Budapest és környékeCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreVidéki víkend

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 

2 perces olvasási idő

2024-ben immár huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. A Muzéj igazi kulturális örömünnep, mely 1999-ben indult útjára francia példa alapján, Magyarországon pedig 2003 óta rendezik meg minden évben. 

Az esemény különlegessége, hogy egyetlen belépőjegy megváltásával az összes részt vevő intézmény programját megtekinthetjük ezen az éjszakán. Ha az erőnlétünk lehetővé teszi, néhány óra alatt akár húsz múzeumot, gyűjteményt is felkereshetünk. A belépővel Budapesten 18:00 és 02:30 óra között ingyenesen használhatóak a MU jelzésű BKK különbuszok is.

A kiállítóterek és gyűjtemények Budapesten és vidéken koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják a hozzájuk látogatókat, 2024. június 22-én.  

Budapesten a felnőtt karszalag 3000 Ft-ba, a gyermek (6 és 18 éves kor között) 1500 Ft-ba kerül. A karszalaggal 18:00 – 24:00 között minden résztvevő intézmény programja látogatható (18 óra előtt szervezett programokon való részvétel általában valamilyen feltételhez kötött). Vidéken a jegyárakról az egyes részt vevő intézményeknél érdeklődhetünk.

Budapesti programok

1. Magyar Természettudományi Múzeum

Idén is különféle izgalmas tárlatvezetéseken, ismeretterjesztő előadásokon és filmvetítéseken vehetnek részt az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Múzeumok Éjszakáján. Már 16.00 órától számos tartalmas program várja a családokat

A gyerekek és kísérőik interaktívan, különböző játékokon keresztül ismerkedhetnek meg az erdők komplex rendszerével, végigjárva a kalandos állomásokat. Az állandó és időszakos kiállítások is igazán változatos kínálattal várnak; a korallzátonyok színes világától kezdve, a dinoszauruszokon és Jane Goodall életútján át egészen a gyerekprogramokkal kecsegtető Sárkányok Házáig

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 
Magyar Természettudományi Múzeum

2. Szépművészeti Múzeum

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. A Múzeumok Éjszakáján a látogatók az állandó kiállítások – így például az ókori Egyiptom, a klasszikus ókor vagy a Reneszánsz Csarnok – mellett számos időszaki kiállítást is megtekinthetnek, például a „Magyar fotóművészek Amerikában” tárlatot.

Lesznek előadások és filmvetítések is, amin az olyan klasszikusokat is újra élvezhetjük, mint a „Van, aki forrón szereti”. Sőt, zenés produkciókra is számíthatunk: koncerttel készül a Fine Arts Jazz Group, valamint a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara is. 

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 
Szépművészeti Múzeum

3. Magyar Zene Háza

Zenerajongók, ki ne hagyjátok a Városligetben a Magyar Zene Háza programjait a Múzeumok Éjszakáján! Minden lesz, ami zene: koncert, tánc, közös zenélés, zenepedagógiai foglalkozás, valamint többször is megszólaló zenés flashmobok. 

Az állandó kiállítás, a Kreatív Hangtér és Hangdóm éjszakába nyúlóan látogathatók, de emellett igazi különlegességekkel is várnak: a Koncertteremben Cselló XXL címmel egy maxi csellókoncerten merülhetünk el a dallamok játékában, ahol egyszerre 11 csellós húzza a vonókat.

Zenetörténeti előadás keretében „A barokktól a bossa nováig” című ismeretterjesztésen vehetünk részt, a szabadtéri színpadnál pedig a nemrég elhunyt DJ Palotai emlékére rendezett dj-szett-sorozat szolgáltatja majd a muzsikát.

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 
Magyar Zene Háza

Budapesti szállások

1. T62 Hotel Budapest ***

2. D 50 Hotel Budapest****

3. Trendy Deluxe Apartments Budapest

4. RepTár Repülőmúzeum – Szolnok

2016-ban Az Év Turisztikai Attrakciója címet elnyerő RepTár Szolnoki Repülőmúzeum nem csupán az ország egyik legjelentősebb repüléstörténeti kiállítóhelye, hanem izgalmas és interaktív élményeket kínáló tematikus park is. 

A Múzeumok Éjszakáján igyekeznek úgy bemutatni a RepTárat, ahogy még nem láttuk: lesz éjszakai kincskeresés, amely során az egész RepTár bebarangolható, valamint gyereksarok, és olyan különleges gépek megtekintése, amire máskor nincsen lehetőség. Szakmai előadás keretében az űrrepülőgépekről tudhatunk meg mindenféle izgalmas érdekességet.

Szolnokon számos további múzeum is várja a látogatókat június 22-én, ráadásul pár éve több Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz, így már Abonyban, Rákóczifalván, és Tiszaföldváron is változatos programok várják az érdeklődőket.

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 
RepTár Repülőmúzeum, Szolnok

5. Miskolci Fűtőház (MÁV-START Zrt. Miskolc Járműbiztosítási Igazgatóság)

A MÁV idén is kitesz magáért: országszerte számos helyszínen vár nyitott múzeumokkal és pályaudvarokkal. Ezek közül is kiemelkedik a Miskolci Fűtőház, ami idén 150 éves, és a vonatrajongó kicsiknek és nagyoknak kínál szuper családi programot a Múzeumok Éjszakáján. 

A Miskolci Fűtőházba ellátogatók rengeteg izgalmas dolgot tudhatnak meg az idei Múzeumok Éjszakáján. A vasúti jármű bemutató egyfajta időutazásnak is tekinthető: megismerjük a régi mozdonyokat és a legújabb IC személyszállító kocsikat is. Lesz nyereményjáték és meglepetés kismozdony is, ami a gyerekek nagy kedvence.

Sétával körbevezetnek a motorszerelő műhelyben, és azt is megérthetjük, mire jó és hogyan működik a fordító korong, sőt, még utazhatunk is rajta egy kört.

Programok és látnivalók Miskolcon és környékén >>

6.  Székesfehérvár

A királyok városa is sok-sok színes programmal készül az idei Múzeumok Éjszakáján. Életkornak és érdeklődési körnek megfelelően bőven lehet válogatni a tárlatok között: a Hetedhét Játékmúzeumban múzeumpedagógiai foglalkozás és koncert is lesz a lurkók számára, a Nemzeti Emlékhelyen pedig romkert felfedező sétára indulhatnak a történelem és régészet rajongói. 

A Csók István Képtárban az Ókori Kína tematikával várják a látogatókat, így interaktív családi foglalkozások során mindent megtudhatunk a papírsárkány készítéséről vagy a különféle, kínai szellemi kulturális örökségekről, például a kalligráfiáról vagy a szertartásos teakészítésről.

Ezeket ne hagyd ki idén a Múzeumok Éjszakáján 
Csók István Képtár, Székesfehérvár

És akkor még nem említettük a tűzzománc készítő workshopot a Palotavárosi kiállítóhelyen, vagy az asztaltáncoltatást tartalmazó, „Szellemes éjszakát” a Deák Képtárban. Irány Székesfehérvár, ahol biztosan nem fogtok unatkozni!

A Múzeumok Éjszakája teljes programkínálatát itt tekintheted meg >>

Vidéki szálláshelyek

1. Farkasdomb Tájház és Turisztikai Központ Tiszapüspöki (Szolnok mellett)

2. Baráthegyi Panzió és Élménypark Miskolc

3. Hotel Vadászkürt Székesfehérvár ** superior

Keresd elő a legkényelmesebb sétacipődet, és vesd bele magad a Múzeumok Éjszakája rendezvényeinek forgatagába. Ha nem saját lakóhelyeden találtad meg a legcsábítóbb programot, foglalj szállást oldalainkon >> 

Múzeumok, ahol a Szallas.hu foglalói kedvezményt kapnak >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%