HorvátországCsaládi kiruccanásNyári vakációRomantikus kikapcsolódás

Drágulnak a belépőjegyek a Plitvicei-tavaknál

1 perces olvasási idő
Plitvicei-tavak Horvátországban

Áremeléssel enyhítenének a túlzsúfoltságon a Plitvicei-tavaknál, hogy az UNESCO Világörökségi listán maradhasson!

Plitvicei-tavak Horvátországban

A Vecernji List című horvát napilap szerint az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, hogy készítsen akciótervet arról, a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá a térség területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról.

Varázslatos színek és vízesések a Plitvicei-tavaknál

A nemzeti park vezetése az elmúlt két évben több erőfeszítést is tett, hogy megfeleljen a feltételeknek, az áremelés az egyik ilyen lépés.

Az idei újdonság az, hogy két belépőár lesz a szezonban, egy 16 óráig, egy pedig 16 óra után. Mindez azért, hogy csúcsidőben tehermentesítsék a parkot, mert a turisták száma komolyan veszélyezteti a természeti örökséget.

Lenyűgöző látványt nyújtanak a Plitvicei-tavak

Jegyárak

Április elsejétől a Plitvicei-tavakra egy felnőtt belépőjegy ára 110 kunáról (4600 forint) 150 kunára (6300 forint), gyermekeknek 55 kunáról (2300 forint) 80 kunára (3400) emelkedik. Júliusban és augusztusban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek 180 kuna (7600 forint) helyett 250 kunát (10 ezer forint), gyerekeknek 80 kuna (3400 forint) helyett 110 kunát (4600 forint) kell majd fizetni. Délután négy óra után a belépők olcsóbbak lesznek: felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kunába fog kerülni.

A Plitvicei-tavakat rekordszámú, 1,7 millió turista látogatta meg tavaly és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.

Kirándulók a Plitvicei-tavaknál

A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset, valamint a tiltás ellenére megfürdenek a tavakban.

Legyetek körültekintőek, ha elindultok a Plitvicei-tavakhoz, érdemes előre megtervezni az utazást!

Közeli szállásokat itt találtok ⇒


(forrás: MTI, fotók: shuttertock)

FRISSÍTÉS 2019! Idén májustól a látogatóknak legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Pontosan meg kell jelölniük érkezésük dátumát, az órát és a bejáratot is. A foglalásról elismervényt kapnak, amellyel megvásárolhatják a jegyeket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenniük, tehát ha valaki reggel tízre foglalta le belépőjegyeit, annak 11 óráig fel is kell vennie őket (MTI).

A nemzeti park területére naponta maximum 10.000-en léphetnek be, ezért a park vezetése azt javasolja, mindenki jó előre foglalja le a kívánt időpontot, mert a nyári főszezonra hamar elfogyhatnak a jegyek.

 

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%