Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásKedvenc szállásokRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Ljubljana, a „zöld főváros” felfedezése fél nap alatt

1 perces olvasási idő
Ljubljana zöld főváros
Sárkány híd

Ljubljana, Szlovénia fővárosa 2016-ban egy igen megtisztelő címet nyert el: „Európa zöld fővárosává” kiáltották ki. Mindezt azzal érdemelte ki, hogy a környezettudatosságot olyan szinten előtérbe helyezte, ami példaként szolgálhatna sok városnak. A belvárosból kitiltották az autókat, és a biciklis közlekedést, valamint a tömegközlekedést propagálják. Emellett annyi zöldterületet alakítottak ki, hogy sok parkja jobban hasonlít erdőre, mint egy városrészre. Ez viszont még mindig nem elég! Képzeljetek el egy olyan várost, ahol az utcákon nincs szemét, mert valóban szégyen, ha valaki nem a kukába dobja. Ezt a várost egyszerűen látni kell!

Ljubljana zöld főváros
Sárkány híd

Ljubljana, Szlovénia zöld fővárosa

Aki autóval érkezik, az a belvároson kívül tud parkolni, ami sok helyen díjköteles. Érdemes kicsit többet az automatába dobni, mint amit eredetileg tervezünk, mert a város szépsége gyorsan magával ragad, és a rászánt idő kevésnek fog bizonyulni.

Ljubljana zöld főváros
Panoráma a várból havas hegycsúcsokkal

Ha csak fél napja van az embernek, hogy felfedezze Ljubljanát, akkor érdemes azzal kezdeni, hogy felvesszük a város ritmusát, és egy kényelmes séta keretében felkeressük az ikonikus látnivalóit, amik kihagyhatatlanok. Persze számos érdekes múzeum, és hangulatos éttermek is várják a turistákat, ezért aki ezekre is kíváncsi, inkább foglaljon szállást pár éjszakra, mert néhány óra biztosan nem lesz elég.

Nekünk egy délután állt rendelkezésünkre, ami alatt bebarangoltuk a város leghíresebb helyeit. Máris mutatom, pontosan mi mindent láttunk!

Hangulatos utcák sok-sok kávézóval, étteremmel

A város utcáin rengeteg vendéglátóegység található, ahol az emberek nyugodtan leülhetnek akár csak egy kávéra is. Választani nem lesz egyszerű, legalábbis, mikor mi ott jártunk, minden helyen rengetegen voltak, és mindenhol bőséges volt a kínálat is.

Ljubljanica, a várost kettészelő folyó

A városnak különleges hangulatot ad a kis folyó, ami kettészeli. Két partján gyönyörű zöld fák magasodnak, és több ponton kis hidak ívelik át, ami miatt a „hidak városának” is nevezik. Aki szeretné kicsit más oldaláról megismerni Ljubljanát, akár egy hajókázásra is befizethet.

További látnivaló Szlovéniában >> A vakgőte felfedezése a Postojnai-cseppkőbarlangban

Ljubljana zöld főváros
Ljubljanica

A leghíresebb híd

Ljubljana jelképéhez, a sárkányhoz egy legenda fűződik, miszerint az aranygyapjút megszerző Iaszón királyfi legyőzte az itteni tóban élő sárkányt. Ennek emlékére több sárkányos szimbólum is feltűnik városszerte, de a leghíresebb a Zmajski most, magyarul Sárkány híd. Ennek négy sarkát négy sárkányszobor őrzi.

Sárkány híd

A szerelemlakatok, és bizarr szobrok helye

A Sárkány híd mellett szeli át a folyót egy több okból is érdekes átjáró, a Mesarski most, vagyis a Mészáros híd. Köznyelven „lakatos hídként” is elhíresült, mert korlátját rengeteg szerelemlakat díszíti. Ez azonban a kisebbik látványosság, ugyanis amitől igazán egyedi, azok az itt helyet kapott bizarr szobrok.

Szerelemlakatok a Mészáros hídon
Ljubljana zöld főváros
A Mészáros híd egyik bizarr szoba

Templomok

Ljubljana számos templomnak ad otthont, melyek közül a leghíresebb a város főterén, a Preseren téren álló Ferences templom és a folyó túloldalán lévő Szent Miklós-katedrális.

Ferences templom

A vár

A fellegvárhoz feljuthatunk gyalogosan, vagy üvegsiklóval. Mindkettő jó választás, aki nem szeretne sokat gyalogolni, annak egyértelműen a siklót ajánljuk, aki viszont a városnézésnek azt a formáját szereti, mikor minden zegzugot felfedezhet, inkább sétáljon egy jót. Aki a várban lévő kiállításra nem kíváncsi, annak is érdemes ellátogatni ide, mert körbesétálva gyönyörű panoráma nyílik a városra és tiszta időben a távoli havas hegycsúcsokra is.

Ljubljana zöld főváros
Vár
Vár

Tivoli park, a legzöldebb városrész

A belvárostól kijjebb helyezkedik el a Tivoli park, ami egy néhány órás városnézésbe nem biztos, hogy belefér, mert itt akár egy napot is el lehet bolyongni. Ha van idő, akkor mindenképpen érdemes megnézni, hiszen egy hatalmas zöld városrészről van szó, ahol találhatunk hangulatos éttermeket, szépséges kis tavat, az impozáns Tivoli kastélyt, de még állatkertet is.

Mit gondoltok, elég lesz pár óra városnézés, vagy több napot is eltöltenétek itt?


(fotók: Bene Marianna, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
100%