Külföldi kalandokVárosnézések

Edinburgh látnivalói – fedezd fel Skócia fővárosát

2 perces olvasási idő
Edinburgh látnivalói: Calton Hill
Edinburgh látnivalói: Calton Hill

Új légi járat nyílik a Wizz Airnél 2019 decembertől Budapest és Edinburgh között. Nagyszerű lehetőség, hogy meglátogassátok a skót fővárost, Edinburgh látnivalói és Skócia kincsei ugyanis páratlanok és lenyűgözőek.

Edinbra – így ejtik Edinburgh anyanyelvi lakói a város nevét. Skót angol, és ez így van rendjén. Csodás város; azon különös helyek egyike, ahol egy napon belül akár négy évszak is lehet. Benne akár egy rettenetes nyári vihar; emlékszem, a gépünk már végsikláson volt a reptér felé, amikor a szárnyába belecsapott a villám. Nem lett semmi bajunk, nem riogatni akarok bárkit!

Repülős utazás Edinburgh-ba 

A Wizz Air, a brit Jet2.com mellé felsorakozva 2019. december 21-től heti háromszor közlekedő Edinburgh-i járatot jelentett be. Az igazán szerencsések akár 7 ezer forintos jegyekre is lecsephatnak, de a két légitársaság járatait kombinálni is tudjátok. Szóval, jó ötlet egy repülős utazás Edinburgh-ba. Adunk hozzá némi úti tippet!

TOP 10 látnivaló Edinburgh-ban, Skócia fővárosában

Ennél természetesen jóval több van, amiket úgyis felfedeztek egyénileg, ha már ott vagytok. De azért íme, néhány „must see”.

1. Edingburgh-i vár

Edingburgh-i vár - TOP 10 Skócia fővárosában
Edinburgh látnivalói: edingburgh-i vár

A város fölötti, barna gránittömbön trónol büszkén a legismertebb Edinburgh-i látványosság, az Edinburgh-i vár.1500 éves történelme ma is összefügg a skót hadsereggel; néhány irodájuk van itt, amúgy a turistáké a terep. Őket skót szoknyás idegenvezetők vezetik a falak és a skót történelem századai közt.

2. Skót whisky múzeum: The Scottish Whisky Experience

Látnivalók Edinburgh: skót whisky
Skót nemzeti ital , avagy scotch. Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érlelt whisky

Skóciával kapcsolatban óhatatlanul előkerül a kockás szoknyában lehető legolcsóbban whiskey-t ivó férfi sztereotípiája. Na most a szoknyát inkább a XIX. századi romantika aggatta a pasikra. Úgy mesélik, hogy ez valójában egy nagy, vállon átvetett, multifunkciós kendő volt. „Nem zsugoriak vagyunk, hanem racionálisak” – valjják magukról a skótok. A whiskey azonban igaz. Hogy mennyire, arról meggyőződhettek a szintén a várdombon lévő Scottish Whisky Experience épületében. A különleges múzeumban a megismerkedhettek a whisky történetével, valamint rengeteg féle skót whiskyt, avagy scotch-t kóstolhattok!

3. Edinburgh-i Újváros (New Town)

Edinburgh látnivalói New Town városnegyed
Edinburgh látnivalói közül ne hagyd ki a New Town városnegyedet

Az Edinburgh-i vár alatt terül el a New Town. A XIX. századi várostervezés formálta a ma is üzleti negyedet. Azonban a régi, patinás banképületek jelentős részében, így a George streeten, ma bisztrók és bárok üzemelnek, ahol meg tudjátok kóstolni a birka gyomorba töltött skót csemegét, a Haggis-t vagy a Deuchars sört.

4. Edinburgh óvárosa: Royal Mile

Edinburgh látnivalói: Royal Mile
Royal Mile-i hangulat Edinburgh óvárosában

Avagy a királyi mérföld. Egy újabb Edinburgh-i látványosság, amivel megérkeztünk a New Town-nal szembeni Old Town-ba, vagyis óvárosba. A Royal Mile az Edinburgh-i Várból induló High street vonala. Ha vennétek egy igazán szép gyapjúsálat, kendőt, néha leülnétek egy kávéra, sétáljatok végig.

5. Időutazás a 17. századi Skóciába: The Real Mary King’s Close

Föld alatti túra és idegenvezetés Edinburgh óvárosa alatt, amolyan történelmi misztikum némi hátborzonsgással. XVII. századi szem elől rejtett utcákon kalauzolnak titeket jelmezes idegenvezetők a Royal Mile alatt. Bevállaljátok?

6. Calton Hill-i csillagvizsgáló

Edinburgh látnivalói:  Calton Hill
Edinburgh látnivalói: Calton Hill

Egy másik dombon áll ez az Edinburgh-i látványosság. A régi csillagvizsgáló eseménydús történelemmel bír; a csillagokat már nem vizsgálják, helyett kortárs művészeti központ és étterem vár titeket, ha felbandukoltok.

7. Skót Nemzeti Múzeum, Edinburgh

Skót Nemzeti Múzeum, Edinburgh
Edinburgh látnivalói: Skót Nemzeti Múzeum

Avagy a National Museum of Scotland remek helyszín, ha Skócia történetével, ipari múltjával, tudománytörténetével vagy a bámulatos skót természet csodáival ismerkednétek. Mindezt egy nagyon kortárs, modern miliőben.

8. Holyrood Park

Edinburgh látnivalói: Holyrood Park
Edinburgh látnivalói: Holyrood Park

Ha nem mozdulnátok Edinburgh-ból, de hamisítatlan skót tájra vágytok, szerintem a Holyrood Park sziklái és dombjai közt szinte a Skót Felföldön érezhetitek magatokat. Akár egy jó futással itt kezdhetitek a napot.

9. Edinburgh kikötője és a Royal Yacht Britannia

Edinburgh kikötő Britannia Yacht
II. Erzsébet egykori szolgálati jachtja, a Britannia, Edinburg látnivalói közül az egyik legimpozánsabb

Az Edinburgh-i Leith kikötőjében áll ma múzeumhajóként II. Erzsébet egykori szolgálati jachtja, a Britannia. 1954-1997. között több mint egymillió tengeri mérföldön át szállította a királyi párt a világ különböző pontjaira. Megnézhetitek II. Erzsébet lakosztályát és az a Rolls Royce Phantom is fedélzeten van, amivel Erzsébetet és férjét, Fülöp Edinburgh-i herceget furikázták.

10. Forth Bridge

Edinburgh látnivalói:  Forth Bridge
Edinburgh látnivalói: Forth Bridge

A Forth Bridge egy rövidkbe vonatozás a belvárostól. Sokáig volt a különleges szerkezetű vasúti híd a világ leghosszabbja. Ámulatba fogtok esni itt, a Forth torkolatnál. Ha sokáig ámulnátok, üljetek be egy partmenti kiskocsmába egy sörre!

Látnivalók Edinbrugh környékén

Szuper programok és Skócia látnivalói pár órára Edinburgh-tól! Avagy ha már itt vagytok, esetleg több napra érkeztek, nézzetek szét kicsit a távolabbi környéken is!

Loch Ness

Loch Ness, Skócia
Látnivalók Skóciában: Urquhart vára, Loch Ness – ahol a szörny is lakik

Itt lakik a szörny, vagy ahogy csak a környékbeliek becézik, Nessie. Ki tudja? Mindenesetre szuper ügyes marketingfogás volt egy homályos fotóra akkora mítoszt építeni, ami a világ minden tájáról idevonzza a népeket. Menjetek el ti is! Legjobb, ha kocsit béreltek és mivel nincs közel, érdemes a Loch Ness-i kirándulásra szállást kivenni.

Scottish Highlands avagy a Skót-felföld

 Látnivalók Skóciában: a Skót-felföld
Látnivalók Skóciában: a Skót-felföld

Ha már Loch Ness-ig elutaztatok, karnyújtásnyira vagytok a másik skót látnivalótól, a Skót-felföldtől. Az igazi Skócia – mondhatnánk. Már kelta neve is erre utal a Gaelek helye, vagyis, ahol a skótok laknak. Annyira azért nem sűrűn lakott. Elő a túrabakancsot és az esőkabátot, fedezzétek fel egy részét!

Skócia kastélyai

Skót látványosságok a régi, sokszor kísértetisenek tűnő kastélyok. Egyik remek példa a zsánerképként is megannyiszor használt Urquhart vára Loch Ness mellett. Ne menjetek el mellette! Hasonlóképpen izgalmas a közeli Cawdor és Brodie castle.

 Látnivalók Skóciában: Brodie castle
Látnivalók Skóciában: Brodie castle

Romantikus utazás Skócia vadregényes tájain >>

Cawdor kastély, Skócia
Látnivalók Skóciában: Cawdor kastély

Glasgow-i kirándulás

Edinburgh-tól nincs messze a másik skót metropolisz sem. Ruccanjatok át Glasgow-ba, keressétek fel a glasgow-i látnivalókat is! Történelem, hagyományok és XXI. századi modernség vár titeket!

Skócia látnivalói Glasgow
Skócia látnivalói: Glasgow városa

Harry Potter nyomában

Ha kedvelitek Harry Potter történetét, ki ne hagyjátok az Edinburgh-i Elephant Hous Café-t, a szerző JK Rowling kedvenc kávézóját. Üljetek fel a Roxfort Expresszre és vonatozzatok át a felföldi Glennfinnan Viadukton! Ha pedig Loch Ness környékén vagytok, nézzétek meg a Steall Falls-t Glen Nevis mellet, ahol Harry Potter legyőzte a Magyar Mennydörgőt!

Ezekben a hónapokban érdemes Skóciába utazni

Onnantól, hogy naponta akár több évszak is lehet a skót fővárosban, bármelyik évszakban utazhattok januártól decemberig. Az alföldeken a téli legmagasabb átlaghőmérséklet 6 °C, a nyári maximum átlag 18 °C.
A svédek szokták mondani, hogy rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet! Ha mégis elszontyolodnátok, mert éppen vízszintesen esik az eső, menjetek oda az első helyihez, aki, miután az időjárás felől érdeklődtök, azzal fog nyugtatni: 5 perc múlva jobb lesz!

Ezekben a hónapokban érdemes Skóciába utazni
A Skót-felföld időjárása gyakran esős

Hogy kinek érdemes Edinburgh-ba és Skóciába utazni? Szerintem mindenkinek. Ha esetleg pálmafa-tengerpart fixációtok van, dobjátok ezúttal a sutba, nem fogjátok megbánni!

Romantikus utazás Skócia vadregényes tájain >>

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock.com )


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
100%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%