Vidéki víkendBarátokkalCsaládi kiruccanásKutyás-cicás tekergésNyári vakációŐszi élményszüretRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongásToplisták

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló

2 perces olvasási idő

Két országgal határos a Nyugat-Dunántúl egyik legszebb tája, az Őrség, hiszen Szlovénia és Ausztria egyaránt kőhajításnyira fekszenek ettől a vidéktől. Most bemutatjuk a 15 legszebb látnivalót az Őrségben, melyeket feltétlenül keressetek fel, ha ide látogattok.

Természet, kirándulástippek

1. Őrségi Nemzeti Park – Őriszentpéter

Az Őrségi Nemzeti Parkban több, mint 10 tanösvényen és 5 bemutatóhelyen barangolva ismerheted meg a táj rendkívül gazdag növény- és állatvilágát. Kiemelten törődnek a kihalófélben lévő fajok védelmével, gondozásával.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Őrségi Nemzeti Park, Őriszentpéter

Különleges őriszentpéteri szállások >>

2. Vadása-tó – Hegyhátszentjakab

Az eldugott erdei tó nevét az itt lyukakat ásó rókák miatt kapta. A Vadása–tó remek kirándulóhely az Őrségben nyáron, ahol strandolhatunk, horgászhatunk, sőt, még büfék is találhatók itt. 

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

Hangulatos szállások a Vadása-tó közelében >>

3. Szala-völgye – Őriszentpéter

A Zala folyó az Őrségben még Szala patak, mely Szalafőtől Pankaszig kanyarog. Őriszentpéter központját is átszeli, a körülötte kialakult égerliget és a domboldali kaszálórétek pedig európai közösségi jelentőségű élőhelyek. Egy 3,8 kilométer hosszú, 9 állomásból álló tanösvényt követve is bejárhatjuk.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Szala-völgye, Őriszentpéter

Kényelmes szállások a Szala-völgyében >>

4. Lápok Háza – Szőce

A Szőcei tőzegmohás lápréttől néhány percnyire található a Lápok Háza, ahol interaktív tárlat mutatja be a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát. Megismerkedhetünk a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel, sőt, a lápréten szakvezetett túra is kérhető.

Lápok Háza, Szőce

Bájos vendégházak Szőce környékén >>

5. Hársas-tó – Szentgotthárd

A Máriaújfalui-víztározóként is ismert, lassan mélyülő, tiszta állóvíz számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Szabadstrand, horgászati lehetőség és túraútvonalak is találhatóak itt, így például a 8 állomásos Hársas-tó tanösvény, amely a terület élővilágát, a vidék építészeti és kulturális értékeit is bemutatja.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Hársas-tó, Szentgotthárd

Szentgotthárdi szállástippek baráti társaságoknak >>

Kulturális programok az Őrségben

6. Pityerszeri Skanzen – Szalafő

A pityerszeri múzeumfalu eredeti formájában mutatja be a XIX. századbeli népi építészet emlékeit. Csak erre a tájra, a szeres településformára jellemző a kerekített ház, az emeletes kástu, vagy a kontyos ház, melyeket megismerhetünk ebben a skanzenben.  

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Pityerszeri Skanzen, Szalafő

Szálláshelyek Szalafőn, ahol körülvesz a természet >>

7. Őriszentpéteri Árpád-kori Templom – Őriszentpéter

A település szélén, fák között bújik meg az 1200-as években épült őriszentpéteri templom, melyet a török veszély közeledtével erődítménnyé alakítottak. Sokszor cserélt gazdát az egyhajós kialakítású épület, ma a katolikus egyházé. A középkorban a templomot valószínűleg kívül is freskók borították.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Őriszentpéteri Árpád-kori Templom

8. Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény – Őriszentpéter

Ha szívesen tennél időutazást az Őrség történetében, látogass el a Szikszay Edit Néprajzi Gyűjteménybe! A néhai tanítónőről elnevezett tárlaton archív felvételeket, az Őrségre jellemző tárgyakat és az itt élők mindennapjait ismerheted meg. 

Szikszay Edit Néprajzi Gyűjtemény, Őriszentpéter

Szállástippek Őriszentpéteri nyaraláshoz >>

9. Fazekasház – Magyarszombatfa

Egy nagy múltú mesterség, a fazekasság hagyományaiba nyerhetsz betekintést a magyarszombatfai Fazekasházban, ahol kirakodóvásárokat is tartanak. Sőt, a korongozást is kipróbálhatod, vagy megfigyelheted a cserépedények kiégetését a kemencében. 

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Fazekasház, Magyarszombatfa

Szuper wellness szállások Magyarszombatfa környékén >>

10. Kömpe szeme kilátó – Szalafő

Jellegzetes látnivaló az Őrségben a harangláb alakú szalafői kilátó, melyből nagyszerű panoráma nyílik a szerek világára. A Milkovics Jenő fafaragó művész által megalkotott kilátóból megcsodálhatod Felsőszert, Pityerszert, Csörgőszert, Papszert és Templomszert.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Kömpe szeme kilátó, Szalafő

Szállástippek, ha Szalafőn nyaralnál >>

11. Batthyány-Strattmann Kastély – Körmend

Különleges kulturális program az Őrségben a Batthyányak egykori körmendi kastélya, melynek tárlatain a város régészeti leleteit és kulturális kincseit mutatják be. Ne hagyd ki a Cipőtörténeti Gyűjteményt, mely a cipőkészítés fortélyaiba nyújt betekintést, hiszen Erzsébet királyné és Jászai Mari cipői is megtalálhatók itt.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Batthyány-Strattmann Kastély, Körmend

A kastély környékén ezek a szállások várnak >>

Élmények, kalandok az Őrség tájain

12. Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő – Szentgotthárd

Egész évben pálmafákkal és egzotikus növényekkel körülvéve élvezheted a Szentgotthárdi Élményfürdő trópusi hangulatát. Az egész család számára remek kikapcsolódást jelentenek majd a gyermek- és élménymedencék, a kültéri úszómedence, a csúszdák és a sportolási lehetőségek.

Szentgotthárdi Termál és Élményfürdő

Szuper szállások Szentgotthárdon >>

13. Őrségi Patakparti Alpaka Farm – Szaknyér

Ez a bűbájos alpaka farm az Őrségi Patakparti Alpaka Panzió Kisrákos vendégeit várja szeretettel. A gyapjas sereglet lakóhelye a Szent Jakabi patak mellett található, mely a panziótól kellemes sétával elérhető.

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Őrségi Patakparti Alpaka Farm, Szaknyér

14. Tűzlepke Öko-élménypark – Orfalu

A Tűzlepke Élménypark számtalan nappali lepkének, védett virágnak és madárnak ad otthont, és ezt a területet te is önállóan felfedezheted, méghozzá háromféle módon.

A Tűzlepke Kalandösvényen izgalmas látnivalókat találsz egy kellemes séta keretében, de ha szereted a kihívásokat, ezt megfejelheted kétféle nehézségű kötélpálya meghódításával. 

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Tűzlepke Öko-élménypark, Orfalu

Bájos és nívós szállások Orfalu környékén >>

+ Tipp: kihagyhatatlan étterem az Őrségben

15. Pajta – Őriszentpéter

A kis őrségbeli falu neve már a világszínvonalú éttermek listáján is megtalálható, miután a Michelin Star Revelation Hungary 2022-es díjátadóján az őriszentpéteri Pajta éttermet is beválasztotta a Michelin Plate éttermek közé.

Ezt a kitüntető címet a Pajta kifinomult, újító ételkompozícióival érdemelte ki, melyek a legegyszerűbb, környékbeli szezonális alapanyagokból készülnek, így különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Ha erre jársz, feltétlenül látogass el hozzájuk, de ne felejts el asztalt foglalni!

Ismerd meg közelebbről a Pajta éttermet, olvasd el Farkas Richárd séffel készült interjúnkat itt >>

Az Őrség kihagyhatatlan kincsei – Íme, a 15 legjobb látnivaló
Pajta, Őriszentpéter

Az Őrség egyedülálló látnivalók sokaságával várja az egész családot nyáron is. Tölts el néhány csodás napot itt, foglalj szállást oldalainkon! >>

50 őrségi faház és természetközeli szállás a tökéletes pihenéshez >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
60%
Imádom
Imádom
20%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
20%
60 bejegyzés

A szerzőről
Két éve vagyok tagja a Szallas.hu blogíró csapatának. Ez idő alatt Olvasóinkat elkalauzolhattam már Magyarország és Horvátország bámulatosan szép tájaira, pompás éttermeibe és illatos cukrászdáiba. Szabadidőmet legszívesebben a családom körében töltöm, szeretünk túrázni, új tájakat felfedezni. Szívem csücske az ezerarcú Balaton, melyet második otthonomnak nevezhetek.
Bejegyzések
  Ajánlott bejegyzések
  Wellness + Hotelek

  Játssz velünk, és nyerj egy wellnesshétvégét akár az őszi szünetre!

  1 perces olvasási idő
  Őszi élményszüret

  Ahol a történelem és a természet összeér: Gyula őszi kincsei

  1 perces olvasási idő
  Családi kiruccanás

  Kirándulás gyerekkel: itt vannak a legjobb helyek

  2 perces olvasási idő