Családi kiruccanásHegyek-völgyekTavaszi zsongás

Ezekkel a programokkal taníthatod gyereked a környezettudatosságra

1 perces olvasási idő

A Környezetvédelmi Világnap apropóját egy 1972-es ENSZ-konferencia adta. A jeles napon a természeti környezet égető problémái kerülnek a figyelem központjába. Ne csak ezen a napon figyeljetek ezekre a problémákra! Erre az eseményre kínálunk programajánlót.

A Környezetvédelmi Világnap központi témája, főrendezvényeinek helyszíne évente változik. Idén a nagyvárosaink légszennyezettsége miatt a hírekbe gyakran kerülő Kína ad otthont az eseménynek. Lehet a zöldekre, manapság különösen politikai, okokból kígyót-békát kiabálni, hiszen a vélemény szabad, de a hír szent, vagyis a tények. Tény, hogy a bolygó klímája változik, a változás sebessége igen nagy valószínűséggel írható az ember mohóságának számlájára.

környezetvédelmi világnap

„A gerinces fajok populációi 1970 óta 60%-kal zsugorodtak, trópusi területeken ez a 89%-os veszteséget is elérheti. A kétéltű fajok több mint 40%-a és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett. A korallzátonyaink felét már elveszítettük, a bolygó 1000 km-nél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak, és mindössze a Föld felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól” – sorolja a WWF Magyaroszág egy korábbi közleményében a nyugtalanító tényeket. Figyeljetek oda a bolygóra, mert a Föld nem lapos, a repülőt nem a csík tolja! Amit egyéni szinten megtehetünk a környezetért, tegyük meg!

környezetvédelmi világnap

Környezetvédelmi világnap – programok

Ahhoz, hogy úgy érezzétek tesztek valamit a környezetünkért, nem kell óriási dolgokat elképzelnetek, elég, ha csak vonatra szálltok, kerékpárra pattantok, vagy többen elautóztok a közeli hegyekbe és egy számotokra kedves helyen túrázással egybekötve összeszeditek a szemetet.

Zselici szemétszedő túra

A zselici erdőgazdaság túráján a Kardosfapuszta melletti Zselici Csillagparkból kiindulva segíthettek a turistaösvényt megtisztítani. Az 5 kilométeres túrán elvégzendő munkához a szervezők zsákot és gumikesztyűt biztosítanak. Zselici szállásokat itt találtok >>

A Zselici Csillagpark épülete

Erdei vasutazás Mesztegnyőn

A Mesztegnyői Állami Erdei Vasút június 6-án a kisvasutat segítségül hívva elsősorban gyerekeket szeretné megismertetni egy-egy helyen megállva az erdei munkálatokkal, tevékenységekkel, eszközökkel és a fával, mint megújuló energiaforrással. Mesztegnyő közelében is tudtok foglalni szállást >>

Erdei Vasút, Mesztegnyő

Sas-hegyi túra Budapesten

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében a budapesti Sas-hegy tanösvényén ismerkedhettek a Budai-hegység ritka flórájával és faunájával. A másfél kilométeres túra a Sas-hegyi Látogatóközponttól indul. A Sas-hegy közelében is számos szállás foglalható >>

Sas-hegyi kilátás

Fülemüle túra a Naszályon

Szintén a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezesében, ha nem szorosan a környezetvédelmi világnap időpontjához ragaszkodva, június 8-án a Vác fölötti Naszályon ismerkedhettek közelebbről a fülemülékkel 3 órás esti túrán. Vácon és környékén mindig találtok megfelelő szállást >>

Bogarak és virágok a Kiskunságban

Pampalíni túra a Peszéradacsi-réteken címmel hirdet a Kiskunsági Nemzeti Park rétek virágait és rovarokat csodáló túrát kunadacsi indulással.  Kunadacs sem a világ vége, de szállást leginkább a közelében tudtok foglalni.

környezetvédelmi világnap
Képünk illusztráció

Egyéni programok

Ha nem ragaszkodtok a más által szervezett programokhoz, a lehetőségeknek csak az egyéni kreativitásotok szab határt. Béreljetek kenut a budapesti Római-parton és Lupa-szigetig felevezve szedjétek ki csak a sodrással úszó hulladékokat! Vegyetek részt a Tisza-tó Madárrezervátumi Csónaktúráin vagy látogassátok meg a Tisza-Tavi Ökocentrum kiállítását!

Kenuk a Tisza-tó partján

Ha fontos nektek, hogy az unokáitok unokáinak az unokái is tovább tudjanak adni egy élhető és sokszínű Földet, tegyetek érte valamit! Ha szükséges, akár keljetek útra!

Ha pedig útra keltek a Környezetvédelmi Világnap alkalmából, ne felejtsetek el szállást időben foglalni! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%