CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanás

Fantasztikus Élménypark épült Hévízen – új kalandokkal vár a tóvidék

1 perces olvasási idő

A Hévízi-tó az a hely, ahol a természetvédelem, az egészségmegőrzés és a turizmus találkozik. Ráadásul világviszonylatban is egyedülálló kincsnek számít! Nem kérdés, hogy óvnunk kell – erre hivatott az a tóvédelmi program is, melynek egyes fejlesztései már idén befejeződtek. Immár látogatható az új Élménypark Hévíz legszebb részén, egészen pontosan a Tavirózsa Tanösvény és a Lombkoronasétány.

Miért olyan különleges a Hévízi-tó?

Azért, mert nincs még a világon egy ekkora melegvizes gyógyhatású tó! Ez a többezer éves, tőzegfenekű, természetes termáltó és a hévízi mikroklíma igazi kincs – embernek és állatvilágnak egyaránt. Embernek, mert vízösszetétele és híres gyógyiszapja számos betegségre bizonyítottan jótékony hatással van. És állatvilágnak, mert a tó rendkívül fontos élettere számos különleges fajnak. 

Hévíz tarolt! Bekerült Európa 20 legjobb úti célja közé >>

Fantasztikus Élménypark épült Hévízen – új kalandokkal vár a tóvidék
A Hévízi-tó madártávlatból

Néhány érdekesség a Hévízi-tóról és élővilágáról, amiket talán nem is tudtatok:

  • A tó a leghidegebb időben sem hűl 22-24 Celsius fok alá, és ez részben a tavirózsáknak is köszönhető, mert fontos szerepük van a lehűlés megfékezésében;
  • A termálvízben él többek közt rák és sikló is (ami néha kisebb ijedelmet okoz a fürdőzők körében, pedig ártalmatlanok), valamint a tóban és környékén összesen 66 csigafaj él;
  • A nádasban mocsári teknősök is laknak, a tó körül pedig olyan rágcsálókkal is találkozhattok, mint a vízi pocok vagy vízi cickány;
  • A város jelképévé vált tavirózsák júniustól november végéig virágoznak – késő éjjel nyílnak, majd másnap délelőtt zárulnak össze;
  • A tó körüli véderdőben 200 éves platánfák találhatók, illetve jellegzetes az üde, zöld lombkoronájú mocsári ciprus is, mely valójában egy Észak-Amerikai eredetű díszfa.
Fantasztikus Élménypark épült Hévízen – új kalandokkal vár a tóvidék
Tavirózsa a Hévízen

A tóvédelmi program és a hévízi Élménypark születése

A 662 millió forintból megvalósuló, átfogó

tóvédelmi program célja, hogy a tó élővilágát megőrizzük.

Egy kicsit pontosítva: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szerint a projekt lényege többek közt a tó őshonos élővilágát veszélyeztető idegenhonos növény- és állatfajok visszaszorítása, illetve a gyepterületek biológiai sokféleségének növelése és helyreállítása. Ez jelenleg is zajlik, mintegy 100 hektáron. 

Fantasztikus Élménypark épült Hévízen – új kalandokkal vár a tóvidék
Hévíz-patak

A fejlesztés várhatóan 2022 tavaszára fejeződik be, de bizonyos elemei már elkészültek, például a zsilipek korszerűsítése. Az Élménypark két része is átadásra került:

  • a 2,2 km hosszú Tavirózsa Tanösvény,
  • és egy 15 méter magas lombkoronasétány is!

A Tavirózsa Tanösvény és a Hévízi Lombkoronasétány mostantól kihagyhatatlan program, ha Hévízre látogattok – nem csak azért, mert gyönyörű környezetben sétálhattok, tavirózsák között vagy a lombkorona szintjén, hanem mert tényleg segít meglátni és értékelni a tóvidék szépségét. 

Fantasztikus Élménypark épült Hévízen – új kalandokkal vár a tóvidék
A Hévízi Tófürdő bejárata

A Tavirózsa Tanösvény és a lombkoronasétány mellett vannak még további programtippjeink, amik segítenek megismerni a tó élővilágát és Hévíz környékét!

1. Sétáljátok körbe a tavat!

Egy kellemes, 40 perces sétát bármikor tehettek a tó körül – akár esős időben vagy este is, hála a kiépített sétánynak. Sőt, az 1,5 km hosszú út közben étkezési lehetőség is van.

Schulhof Vilmos sétány

A tó nyugati oldalán húzódó Schulhof Vilmos sétányt több száz éves platánfák és 19. század végi épületek szegélyezik, míg a tó keleti oldalán a megújult, hangulatos Festetics sétányon folytathatjátok a sétát. 

2. Berki tanösvény, Hévíz

A tájékoztató táblákkal és pihenőhelyekkel tűzdelt tanösvény 2,5 km hosszú, és még egy madármegfigyelő ház is a sétaút részét képezi. A kellemes gyalogtúra a Hévíz-tavat körülvevő láprét és berek titkaiba enged bepillantást. Az útvonal: Ady Endre utca – Hévíz-lefolyó – Madármegfigyelő ház. Kifejezetten kutyabarát terep!

3. Evezés a Hévíz-patakon

Ez a vízitúra csak november és március között érhető el, de nem hagyhatjuk le a listáról, mert csodálatos élmény: a patak melegen gőzölgő vize ezüstös fátyolba vonja a tájat, a tavirózsák nyiladoznak, a vízimadarak pedig (remélhetőleg) körülöttetek röpködnek. Már most felírhatjátok a bakancslistára ezt az őszi-téli vízitúrát!

Téli víztúra a Hévíz-patakon

4. Vártúrák Hévíz mellett

Ha a középkori várakat vesszük sorra, kapásból négy is van, amit Hévízről könnyedén megközelíthettek: ilyen a Rezi vára, a Tátika várrom, a Sümegi vár, és a Szigligeti vár. Mindegyik csodás panorámával ajándékoz meg, akár a Tapolcai-medencére, a Zalai-dombságra, vagy a Balaton-fevidéki tanúhegyekre. Autóval átlag 20 perc alatt elérhetők!

Kilátás a Rezi várromtól

+ Tavirózsa Kalandpark 

Ha Hévíz mellett, zöldövezetben kalandoznátok egyet, próbáljátok ki a Tavirózsa Kalandparkot! A kellemes környezet és a felhasználóbarát kalandpark mindig nagy sikert arat a gyerkőcök körében. Ráadásul ha a közelben foglaltok szállást, 10 %-os kedvezményt kaphattok a belépő árából! 

Tavirózsa kalandpark

Irány az Élménypark Hévíz szívében: vár a Tavirózsa Tanösvény, a lombkoronasétány, a természet, és egy kiadós tóparti pihenés! Foglaljatok szállást Hévízen >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%