VárosnézésekCsaládi kiruccanásCsobbanóhelyek

Egy mesés vidék rejtett kincsei: dél-alföldi útikalauz a legjobb élményekkel

2 perces olvasási idő

Éltető gyógyvizet, remek élményfürdőket, látványos tanösvényeket, interaktív kiállításokat és még oly sok szuper látnivalót és kirándulóhelyet tartogat nektek a dél-alföldi vidék, hogy nehéz lenne egyszerre mindet felsorolni. Persze azért mi megpróbálkoztunk vele… Nézzétek csak!

Dél-alföldi útikalauz a legjobb élményekkel

Liliputi felfedezőút és madárdalos Bivalyrezervátum: Mórahalom

A déli határ vonalán haladva juthattok el Mórahalomra, ahol olyan remek programokba ütközik az ember lépten-nyomon, amikre lehetetlen nemet mondani. Az Ezer Év Parkjában olyan érzésetek lesz, mintha csak Liliputban sétálnátok: itt ugyanis 48 gyönyörű hazai műemlék kicsinyített mása lapul. A kirándulás következő állomása a különleges Bivalyrezervátum, ahol nyáron a nádban lakók koncertjére barangolhattok. A 6 állomásos, kiállítót is útba ejtő Bölömbika tanösvényt pedig vétek lenne kihagynotok! A nap megkoronázásaként pedig miért is mennétek máshová, mint a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe

Városnéző paradicsom: Szeged

A napfény városában ezer látnivaló csábít felfedezésre. Csodálkozzatok rá a Szegedi Dóm égbe törő, 81 méter magas tornyaira, majd üljetek ki a Katedrális étterem és kávézó hangulatos teraszára, ahol ínycsiklandó fogások közül szemezgethettek. Teli hassal már könnyebb lesz ellátogatni a Szegedi Vadasparkba, ahol sörényes hangyászt, ezüstös selyemmajmokat és Darwin-nandu-t is láthattok. Érdemes pár kilométert begyűjteni még mielőtt beesteledik, hiszen az ország egyik legnagyobb és legszebb növénygyűjteményére lelhettek a Szegedi Füvészkertben. Ha viszont már csak lógatnátok a lábatokat, akkor a Napfényfürdő Aquapolis a nektek való választás. Itt ugyanis pihentető gyógyfürdő, kalandos csúszdapark, minden korosztálynak tökéletes élményfürdő, valamint szuper strand is helyet kapott, melyeket ki kell próbálni!

Kulturális séta mellé frissítő csobbanás: Kiskunfélegyháza

Bács-Kiskun megye szívében, a Duna–Tisza közi homokhátság középső részén terül el Kiskunfélegyháza magával ragadó települése, mely a híres író és újságíró, Móra Ferenc szülővárosa is egyben. Kutassátok fel a Daru utcában róla elnevetett Emlékházat, ahol egykor a magyar irodalom kiemelkedő alakja világra jött, de ne feledjétek el meglátogatni a Petőfi Sándor Emlékházat se! Ha pedig egy kis felfrissülésre vágytok, akkor a Róna Kincse Gyógyfürdőbe vagy a Félegyházi Termál Parkfürdőbe érdemes csobbanni egyet, ahol a mélyből feltörő gyógyvíz éltető erejét is megtapasztalhatjátok.

Hangulatos tanösvény és időutazás: Hódmezővásárhely

Kössétek föl a nadrágotokat, mert a Maros–Körös közén fekvő Hódmezővásárhelyen lesz mit megnézni! A Tornyai János Múzeum falai között megismerhetitek az újkőkor emberének mindennapjait és a több mint 1500 darabot számláló látványraktárba is bepillanthattok.
A modern Emlékpont épületében életre kel a történelem és megelevenedik az egykor egész Magyarországot rettegésben tartó, kommunista diktatúra. Amennyiben városnéző túrában gondolkodtok, érdemes útba ejteni a szebbnél szebb templomok valamelyiket, vagy a Belvárosi Fazekasházat. Szép fotótémáért pedig a Papi-féle szélmalomhoz kell menni, amit előzetes bejelentkezéssel belülről is megnézhettek közelebbről. A természetjáróknak is készültünk: nekik a meseszép, 8 állomásos Mártélyi tanösvény ígérkezik kihagyhatatlan programnak. 

Zöld város az Alföldön: Szentes

A lassan hömpölygő Tisza folyó partján egy idilli település lelt otthonra, mely gyönyörű parkokkal, természet közeli helyekkel, csodás épületekkel és szuper kalandokkal vonzza magához a turistákat. Tegyetek egy andalgós sétát a belvárosban és keressétek fel a csodaszép Városházát, a romantikus stílusú Zsinagógát vagy a számos remek tárlat egyikét: a Koszta József Múzeumot, a Postatörténeti emlékszobát és a Vasúttörténeti kiállítást! Ezután telepedjetek le egy kis piknikre Széchenyi-ligetben, a Kurca-folyó partjára, hogy újult erővel vethessétek bele magatokat a Szentesi üdülőközpont legjobb élményeibe, ahol az egész család megtalálja a számításait. Utazzatok a sodrófolyó hullámain, élvezzétek a 2000 méter mélyről feltörő termálvizet és próbáljátok ki a wellness részleg legjobb szolgáltatásait!

Kastélyromoktól a kolbászkészítésig: Békéscsaba

Békéscsaba neve nem csak a kolbászkészítéssel forrt össze az évek alatt, hanem a tökéletes vakáció ígéretével is. Nézzetek be a varázslatos Pósteleki Szabadidőparkba, ahol az állatsimogatás után a Wenckheim kastély romjaira is rábukkanhattok. Zárásként pedig a Mókus csárda laktató fogásaival bélelhetitek ki a hasatokat. Ezután vegyétek az irányt az Árpád Fürdő felé, mely sokszínű medencekínálatával a kicsiket és a nagyokat is hamar leveszi a lábáról. Ha a várost is szeretnétek közelebbről megismerni, akkor a Munkácsy Mihály Múzeumba, az Evangélikus nagytemplomba vagy a Meseházba érdemes benézni. A CsabaParkban pedig a kolbászkészítés fortélyaival is elleshetitek – többek között. 

Vártúra, páratlan wellness és sok-sok élmény: Gyula

Békéscsabától karnyújtásnyira fekszik az egyik legkedveltebb dél-alföldi nyaralócélpont, Gyula. Merészkedjetek be a 24 kiállítótermet rejtő Gyulai vár falai közé, ahol várbörtönre és a lovagteremre bukkanhattok, majd mártózzatok meg a Gyulai Várfürdőben, ami sebes csúszdákkal és hullám medencével vár rátok! Azt ajánljuk, béreljetek biciklit is, amivel két kerékről szemlélhetitek meg a 3,7 hektáros, ősfás Csigakertet és a Gyulai vár-tó környékét! Mit nem szabad még kihagyni? Például az Almásy-kastély interaktív tárlatát, a Rádiómúzeum és rádiótörténeti kiállítást és a Gyulai Kolbász Múzeumot! Ha pedig szeretnétek megemelni az adrenalinszintet, akkor a Woodland Rendezvényközpont és Kalandparkba kell betérnetek.

Mesebeli világ a Viharsarokban: Orosháza

„A legnagyobb magyar falunak” becézik Orosházát, pedig a viharsarki település patinás Főteréről inkább jut eszünkbe egy óriási kastélypark. Megéri megállni, és leülni egy finom sütire itt a számtalan szuper kávézó egyik teraszán, hogy aztán felfrissülve folytathassátok az utat a Gyopárosi tóhoz, ahol a Panoráma kilátó emelkedik. Wellness élményekért a Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdőt javasoljuk meglátogatni. Amikor pedig elfáradtok, még mindig felpattanhattok a Dotto-vonatra, hogy kisvonat segítségével nézhessétek meg a legszebb látnivalókat Orosházán!

Természetjárók és kalandorok kedvence: Szarvas

A Hármas-Körös holtágának partján fekvő Szarvast egyszer mindenkinek látnia kell. Lépjetek be az Arborétum kertjébe, ahol biztosan leesik az állatok a sokszínű növényvilágtól, melyek között egy valódi matuzsálem is rejtőzik: egy 150 éves és 36 méter magas hegyi mamutfenyő! Séta közben is megéri résen lenni, mert peckesen járkáló pávákkal és kíváncsi emukkal is találkozhattok. A Pepi-kertben ráadásul kedvetek szerint választhattok a kis-, a nagy- és az óriás körtúra közül, de megéri a leghosszabb, 3 órás talpalásra indulni, hiszen ez az útvonal érinti a kilátót, a hajókikötőt és a Mini Magyarország Makettparkot is. A gyerkőcök pedig imádni fogják a Csodaösvény kalandpályát

Ha pedig szállást kerestek a dél-alföldi vidéken, nézzetek körbe a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%