztük a templomot és a körülvevő természetet. Majd lefeküdtem a földre és szintén elmélkedtem, próbáltam teljesen ellazulni és meditálni.

Béke Sztúpa, Tar

Imamalom

Végig néztük a kiállítást, minden egyes oldalt elolvastam és egy csomó érdekes információhoz jutottam. Majd indult az ima, és megpörgettem az imakereket. Ott olvastam, hogy a henger közepén található a fából vagy fémből készített „életfa”, amelyre bizonyos mantrákat írnak vagy rátekerik. Akár több ezer (nagy kerekek esetében akár több millió) mantrát tekernek az életfára. Érdekes élmény volt, tényleg mintha átszellemülne az ember. Meghökkentő látványt nyújt a vakítóan fehér buddhista sztúpa. A park bejárata előtti tibeti stílusú Tara teaházban teakülönlegességeket kóstoltunk.  

Ha  a környéken jártok szállásnak ajánlom: Hollóköves Vendégházak Hollókő

Bejegyzésemet fogom még folytatni. Mutatok a blogon keresztül még eldugottabb helyeket az ország minden pontján.

Addig is, ha hétvégi programtippet kerestek ezt a listát ne hagyjátok ki:

(Képek: pixabay, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%