Csobbanóhelyek

Európa Amazonasa, a Mura – Dráva – Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum

1 perces olvasási idő

Az Európa Amazonasának is nevezett táj kontinensünk ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A Mura – Dráva – Duna folyók „zöld övet” formálnak, összekapcsolva öt ország – Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szlovénia és Szerbia – több mint egymillió hektáros, természeti és kulturális szempontból rendkívül jelentős területét. Ismerd meg most te is ezt a csodás vidéket!

A Mura – Dráva – Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum 

A horvát, magyar, osztrák, szerb és szlovén környezetvédelmi miniszter 2011 márciusában, Gödöllőn írt alá közös nyilatkozatot a rezervátum megalapításának szándékáról. A létrejövő védett terület Európa legnagyobb – 700 kilométer hosszú és 800 ezer hektáros egyedi kultúrájú, és természeti – tájvízi biodiverzitás rezervátuma, melybe az országokon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasza tartozik. 

Árterületei megvédik a falvakat az árvizektől, ellátják a lakosságot ivóvízzel, a meseszép táj pedig előremozdítja a fenntartható turizmus fejlődését.

Európa Amazonasa, a Mura – Dráva - Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum
Kopácsi rét, Horvátország

Mit jelent a bioszféra rezervátum?

A bioszféra rezervátumok alapítása az UNESCO 1970-ben indított „Ember és a bioszféra” (MAB) programjával kezdődött. Ezen területeknek három alapvető funkciójuk van:

  • az ökoszisztéma megőrzése,
  • a régió fejlesztése társadalmilag, gazdaságilag és ökológiailag fenntartható módon,
  • az oktatás, a kutatás és a természetvédelem ösztönzése.
Európa Amazonasa, a Mura – Dráva - Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum
Szürke gém

A Bioszféra Rezervátum magyarországi helyszínei

A Mura – Dráva – Duna rezervátumban csaknem 236 ezer hektárnyi a magyarországi terület, amely magába foglalja a Duna-Dráva Nemzeti Park Dráva és Duna menti területeit, a Natura 2000 hálózat itt található részeit, illetve bizonyos helyszíneket az Ormánságban és a Mohácsi-szigeten. 

A Dráva-mente, valamint a Duna és a Dráva folyó torkolatvidéke Magyarország egyik legkiterjedtebb összefüggő vizes élőhelye, ártéri erdőkkel. Itt él a legnépesebb hazai rétisas-állomány, de több száz madárfaj talált otthonra ezen a területen. A kis csér hazánkban csak itt, a Dráva kavicszátonyain fészkel.  

A Mura a Drávával együtt Közép-Európa utolsó nagyjából szabályozatlan, természetes folyójának számít. Megmaradtak természetes élőhelyei, erdői, árterei, az emberi tevékenység káros hatásai itt nem érezhetőek nagyobb mértékben.

Itt tudhatsz meg többet a terület értékeiről

1. Ős-Dráva Látogatóközpont – Szaporca

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait elénk táró Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal várja a közönséget.

Európa Amazonasa, a Mura – Dráva - Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum
Ős-Dráva Látogatóközpont

Szállástippünk az Ormánságban: Hosszú-tó Vendégház Drávacsepely

Szépen felújított ormánsági parasztházban pihenhettek, ha a drávacsepelyi Hosszú-tó Vendégházat választjátok. Ez az ormánsági szálláshely családok és párok számára egyaránt remek. 

Európa Amazonasa, a Mura – Dráva - Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum
Hosszú-tó Vendégház Drávacsepely

2. Dráva Kapu Bemutatóközpont – Drávaszentes

A Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont a Dráva menti védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg a látogatókat. Felfedezhetitek az Üde rétek – tanösvényt és őshonos állat bemutatókon is részt vehettek.

Dráva Kapu Bemutatóközpont

Itt szállj meg a Mura – Dráva – Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum közelében: Ős-Tölgyes Vendégház Felsőszentmárton

Fedett grillterasz, kemence, szauna és biliárd is része a felsőszentmártoni Ős-Tölgyes Vendégház felszereltségének, így a kikapcsolódás garantált. A Drávához közeli szálláshely ideális választás családoknak.  

Ős-Tölgyes Vendégház Felsőszentmárton

3. Duna-Dráva Nemzeti Park

A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el, kiterjedése mintegy 50 000 hektár. Legnagyobb területi egységei a Gemenci erdő, Béda-Karapancsa, a Dráva menti síkság, a Barcsi-ősborókás, a Lankóczi-erdő és Zákány-Őrtilos térsége. 

Gemenci erdő

Szállásajánlatunk a Duna-Dráva Nemzeti Park közelében: reLAKx Vendégház Villány

Ha stílusos vidéki vendégházban szeretnél pihenni a Mecsekben, a villányi reLAKx Vendégházat válaszd. Hangulatos miliője, szép, nagy kertje nyugtatólag hat majd mindannyiótokra.

reLAKx Vendégház Villány

Hazánk bővelkedik egyedülálló természeti szépségekben, de Európa Amazonasa kiemelkedik közülük. Fedezd fel te is ezt a páratlan szépségű tájat, amihez kitűnő szálláshelyeket foglalhatsz a szallas.hu oldalain >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
50%
Imádom
Imádom
50%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%