Hegyek-völgyek

Pihenés a felhők felett – Csúcs szállások Magyarország legmagasabb pontjain

3 perces olvasási idő

Hegyvidéki klíma, harapnivalóan friss levegő, erdők és hegyvonulatok ameddig a szem ellát – ugyan ki ne szeretne egy ilyen helyen pár napot eltölteni? Magyarország legmagasabb pontja és egyéb hegyvidéki területei olyan (szó szerinti) csúcs szállások kínálatával várnak, ahol a világ tetején érezhetitek magatokat. A Börzsönytől a Bükkig, a Zempléntől a Mecsekig mutatjuk azokat a hegyi szállásokat, ahol szinte a felhők felett töltődhettek!

A kép illusztráció

17 hegyi szállás Magyarország legmagasabb pontjain

Magyarország legmagasabb pontja természetesen a Kékes, de azért másfelé is érdemes keresgélni a Mátrában, hiszen tele van csodás részekkel, más-más arculatú tájakkal, és igazi csúcs szállásokkal.

5 kihagyhatatlan hegyi szállás a Mátrában

Kékestetői Medical Hotel

Ha Magyarország legmagasabb pontja, akkor Kékestető, és az itt található Medical Hotel egy igazán különleges szálláshely. Fenyőerdős parkban, kivilágított sétautak közt bújik meg, és különféle egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. A friss, pollenmentes hegyi levegőnek hála itt elfelejthetitek az allergiátokat! Ha testi-lelki gyógyulásra vágytok, errefelé tervezzetek.

Mátraszíve Apartmanház Mátraszentimre – Bagolyirtás

Íme, egy család- és gyerekbarát szállás 835 méteren, festői helyen, ahol még a lovastúra szervezése sem számít extrém kérésnek. A kertben mászóváras játszótéren kalandozhatnak a kölykök, relaxálhattok a finn szaunában, van lengőteke pálya, és kölcsönözhettek hegyi kerékpárt is. Élvezzétek az erdő hangjait a kertben, miközben éjszaka a csillagokat lesitek, és a grillen készült finom vacsorát pusztítjátok!

4 Évszak Hegyihotel Mátraháza ***

715 méter magasan, a mátrai erdő szívében is megszállhattok, színvonalas háromcsillagos környezetben! Ebben a természettudatos dizájnnal felruházott komplexumban 13 szoba van, és számtalan programlehetőség vár. Díj ellenében használhatjátok a szaunákat vagy a jakuzzit, bográcsozhattok, kirándulhattok a környék túraösvényein, vagy tobzódjatok a hight-tech sportokban! Akár családdal, akár a párotokkal érkeztek, egy biztos: unatkozás nem lesz, csak aktív, élménydús kikapcsolódás és a csúcs szállásokhoz illő, csúcs élmények.

Mátraházai Üdülőház Mátraháza

Ha a jelszó számotokra az „egyszerű, de nagyszerű”, valamint a kényelem és a tisztaság, akkor jó helyen keresgéltek. A házat 2012-ben teljesen felújították, így most már légkondi, wifi, és egy teljesen új szárny is vár az épületben. A környék verhetetlen: sűrű erdők ölelik a szállást, és kiváló klíma jellemzi ezt a 719 méteres magasságot. Szippantsatok ózondús friss levegőt, túrázzatok, vagy fedezzétek fel a közeli kalandparkot!

Galya Vendégház Galyatető

Szeretnétek, ha a teljes ház és az udvar csak a tiétek lenne? Itt lehetőségetek van a teljes vendégház lefoglalására (így minimum 5 fő részére ideális a foglalás). A Kékes és a Hidas-bérc után Galyatető a Mátra legmagasabb pontja, és itt, 900 méter fölött tényleg úgy érezhetitek, hogy a felhők fölött vagytok! Pihenjetek háborítatlan környezetben, kilátópontok közelében!

Tudtátok? Bár a három legmagasabb hegy Magyarországon a Mátrában található, de összességében a Bükkben nagyobb a hegyek átlagmagassága. Ennek oka a 600-900 méteren elterülő, meredeken kiemelkedő Bükk-fennsík. Ezért is szokták Magyarország hegységei között a Bükköt úgy emlegetni, hogy a legnagyobb átlagmagasságú hegységünk.

Pihenés a felhők felett – Csúcs szállások Magyarország legmagasabb pontjain
Bükki tájkép

Csúcs szállások a Bükk szívében

Tip-Top Lak Szilvásvárad

Igaz ami igaz, tip-top kis szállás ez, 10 percre a mesés Szalajka-völgy bejáratától. 5 darab apartman, kilátás a Bükk vonulataira, hatalmas terasz és takaros kert, mini játszótér, kültéri kis medence, téli kert jellegű társalgó – mi kell még? Ha nem gyermekkel jöttök, hanem csak kettesben lazítanátok, foglaljátok a 2 fő részére ideális faház apartmant. Ez kisebb, olcsóbb, és csendesebb, mint a vendégház.

Fehér Sas Panzió Bánkút

Ha elvonulnátok a világ elől, mint valami hegyi remeték, ez a hely szuper választás lesz. A bánkúti sípályák mellett található a teljesen felújított panzió, ahol a főszerep a természeté, a csendé, és a nyugalomé. 13 szoba van, ha nagycsaláddal érkeztek, a 6 ágyas szobát is foglalhatjátok. A panziótól nincs messze a Bükk legmagasabb pontja, az Istállós-kő, valamint a Szilvási-kő sem: pár órás túrával elérhetitek a Bükk tetejét! 

Pénzpataki Vadászház Répáshuta

Kristálytiszta levegő és családias hangulat vár az ország legmagasabban (600 méteren) fekvő vadászházában! Nagy előny a 11 szobás ház elhelyezkedése: Lillafüred mellett található, Bükkszentkereszt és Répáshuta között. Érdemes szétnézni a Diósgyőri vár bástyáiról a Bükk hegyvonulataira, elkirándulni a lillafüredi vízeséshez, de a miskolctapolcai Barlangfürdőt sem tanácsos kihagyni a programból! 

Szalajka Fogadó Szilvásvárad  ***

Wellness szállás patakparton, erdő mellett? Jöhet. Nincs is annál jobb, mint a napközbeni fárasztó túra után ellazulni a pezsgőfürdőben, pácolódni valamelyik szaunában, vagy nagyokat szippantani a só-kamra levegőjéből. A letisztult szobák, a saját étterem és a környék látnivalói csak hab a tortán. Ha például egy hegyvidéki romantikus hétvégre vágytok, ez remek választás lesz.

Ne feledkezzünk meg a sűrű erdőkkel és hangulatos falvakkal tarkított Börzsönyről sem, amelynek legmagasabb pontja a 938 méter magas Csóványos, és amely egyszerre a Dunakanyar és a Felvidék kapuja is.

Szállástipp a Börzsönyben

Kámor Fogadó Diósjenő

Mikor érdemes a Kámor Fogadót választani? Ha ingyenesen szeretnétek a kutyát-macskát elszállásolni; ha szeretitek a szállásról nyíló panorámát (északon a Börzsönyre, délnyugaton a nógrádi várromra); ha fontos, hogy a közelben legyenek erdei tanösvények, vagy kalandpark, vadaspark; ha a szálláshely területén szeretnétek érdekes programokat kipróbálni (íjászat, fafaragás, fegyverbemutató). Családbarát hely, ha az aktív pihenést preferáljátok!

A Zempléni-hegység legmagasabb pontja a 895 méter magas Nagy-Milic, ami az országhatáron magasodik. A Zemplén a többnyire érintetlen természetéről és időtálló nyugalmáról ismert, így kiváló úti cél a stresszmentes pihenéshez.

Csúcs szállások a Zempléni-hegységben

Bor Apartman Háromhuta

A ház előtt csörgedezik a Tolcsva patak, közvetlenül a ház mögött terül el az erdő, reggel különleges madarak csicsergésére ébredhettek, és időnként az udvarra látogat egy-egy őz vagy mókus is. Így lehetne összefoglalni a 4 apartmanos szállást, amely felújított, ugyanakkor a Háromhutára jellemző népi építészeti stílusjegyeket is magán viseli. Idilli hely a teljes lelki felfrissüléshez!

Edit Vendégház Háromhuta

Vadiúj szállást kerestek, a Zemplén érintetlen természetében? Megtaláltátok, a vendégház 2020-ban nyílt meg. 3 igényesen kialakított szoba található benne, és egy tágas, gondozott udvar, ahol ti sütögethettek, a gyerekek pedig csúszdázhatnak. A fűthető, fedett dézsafürdőről se feledkezzetek meg! Igazi túraparadicsom a helyszín, a Regéci vár, de Sárospatak és a Megyer-hegyi tengerszem is a közelben van.

Az ország déli, szelídebb vonulatainál is találtok csúcs helyeket! Ezeket a mecseki, pécsi szállásokat ajánljuk: 

Diófás Vendégház Kővágószőlős

Pihenjétek ki a városi rohanást évszázados diófák árnyékában, gyönyörű természeti környezetben, a Mecsek nyugati oldalán. 1871-ben présháznak építették, de immár teljes felújítást követően komfortos, barátságos vendégházzá vált, falusi, rusztikus enteriőrrel. A panoráma is a hely varázsához tartozik: ráláthattok a Babás-szerkövekre és a Jakab-hegyre is. Mivel a ház 3 férőhelyes, így kis családnak, vagy páros kiruccanáshoz a legideálisabb.

Misina Apartman Pécs

Akár a családdal, akár kettesben kerestek modern, luxus érzetű szállást a Mecsek lábánál, ez az 5 férőhelyes penthouse apartman tetszeni fog, mert csakis a tiétek lesz! Amit tutira imádni fogtok, az a lakáshoz tartozó nagy méretű terasz, ahonnan páratlan kilátás nyílik Pécsre. A természet, a közeli túraútvonalak és a belvárosi nyüzsgés is egy karnyújtásnyira van, bármihez is lenne kedvetek. 

Hotel Therápia Pécs ****

A Mecseki Parkerdőben kínál gyógyulást és kikapcsolódást a Hotel Therápia, széleskörű egészségügyi szolgáltatásokkal. Erénye az is, hogy a szálloda különös tekintettel a mozgáskorlátozottakra lett kialakítva. Minden szoba egy-egy sportág lenyomatát jeleníti meg, így választhattok az úszás, kosárlabdázás, vitorlázás stb. szobák közt. Fedezzétek fel a bortrezort is, ahol a legfinomabb délvidéki nedűket kóstolhatjátok meg!

És mi a helyzet a Bakonnyal?

A Bakony legmagasabb pontja 709 méterrel a Kőris-hegy Bakonyszücsön, ahol a kilátóból letekinthettek a Balatonra, a Tapolcai-medencére – sőt, még Győrre és Székesfehérvárra is! Ha a hegy közelében kerestek szállást, ezt javasoljuk:

Égkőris Vendégház Bakonyszücs

Kicsi falu, kicsi vendégház – de annál nagyobb vendégszeretet. A 8 férőhelyes ház környékén lehet horgászni, túrázni, biciklizni, és gyönyörködni a világtól elzárt erdők élővilágában. Bakonybél látnivalói, például a Pannon Csillagda és a Gyilkos-tó nincs messze, a Kőris-hegy pedig közvetlenül a szomszédban nyújtózik az ég felé!

A Dunántúl legmagasabb pontja a Pilis-hegységből kiemelkedő, 756 méteres Pilis-tető, ahol a Boldog Özséb-kilátó található. A Pilis-hegysége és a Dunakanyar annyira szép vidék, hogy nem nagyon lehet mellélőni.

Ízelítőnek egy bájos vendégház, a hegység legmagasabban fekvő településéről:

Erdőszéli Vendégház Pilisszentlászló

A szállás kertjében patak csörgedezik, a kerítés túloldalán pedig már indul az erdő – és olyan látnivalók vannak a környéken, mint Dobogókő, Visegrád vagy az Apátkúti-völgy szurdoka. Meghitt, eldugott vendégház ez, ahol 2 fő fér el, így pároknak javasolt. Magatok mögött hagyva a nagyvárosi zizit és a mindennapi stresszt, a természet lágy ölén garantáltan egymásra tudtok hangolódni.

Bármelyiket is választjátok Magyarország hegységei és a csúcs szállások közül, ugyanarra számíthattok mindenütt: a természet feltöltő energiáira, nyugalomra, gyógyító hegyi levegőre és kiadós túrákra!

Még több hegyi szállás Magyarországon >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%