Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Észak-Börzsöny felfedezése – Csóványostól Kemencéig

2 perces olvasási idő
A kilátóból szinte végig érintetlen természet látványa tárul elénk

A Börzsöny hazánk vulkanikus eredetű hegysége, melyre jellemző a vadon természet, a gazdag élővilág. Szinte minden magasabb pontjáról egészen elképesztő látvány tárul elénk a négy égtáj felé! A fővároshoz a Börzsöny déli területe esik a legközelebb, olyan méltán népszerű helyszínekkel, mint a mesés Zebegény, Nagymaros, vagy éppen Verőce. De mi a helyzet az Észak-Börzsöny régióval, amelyet felülről már az Ipoly folyó határol?

Észak-Börzsöny Kemence-patak
A Kemence-patak

Észak-Börzsöny sajátos hangulattal rendelkezik…

Egyrészt a természet erre még vadregényesebb, másrészt apró, hangulatos, eldugott falvak bújnak meg a sűrű erdők között, egy kőhajításnyira a szlovák határtól. Ide sorolhatjuk a Csóványosig, a Börzsöny közepén található hegycsúcsig húzódó területet, és az olyan falvakat, mint Hont, Kemence, Perőcsény, Bernecebaráti, Nagyoroszi és Drégelypalánk. Ebben a régióban egymáshoz egészen közel találunk különleges geológiai csodákat és jelentős történelmi örökségeket. Mutatjuk a legfontosabbakat!

Észak-Börzsöny
Legelő lovak Királyháza mellett

Látnivalók és programötletek Észak-Börzsöny régióban

1. Drégely vára, Drégelypalánk

Drégely vára az 1552-es hősies várostromnak állít emléket, melynek során Szondi György 4 napon keresztül védte a várat a törökök ellen. Nagyoroszi és Drégelypalánk felől is megközelíthetjük, de a várhoz csak gyalog jutunk el. Körülbelül bő egy óra sétával elérhető, ha az autót a Drégelyvár Szabadidőparkban hagyjuk. A kellemes gyalogtúra nem csupán azért éri meg, mert ez a vár az egyik legjelentősebb nemzeti örökségünk, hanem azért is, mert a várból egészen pazar látvány tárul elénk.

Jó tudni: Egész évben nyitva tart, nincs szükség belépőre, és kisállatot is bevihetünk a területre.

Észak-Börzsöny Drégelypalánk
Drégely vára

2. Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ, Drégelypalánk

Drégely vára felidézi az ostrom színhelyét, de tájékoztató információt a csatáról és a középkori mindennapokról a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban kaphatunk. Méghozzá roppant interaktív módon! Többek közt megcsodálhatunk régészeti leleteket, beöltözhetünk korabeli ruházatba, vagy éppen megtekinthetjük a Drégelyvár történetét bemutató animációs kisfilmet. Az irodalomtörténeti kiállításon pedig különböző mondákkal, legendákkal ismerkedhetünk meg – emlékszünk Arany János Szondi két apródja című híres versére is, igaz? Tartalmas és szórakoztató program, érdemes összekötni a Drégely vár túrával. Egész évben nyitva van, rossz időben is látogatható!

  • Belépő: Felnőtt 700 Ft, diák 500 Ft
  • Cím: 2646 Drégelypalánk, Fő utca 22.
Észak-Börzsöny
Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ – Drégelypalánk

3. Kemencei Erdei Múzeumvasút, Kemence

Kemence a Börzsöny erdei közt megbújó barátságos kis falu, melynek nem csupán a gyönyörű természet a vonzereje. A kemencei kisvasút népszerű program kicsik és nagyok körében egyaránt. 7 km hosszú úton, remekül felújított és karbantartott terepen szállítja a látogatókat, egészen a Csarna-patak völgyében található Feketevölgy Panzióig. Innen több turista útvonal is indul. A másik végállomás, ahonnan a kisvonat indul, Kemencén található, ahol egy külön vasúttörténeti múzeum is működik. A kemencei kisvasút azért is kiemelkedő, mert ez Magyarország egyetlen, teljesen önerőből, önkéntesek által létrehozott és működtetett kisvasútja. Csodálatos környezetben roboghatunk, mindenképpen érdemes kipróbálni!

Észak-Börzsöny
Kemencei kisvasút

4. Túra a Csóványosi-kilátóhoz

938 méterével a Csóványos a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa, az ősvulkán egykori kráterének peremén helyezkedik el. Az itt található 22,5 méter magas kilátóból egészen lenyűgöző körpanoráma tárul elénk. Ameddig a szem ellát, erdővel borított dombokat és hegyeket találunk, településeket szinte semennyit, bár a nagy-hideg-hegyi turistaház kivehető a messzeségben.

Észak-Börzsöny
Csóványosi kilátó

Ellátunk egészen a Dunakanyarig, a Pilis-tetőig, a Visegrádi-hegységig, a Mátráig, sőt, nagyon tiszta időben még a Tátrát is megpillanthatjuk! Itt tényleg csupa-csupa természet és nyugalom vesz körül. A kilátót pár éve felújították, padokat helyeztek el a különböző szinteken és információs táblákat függesztettek ki, amelyek a Börzsöny élővilágáról és a környékről tájékoztatnak. A Csóványos mind a négy égtáj felől, több túraútvonalon is megközelíthető, köztük az Országos Kéktúra vonalán is.

Észak-Börzsöny
A kilátóból szinte végig érintetlen természet látványa tárul elénk

5. Honti-szakadék Természetvédelmi Terület és Tanösvény, Hont

Az észak-börzsönyi táj páratlan szépségű természeti csodája, közvetlenül a szlovák határ mellett! 2015-ben újították fel az addig nehezen megközelíthető honti szurdokvölgyet, melyet a helyiek csak szakadéknak neveznek. Körülbelül 20 millió évvel ezelőtt itt tenger hullámzott, ezért ma is találhatunk fosszíliákat (többek közt megkövesedett kagylókat, csigákat). A geológiai értékeket bemutató tanösvény nem igényel hosszadalmas túrát, és bár előfordulnak keskenyebb, sűrű növényzettel benőtt ösvények, falépcsők segítik a mászást. A hasadékot több méter magas sziklafalak határolják, és itt folyik a Hont-patak is, így egy ponton a vízesést is megcsodálhatjuk. Kihagyhatatlan program azoknak, akik évmilliós földtani emlékek között szeretnének túrázni!

Észak-Börzsöny

Megközelítés:

Sajnos nincs túlságosan kitáblázva a környék, pedig egyszerűen megközelíthető. Ha a 2-es főúton megyünk észak felé, akkor a Hont Motel faházai utáni ingyenes parkolóban hagyhatjuk az autót. Innen visszafele kell sétálnunk körülbelül 100 métert, és a „szakadék” táblát követve befordulni az ösvényre. Ha pedig a zöld turistaútvonalat követjük, nem a hasadékban fogunk sétálni, hanem a mellette magasodó hegy ösvényén. Ez esetben felülről kapunk panorámát a szurdokról!

Észak-Börzsöny

Panziók és vendégházak Észak-Börzsöny környékén:

Feketevölgy Panzió, Kemence

Feketevölgy Panzió Kemence

Mathias Lovasudvar, Királyháza

Ostorházi Vendégház, Kemence

Ostorházi Vendégház Kemence

Gyere Be Vendégház, Drégelypalánk

Tünde Vendégház, Bernecebaráti

Tünde Vendégház Bernecebaráti

Börzsönyalja Vendégház, Diósjenő

Elő a túrabotot, és irány a Börzsöny!

A Börzsöny más szakaszát néztétek ki? Arra is vannak szállás javaslataink! >>

(fotók: Kalácska Erika, szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%