Erre figyelj, ha Horvátországba utazol (frissített infókkal)

PirosKalaposLány 2017-04-30
piros-kalapos-lany

Mindegy, hogy a Plitvicei-tavakhoz, a tengerpartra vagy városlátogatásra utazol Horvátországba, van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni és alaposan felkészülni rá még indulás előtt.

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol – hasznos tippek, ötletek

1. Fizetőeszköz Horvátországban

Sokan esnek abba a hibába, hogy Euróval indulnak el Horvátországba mondván, szinte mindenhol elfogadják az EU hivatalos pénznemét. Sajnos ez közel sincs így, a nagyobb éttermekben ugyan lehet Euróval fizetni, de a legtöbb helyen a horvát pénznem, a kuna az általánosan elfogadott. 1 kuna = kb. 45 forint

2. Mikor indulj, hogy elkerüld a dugókat?

A legtöbb apartmanban és hotelben szombat a “váltónap”, ezért készüljünk fel, hogy  nyári szezonban az autópályákon nem ritka a 25-30 km dugó is. Egy rutinos – 10 éve Horvátországban nyaraló- olvasónk a vasárnapot ajánlja. Tapasztalatai szerint, akkor sokkal kevesebben utaznak. A legnagyobb torlódásra általában Zágráb közelében kell számítani, az ingyenes szakasz végett.  És akkor a határátkelőknél töltött hosszú percekről, órákról még nem is beszéltünk.

Olvasói TIPP: Legtöbbször a 7-es főúton gyorsabb átjutni a határon, mint az autópályán!

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol
Trogir éjszakai kivilágításban

3. Autópályák Horvátországban

Sok nyaraló utazását keseríti meg a horvát autópálya kapus rendszere. Ennek alapja a felhajtáskor húzott mágneskártya, amelynek segítségével lehajtáskor az autópálya kezelő munkatársa kifizetteti az útdíjat. Különösen Zágrábnál nem ritkák a több kilométeres sorok sem, melyekben órákig rostokolnak a pihenni vágyó turisták. A dugó elkerülésére többféle megoldás létezik:

Utazz hét közben, ha a szállásadó lehetővé teszi!

A szombat hagyományosan a váltásnap, a nyaralók, hajózók, mindenki aznap adja és veszi át a szállást. A pénteki és vasárnapi utazás szintén kockázatos, de a hét többi napján néhány percnél többet ritkán kell várakozni.

Fizess bankkártyával! 

Zágrábnál vannak kártyás átjárók, így itt jelentősen lerövidíthető a zsilipelés ideje. Sajnos a kártyaolvasó automaták másutt még nem vettét át a humán kezelők szerepét, így a többi kapunál marad a sorban állás.

Vigyél magaddal autópálya kütyüt!

Az autópálya használatának leggyorsabb módja az autópálya kütyü (ENC). A kütyüsök számára külön kapuk vannak minden le- és felhajtónál, sőt a felhasználók elmondása szerint a rendőrök a forgalom gyorsítása érdekében kifejezetten a leálló sávba terelik az ENC-t használó autósokat. Az autópálya kütyüt indulás előtt a www.noroaming.hu oldalon tudod igényelni.

Pozitívum a gyerekekkel utazóknak, hogy minden benzinkútnál van játszótér és pelenkázó helyiség a kisebbeknek.

Nem mindegy, mikor indulunk nyaralni

4. Autópálya díjak (személygépjárműre)

Ha autóval utazol Horvátországba, érdemes előre kalkulálni az autópálya-díjakat, hogy ne menet közben érjen meglepetés.

A határátlépés után:

 • Letenye (Gorican) – Zágráb szakasz: 44 kuna

A Plitvicei tavakig:

 • Zágrábig 44 + Karlovacig 19 vagyis: 63 kuna

Rijeka és az Isztria települései:

 • Zágráb – Rijeka szakasz: 70 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rijekában >>)
 • Rijeka – Pula szakasz: 63 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Pulában >>)
 • Rijeka – Rovinj szakasz: 48 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rovinjban >>)
 • Rijeka – Porec szakasz: 58 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Porecben >>)

Kvarner régió:

 • Zágráb – Rab szigeti komplehajtó: 60 kuna (Saját parkolóval rendelkező szállások Rab szigetén >>)
 • Zágráb – Pag szigeti komplehajtó: 86 kuna

Dalmácia:

Erre figyelj, ha Horvátországba utazol
Rogoznica kikötője

5. Parkolási díjak Horvátország városaiban

Ha autóval érkezünk a horvát tengerpartra, nem csak az autópálya-díjakkal és a benzinköltséggel kell számolni. A Horvátországban felmerülő parkolási díjak városonként eltérőek lehetnek. Zadarban a kikötőnél 6 kuna/óra a parkolás ára, Dubrovnikban akár 40 kunát is elkérhetnek óránként. A parkolás díja átlagosan 6-8 kuna volt 2020-ban, várhatóan ez az összeg alig fog változni idén is.

Horvátországban léteznek fizető és nem fizető parkolóhelyek, de gyakran előfordul, hogy mindenféle figyelmeztetés nélkül csekket kapunk a pótdíjról. Ennek elkerülésére ajánljuk a privát fizetős parkolóhelyeket, ahol sorompós áthajtón kell megközelíteni a parkolót.

Több mint 1100 szállás Horvátországban saját parkolóval >>

6. Foglalj időben szállást!

A rutinos utazók tudják, hogy nem érdemes utolsó pillanatra hagyni a szálláskeresést. Egyrészt mert a jó szálláshelyek gyorsan betelnek, másrészt mert minél korábban foglalunk, annál olcsóbban tudjuk megúszni a nyaralást.

7. Válassz okosan éttermet!

Az étteremkeresés sokaknak okoz problémát a nyaralás alatt, hiszen nem elég, hogy jó minőségű ételt szeretnénk magunkhoz venni, mindez elérhető áron is legyen és nem túl nagy távolságra. Érdemes a frekventált városrészek helyett a félreeső utcákban is körülnézni, nagy segítség lehet ehhez a tripadvisor, ahol az értékelések is szerepelnek a térképes megjelenítés mellett.

8. Keresd a zászlós strandokat!

Horvátországban megszámlálhatatlanul sok strand létezik. Vannak homokos partok, kavicsos vagy sziklás részek és olyan is akad, ahol a négylábú kedvencek is megmártózhatnak a tengervízben. A strandok minőségét az ún. zászlós rendszer alapján kategorizálják, a Kék Zászló a legjobb minőséget és a víz tökéletes tisztaságát jelöli.

Ezek a Magyarországhoz legközelebbi homokos tengerpartok Horvátországban >>

legközelebbi homokos tengerpartok_horvatorszag

9. Szükséges okmányok

Horvátországba magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be,  gépkocsival történő beutazás esetén fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát. Az esetleges kellemetlenségekre (baleset, orvosi ellátás stb.) felkészülve érdemes utasbiztosítást kötni még indulás előtt.

10. Fontos telefonszámok

Ha megtörténik a baj, akkor se essünk pánikba, íme a legfontosabb telefonszámok, amiket Horvátországban tárcsázhatunk:

 • segélyhívó: 112
 • rendőrség: 192
 • tűzoltóság: 193
 • mentő: 194
 • Horvát Autóklub
 • segélyszolgálat: 1987
Primosten, Horvátország

Ezt a cikket érdemes eltenni, elmenteni és indulás előtt csekkolni, hogy minden megvan-e!


Ha még nem foglaltátok le a szállást, nézzétek meg a Szallas.hu szálláshelyeit >>

(Fotók: shutterstock)