Hegyek-völgyekCsaládi kiruccanásŐszi élményszüret

Ezek a legszebb őszi túrák Mátraalján

2 perces olvasási idő

Itt a gyönyörű színekben pompázó, napfényes, csodálatos ősz. Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy ilyenkor a legszebb az erdő.

Ha még gondolkodnál, hogy hova kirándulj az őszi hosszú hétvégén, szeretném neked javasolni a meseszép Mátrát. Nem vagy nagy túrázó? Sebaj, mutatok néhány rövid kirándulást, melyekkel kilátókat vagy egy bájos kápolnát fedezhetsz fel és fentről gyönyörködhetsz a páratlan tájban, a lélegzetelállító színekben.

Szállások Mátrafüreden és környékén

Kilátó-túra Mátrafüredről

Mátrafüred Gyöngyöstől nem messze található, a Mátra kapujának is nevezik. Központjában éttermeket, büféket, a High Tech Sportok Bázisát (többek között segwayeket lehet itt kölcsönözni), szuper játszóteret, kisvonat-megállót, szép parkot és egy kápolnát találunk. Egy rövid túrával Mátrafüredről pedig több kilátót is megközelíthetünk, hogy a Mátra déli részének legszebb panorámáit élvezhessük.

1. Muzsla-kilátó

A központból (a 4 évszak étteremtől) a 24-es úton hegynek felfelé kell elindulnunk, majd a sárga mínusz jelzést követve egy enyhén emelkedő szakasz után elérjük a Muzsla-tetőt (484 m) és az épített kilátót. Páratlan kilátást nyújt Gyöngyösre, Mátrafüredre és a Sár-hegyre! A kilátó mellett kiépített pihenőhely is rendelkezésünkre áll. Tovább haladva mesés panorámában van részünk Kékes-tető felé. Hamarosan a bővizű Rákóczi-forráshoz érkezünk, ahol felfrissülhetünk. Ezután egy közepesen emelkedő rész következik, az erdő gyönyörű színeiből meríthetünk erőt.

TIPP: Ha a szallas.hu-n foglalsz, 15 % kedvezmény jár a fogyasztászból a 4 Évszak Palóc Bistorantban! 

2. Hanák Kolos-kilátó

Folytatva utunkat a sárga jelzésen, egy földútra érkezünk és innen már csak pár méter a következő cél, a túránk legmagasabb pontján (590 m) lévő kilátó. Szép panoráma tárul elénk Mátrafüredre, Gyöngyösre, de a jellegzetes Sástói kilátó is kivehető innen. A kilátó mellett emlékoszlopot állítottak Hanák Kolosnak, aki megírta az első mátrai túrakalauzokat. Ő volt a Magyar Turista Egyesület egyik megalapítója, az irányításával készültek el az első jelzett utak a Mátrában. Nevét ma egy teljesítménytúra is őrzi.

Innen választhatunk, hogyan térünk vissza Mátrafüredre.

3. Kalló-völgy

Egyik lehetőség, hogy a kilátótól letérünk a sárga kör jelzésre majd a tölgyerdőben egy lejtős út után áttérünk a piros jelzésre. Itt a csodálatos Kalló-völgy varázsol el minket az őszi erdő elképesztő színeivel és könnyen járható sétaút vezet a romantikusan csörgedező Somor-patak mellett. Útközben egy régi kőkeresztet és egy újabb fából építettet is látunk, majd egy hangulatos erdei kegyhelyhez, a Máriácskához érkezünk. A sziklabarlang-kápolna után pár perc múlva elérjük a kiindulási pontunkat.

4. Sástó és a Kozmári-kilátó

A másik verzióban még két kilátót útba ejthetünk. A sárga háromszög jelzést kell megkeresnünk és hamarosan Sástóra érkezünk, onnan pedig a Kozmári-kilátó érintésével ereszkedünk vissza Mátrafüredre.

Sástói kilátó

Sástó: Az ország legmagasabban fekvő tavát egy könnyed sétával körbejárhatjuk. A fő attrakció a messziről is látható jellegzetes, sárga kilátó, mely kalandos úton érkezett Sástóra. Romániából került Magyarországra, de először a Szeged melletti Algyőre szánták olajfúró toronynak. Mivel a hazai szabványoknak nem felelt meg, nem működött ebben a formájában, ezután hozták Sástóra és alakították át kilátótoronnyá. Az 53 méter magas kilátót csigalépcsőit nem egyszerű megmászni, de kárpótol minket fentről a lenyűgöző körkilátás: a Mátra déli lankáira, a Kékestetőre, de tiszta időben akár a budai hegyeket is felfedezhetjük.

Sástói panoráma

Sástó tanösvényén érdekes információkkal gazdagodhatunk, játszótér és csónakázási lehetőség várja a kirándulókat itt, de a közeli Oxigén Kalandparkot is meglátogathatjuk.

Kozmáry-kilátó: A Mátra jelképének számító kilátó könnyen megközelíthető. Mátrafüred szélén, egy pár perces séta után a sárga háromszög jelzésen haladva az erdőben elérjük a jellegzetes alakú kilátót. A kőből épített, többször felújított, jó állapotú torony páratlan körpanorámát nyújt. Mátraalját, a Sár-hegyet, Gyöngyöst illetve Kékes-tetőt csodálhatjuk meg innen.

A kilátó-túra kb. 6,5 km hosszú, időtartama kb. 2,5 óra (pihenők nélkül).

Túraútvonalak a Mátrában

5. Sár-hegy és Abasár

Ha túra helyett inkább csak egy kellemes sétára vágynánk, érdemes közelebbről is megismerkedni a szép formájú, kopár tetejű Sár-heggyel. Az 500 méter magas, szőlőkkel beültetett lejtők nagy részét sajátos és gazdag élővilága miatt természetvédelmi területté nyilvánították.

Gyöngyöstől néhány kilométerre, a Sár-hegy lejtőjén és a Bene-patak völgyében fekszik az egykori királyi- illetve egyház központ: Abasár. Mátraalja legrégebbi települése, mely mai napig a szőlőtermesztéséről  borászatáról híres. A Mária-út  keresztülhalad a településen, kényelmesen bebarangolhatjuk a falut a Szent János-kápolnától, ami a település szélén fogad minket.

Abasár

Abasár kiemelkedő látványossága a több mint kétszáz éves Kapás ház, amely tájházként működik és egy valamikor helyi summás család életét mutatja be. A római katolikus templom előtti parkban a falualapító, Aba Sámuel király élő nagyságú bronz szobrát láthatjuk, amely alkotás egyedülálló hazánkban és a falu egykori lakója állíttatta.

Tipp: Vegyünk részt egy borkóstolón! A mátrai történelmi borvidék egyik kiemelkedő településén, Abasáron, számos pince közül választhatunk. A borokhoz pincepörköltet is rendelhetünk, amelyet a helyi pék által sütött cipókban fognak számunkra felszolgálni. Ez Abasár egyik specialitása.

6. Szent Anna-tó és kápolna

A Sárhegy szőlőjében, a meredek és kanyargós aszfaltúton sétálva egyre szebb panoráma tárul elénk, a hegy tetején pedig elérjük a bájos és festői Szent Anna-kápolnát. Élvezzük az elénk táruló táj szépségét, a csendet, fedezzük fel a romantikus kis kápolna ódon falait. A kápolna mögött az elmocsarasodó Szent Anna-tó víztükrét láthatjuk. Egy vulkáni kráterben alakult ki ez a sűrű nádassal körbevett, csapadék által táplált kis tó.

Innen a Mária-úton ereszkedünk vissza a völgybe, a sétánk kiindulópontjára, Abasárra. A túra rövid, ezért gyerekekkel vagy idősebbekkel is bátran útnak indulhatunk, a meredek emelkedő ellenére is.

Mátrafüred

7. További kirándulási lehetőségek:

A tó bal oldalán folytathatjuk tovább túránkat, akár egészen Mátrafüredig elsétálhatunk.
Egy pihenőhely után egy erdészházhoz érkezünk, majd átvágva a tölgyesen, kiérünk a Pipis-hegyi reptér füves pályájára. Rövid séta után az erdőben, egy vadaspark kerítése mellett továbbhaladva meglátjuk az erdészeti iskola szomszédságában az Erdei Ökumenikus Istentiszteleti Helyet. A szépen kialakított, gondozott parkban pihenőhelyek állnak a túrázók rendelkezésére és megtekinthetjük az oltárt, mely egy „M” betűt formál, (Magyarország, a Mátra és Mária kapcsolatára utalva), a tetején pedig a Szentkorona másolata található. A parkban faragott táblákon olvashatóak az imádságok, információk és egy kálvária is található itt. Az erdészeti iskola a látogatók számára az év minden napján szabad átjárást biztosít.

Szállást keresel Mátrafüreden? Itt tudsz nézelődni >>

/Fotók: Deák-Ember Ágnes/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%