Erre figyelj, ha Horvátországba utazol

PirosKalaposLány 2017-04-30
piros-kalapos-lany

Mindegy, hogy a Plitvicei-tavakhoz, a tengerpartra vagy városlátogatásra utazunk Horvátországba, van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni és alaposan felkészülni rá még indulás előtt.

Brela, Horvátország

Fizetőeszköz

Sokan esnek abba a hibába, hogy Euróval indulnak el Horvátországba mondván, szinte mindenhol elfogadják az EU hivatalos pénznemét. Sajnos ez közel sincs így, a nagyobb éttermekben ugyan lehet Euróval fizetni, de a legtöbb helyen a horvát pénznem, a kuna az általánosan elfogadott. 1 kuna = kb. 42 forint

 

Kerüld a dugókat!

A legtöbb apartmanban és hotelben szombat a “váltónap”, ezért készüljünk fel, hogy  nyári szezonban az autópályákon nem ritka a 25-30 km dugó is. Egy rutinos – 10 éve Horvátországban nyaraló- olvasónk a vasárnapot ajánlja. Tapasztalatai szerint, akkor sokkal kevesebben utaznak. A legnagyobb torlódásra általában Zágráb közelében kell számítani, az ingyenes szakasz végett.  És akkor a határátkelőknél töltött hosszú percekről, órákról még nem is beszéltünk.

Olvasói TIPP: Legtöbbször a 7-es főuton gyorsabb átjutni a határon, mint az autópályán!

Trogir éjszakai kivilágításban

Autópálya

Sok nyaraló utazását keseríti meg a horvát autópálya kapus rendszere. Ennek alapja a felhajtáskor húzott mágneskártya, amelynek segítségével lehajtáskor az autópálya kezelő munkatársa kifizetteti az útdíjat. Különösen Zágrábnál nem ritkák a több kilométeres sorok sem, melyekben órákig rostokolnak a pihenni vágyó turisták. A dugó elkerülésére többféle megoldás létezik:

1. Utazz hét közben, ha a szállásadó lehetővé teszi! A szombat hagyományosan a váltásnap, a nyaralók, hajózók, mindenki aznap adja és veszi át a szállást. A pénteki és vasárnapi utazás szintén kockázatos, de a hét többi napján néhány percnél többet ritkán kell várakozni.

2. Fizess bankkártyával! Zágrábnál vannak kártyás átjárók, így itt jelentősen lerövidíthető a zsilipelés ideje. Sajnos a kártyaolvasó automaták másutt még nem vettét át a humán kezelők szerepét, így a többi kapunál marad a sorban állás.

3. Vigyél magaddal autópálya kütyüt! Az autópálya használatának leggyorsabb módja az autópálya kütyü (ENC). A kütyüsök számára külön kapuk vannak minden le- és felhajtónál, sőt a felhasználók elmondása szerint a rendőrök a forgalom gyorsítása érdekében kifejezetten a leálló sávba terelik az ENC-t használó autósokat. Az autópálya kütyüt indulás előtt a http://www.noroaming.hu/?partner=3 oldalon tudod igényelni.”

Pozitívum a gyerekekkel utazóknak, hogy minden benzinkútnál van játszótér és pelenkázó helyiség a kisebbeknek.

Autópálya díjak 2018-ban (személygépjárműre)

A határátlépés után:
Gorican – Zágráb szakasz: 47 kuna

A Plitvicei tavakig:
Zágrábig 47 + Karlovacig 21 vagyis: 68 kuna

Rijeka és az Isztria települései:
Zágráb – Rijeka szakasz: 77 kuna
Rijeka – Pula szakasz: 51 kuna
Rijeka – Rovinj szakasz: 38 kuna
Rijeka – Porec szakasz: 46 kuna

Kvarner régió:
Zágráb – Rab szigeti komplehajtó: 61 kuna
Zágráb – Pag szigeti komplehajtó: 96 kuna

Dalmácia:
Zágráb – Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 134 kuna
Zágráb – Zadar dél szakasz: 139 kuna
Zágráb – Biograd szakasz: 148 kuna
Zágráb – Murter szigeti lehajtó: 159 kuna
Zágráb – Vodice szakasz: 164 kuna
Zágráb – Sibenik szakasz: 169 kuna
Zágráb – Trogir szakasz: 186 kuna
Zágráb – Split szakasz: 200 kuna
Zágráb – Makarska szakasz: 225 kuna + 22 kuna a Szent Illés alagút
Zágráb – Ploce szakasz: 247 kuna

Krk híd ára: 39 kuna

Rogoznica kikötője

Okmányok

Horvátországba magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be,  gépkocsival történő beutazás esetén fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát. Az esetleges kellemetlenségekre (baleset, orvosi ellátás stb.) felkészülve érdemes utasbiztosítást kötni még indulás előtt.

Telefonszámok

Ha megtörténik a baj, akkor se essünk pánikba, íme a legfontosabb telefonszámok, amiket Horvátországban tárcsázhatunk:

  • segélyhívó: 112
  • rendőrség: 192
  • tűzoltóság: 193
  • mentő: 194
  • Horvát Autóklub
  • segélyszolgálat: 1987

Horvátországi előfoglalás, akár 30% kedvezménnyel >>

Primosten, Horvátország

Ezt a cikket érdemes eltenni, elmenteni és indulás előtt csekkolni, hogy minden megvan-e!

Ha még nem foglaltátok le a szállást, javasoljuk, hogy nézzétek meg a Szallas.hu előfoglalási kedvezményes szálláshelyeit: Horvátországi előfoglalás, akár 30% kedvezménnyel >>