Külföldi kalandokRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Ljubljana másként – 5 látnivaló a szlovén fővárosban

1 perces olvasási idő
Ljubljanai zsánerkép a Várral

Szlovénia fővárosa, Ljubljana kicsit több mint 400 kilométerre van Budapesttől. Amilyen kicsi, olyan sok izgalmas látnivalót és élményt kínál. Szerencsére nem vált a tömegturizmus áldozatává. Íme, néhány kevésbé ismert arca: Ljubljana másként.

Ljubljana másként – osztrákosan pedáns, olaszosan laza

Először életemben 1995 nyarán jártam Ljubljanában. Húszas éveim elején is ámultam már a szlovén főváros emberi léptékű élhetőségén, rendezettségén. Nyugat és dél találkozása az alig 300 ezer lakosú város; osztrákosan pedáns, olaszosan laza. A pedánsság a rendezett épületekben, közterekben, autómentes belvárosban, tisztaságban érhető tetten, az olaszosság talán legkézelfoghatóbban a Ljubljanica folyó partjának megannyi kávézójában, ahogy a helyieknek mindig van ideje egy presszóra, ahogy szeretnek az utcán lenni. Számos alkalommal megjártam azóta Ljubljanát, de a mai napig is a 24 évvel ezelőtti izgalommal vegyes rácsodálkozást érzem.

Ljubljana másként
Ljubljanai zsánerkép a Várral

Amit még nem láttatok Ljubljanában

Ljubljanát már sokan sokszor leírták. A város zöld, szép parkjai, erdői vannak. Közepén kanyarog a méregzöld Ljubljanica folyó, amin régi és új hidak ívelnek át. A hídfőknél, tereken barokk templomok feszítenek. És a Vár… De mint minden városnak, Ljubljanának is megvannak azok a kevésbé ismert kincsei, amiért érdemes egy újabb ljubljanai hétvége erejéig nekiindulni. Fedezzünk fel együtt Ljubljana városát – másként!

Ljubljana másként
A temető

1. Jože Plečnik építészete

Ljubljanában első látásra érzi az ember, hogy van valami sajátos városképet adó hatás. A hatás a legismertebb és legkülönösebb építészeti stílust képviselő Jože Plečnik építész-várostervező személyéhez köthető. Plečnik se nem volt tisztán modernista, sem a neo-stílusok megszállottja, sem pedig szecesszió képviselője; mindezek ötvözésével, saját személyiségét beleadva tervezte Ljubljana több, meghatározó épületét.

Látogassátok meg az Egyetemi Könyvtár épületét a Turjaška ulicán. Pár euróért megcsodálhatják a plečniki remek belsejét. Sétáljatok át a ljubljanai jelkép Hármas-hídon. Bicajozzatok le a folyó mentén az art deco hatású Zapornica gáthoz, álljatok pár perces néma csendben a Žale temető ravatolozójában, vagy figyeljétek meg, hogyan veszi birtokba a természete a méltatlanul elhanyagolt Bežigrad Stadiont!

Ljubljana másként
A temető

2. Bauhaus és felhőkarcoló

Még egy kis építészet: a Bauhaus geometrikus modernizmusa Ljubljanát is elérte a 20-30-as években. Igazán szép épületegyüttest csodálhattok meg a Grigorčičeva ulicán. Ezek a házak nem messze találhatók a „Felhőkarcolótól”, azaz Nebotčniktől, ami tiszta ’30-as évek Amerikája a ’30-as évekből. A mintegy 70 méter magas épület tetején egy bár és kilátás vár. Figyeljétek meg a lépcsőházat!

Ljubljana másként
A Neboticnik

3. Alternatív Ljubljana

A jugoszláv időkben a Stari trg felső végén működő Škuc Galéria, Kulturális központ volt a ljubljanai underground kultúra központja. Az egyik legvitatottabb szlovén zenei formáció, a Laibach is fellépett itt számos alkalommal. Az egykori jugoszláv néphadsereg épületeiben, eleinte foglalt ház mozgalomként indult a mai Ljubljana legjelentősebb kortárs kulturális központja. A graffitikkel teli szórakozóhelyek mellett itt talájátok a Metelkova Művészeti Központ, a Kortárs Művészeti Múzeumot és az egykori katonai fogdából igényesen kialakított Celica Hostelt is. A Metelkovától nem messze talájátok a ROG kerékpárgyár felhagyott épületeit, ahol a ljubljanai street art legjavát elemezhetitek és elvegyülhettek a Tovarna Rog már-már dadaista forgatagában.

Megkapó részlet a Metelkovából

4. Evés-ivás Ljubaljanában

A ljubaljanaiak imádnak kávézókban ülni egy fekete mellett. A dél-európai lazulásban a Cankarjevo Nabrežje tucatnyi kávézójában merülhettek el. Az asztalok egy része a Ljubljanicára néz. Kezdjétek itt a reggelt, vagy ugorjatok be valamelyik helyre egy könnyű ebédre napközben! Ami a vacsorát illeti, én a Mestni Trg-Stari Trg vonalon, a ljubljanai vár alatti óvárosi részen keresgetnék.

Egy csésze kávé a Cankarjevón

5. Vásárlás Ljubaljanában

Nem meglepő módon Plečnik tervezte a ljubljanai piac, a Tržnica épületeit is. Zöldség, gyümölcs, meg street food egy helyen. A ljubljanai hétvége idejébe pont beleesik a Ljubljanica partján (Breg) a vasárnapi régiség vásár és a szombati művészeti piac. És egy csepp tenger meg egy csipetnyi só! A híres pirani sólepárlónak van egy nagyon csinos üzlete a Mestni trg-on: ha szeretetik enni, magatokra kenni. Nagyon szlovén!

Régiségpiac

+1 Kerékpáron Ljubljanában

Ljubljanába sajnos vagy nem sajnos, kocsival tuduk leghatékonyabban eljutni. A vonatot a menetrendje miatt még csak viccből sem említeném. Ha már ott vagytok, mindenképpen béreljetek kerékpárt; nagyon jó kerékpárutakon a legjobb módja Ljubljana felfedezésének. Jó, a Várba feltolhatjátok a bicajt.

Valaki ilyennel bicajozik

Ljubljanában az a jó, hogy közel van, de mégis egy különleges, másik világot ismerhettek meg. Közelsége miatt bármikor újra kiruccanhattok egy ljubljanai hétvégére.

(fotók: shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
33%
Imádom
Imádom
67%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%