Eldugott kirándulóhelyekCsaládi kiruccanásHegyek-völgyekProgramok hétvégére

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!

3 perces olvasási idő

Mi jut eszetekbe, ha azt mondjuk, gemenci erdő? A feketególyák, a Duna, netán a gemenci kisvasút? Ezek valóban jellemzik, de gondoljunk csak bele: egy olyan különleges helyről van szó, ami nem csak hazánkban, de Európában is egyedülálló. A legnagyobb ártéri erdőnknek olyan sajátos hangulata van, amit élőben kell megtapasztalni. Összeszedtük, melyek a legjobb gemenci tanösvények, gemenci szállások, hol látható a gemenci gólya, és hogy mi a kisvasút menetrendje!

Szarvas a gemenci erdőben – Fotó: Barta Gábor Photography https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

A gemenci erdő története

Először is, helyezzük el térben ezt a természeti kincset! A gemenci erdő az ország középső részén, délen húzódik a Duna mentén. A kis szintkülönbség miatt itt egészen lassú a Duna folyása, ezért aztán sok kis sziget és holtág szeli át a tájat. Ez remekül kedvez az állatoknak! A terület nagyjából 180 km2-t fed le, ezzel pedig kiérdemelte a „legnagyobb összefüggő ártéri erdő” címet – nem csak Magyarországon, hanem a Duna forrásától kezdve egészen a Fekete-tengeri deltáig! 

Az erdőt gyakran elönti a Duna, és a vízjárás nagyban meghatározza az élővilágot is. Leginkább nyárfák és füzek tarkítják a vidéket, és elsősorban a madarak paradicsoma ez, de egyéb vadakkal is gyakran össze lehet futni, például vaddisznókkal és őzekkel. Sőt, a térség anno a hírnevét is a páratlan gímszarvasállománya miatt szerezte. A nádasok, rétek, és holtágak mellett haladó ösvények pedig izgalmas kirándulóterepet nyújtanak. Gyerekes családok ugyanúgy szokták élvezni, mint a kettesben érkező párok.

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!
Európa egyik legnagyobb összefüggő ártéri erdeje – Fotó: Barta Gábor Photography https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

Az erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park része, és 1977 óta áll természetvédelem alatt. Manapság a Gemenc Zrt. menedzseli, mégpedig sokak szerint példaértékűen!

A híres gemenci gólya otthona

Tudtátok, hogy a gemenci gólya populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya? Bizony, jelenleg mintegy 40 pár él itt. Az első fiókák jellemzően májusban kelnek ki, és általában augusztus közepe táján hagyják el a fészküket. Bár ezután még egy darabig „idehaza” tartózkodnak, nem sokkal később útnak indulnak, hogy a Gibraltári-szoroson vagy a Boszporuszon át elérjék a téli telelőhelyüket.

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!
Fotó: Barta Gábor Photography – https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

Kell egy kis mázli hozzá, de láthattok élőben fekete gólyákat: az éles szeműek séta közben is kiszúrhatják őket, de az esélyeket növeli, ha felmásztok a számos megfigyelőtorony valamelyikére.

Sőt, külön tanösvényt is szenteltek nekik! A Fekete gólya tanösvény 1,5 km hosszú, és az ártéri ligeterdőben kihelyezett táblák tájékoztatnak a madárról. Az ösvény egy kivételesen szép szakaszt jár be, kellemes sétát nyújt. A nyomvonal a Keselyűsi Fogadóépülettől indul, majd a Sió egyik holtágának mentén kanyarodik vissza.

A Gemenc déli kapuja: a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

A legfontosabb hely, ahol minden elkezdődik! Hogy egy kissé drámaian fogalmazzunk. De valóban innen indul a legtöbb gemenci túra, legyen az gyalogos, biciklis, vagy vízi túra, és persze a gemenci kisvasútnak is ez a kiindulópontja. Van lehetőség kerékpár és kenu kölcsönzésére, valamint bejelentkezhetünk szakvezetésre, vezetett vizitúrára, vagy akár erdei kirándulásra is – lovasfogattal! 

Akad büfé, hogy a kirándulás előtt feltankolhassunk, de ajándékbolt és jegypénztár is. Sőt, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás is helyet kapott a fogadóépületben. 

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!
Fotó: Barta Gábor Photography – https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

Megközelítés: Az 55-ös főút mellett, Pörböly határán található a központ. Ha a főváros felől érkezünk, akkor az M6-os autópályán Baja felé a 163-as csomópontnál kell letérni. A vonatállomás közvetlenül a turisztikai központ mellett található.

TIPP: Ha a Pörbölyi Ökoturisztikai Központnál vagytok, ki ne hagyjátok a csupán néhány perces sétára lévő nagyrezéti Vadmegfigyelő helyet. Gímszarvast vagy vaddisznókat is láthattok, a közeli erdészház melletti épületben pedig a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény kapott helyet.

Gemenci kisvasút – robogjatok az ártéri erdőben!

Vonatoztatok már olyan hegyes-völgyes vidéken, mint például a híres lillafüredi kisvasút? Nos, a gemenci kisvasút másféle élményt kínál: a Duna mellett robog az ártéri erdőben, csodálatos zöld fák és buja cserjék ölelésében. Ha szerencsétek van, elsuhantok majd egy-egy gímszarvas vagy vaddisznócsorda mellett is. Jó tudni, hogy minden szerelvény alkalmas bicikli szállítására is, és előzetesen jelezve a kerekesszék szállítás is megoldható.

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!
A gemenci kisvasút pályája

TIPP: Javasoljuk, hogy már előzetesen rendeljétek meg a jegyeket, a helybiztosítás érdekében! Ezt a 30/243 4613-as telefonszámon, vagy az okocentrum@gemenczrt.hu email címen keresztül tudjátok intézni, a vonatozást megelőző napon délután 4-ig.

Mikor üzemel?

Pénteken, szombaton és vasárnap jár a gemenci kisvasút. Pénteken 3, hétvégén 5-5 járatot indítanak.

Hol közlekedik?

A júniusi ideiglenes menetrend alapján péntekenként Pörböly és Malomtelelő között jár a vonat, míg hétvégente Pörbölytől a Lassi megállóig közlekedik. Az indulás a Pörbölyi Ökoturisztikai központtól történik, az út hossza egy irányba körülbelül 20-30 perc között mozog.

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!
Fotó: Barta Gábor Photography – https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

A legjobb tanösvények kicsiknek és nagyoknak

Ki mondta, hogy a tanösvények csak az iskolás csoportok számára érdekesek? A sétát nagyban feldobják a táblákon lévő érdekességek, amik az ártér növény- és állatvilágát, a táj kialakulásának a történetét, illetve az erdő- és vadgazdálkodást mutatják be. Sok-sok tanösvény szeli át az erdőt, ízelítőnek mutatunk hármat:

  • Molnárka-tanösvény: Gyerekkel érkezők, figyelem! Interaktív tanösvény, elsősorban a gyerkőcök számára teszi élvezetessé a tanulást. Az ösvény kabalafigurája, Molnárka minden táblánál felbukkan. A tanösvény egyik állomása a Malomtelelő-tó partján található, ahol a madármegfigyelő toronyból akár rétisast vagy gólyát is láthattok. Az ösvény megközelíthető a kisvasút Malomtelelői megállójából.
  • Nyéki-Holt-Dunai tanösvény: A Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 1 kilométernyire indul a tanösvény, az 55-ös út és az árvízvédelmi kereszteződésénél. 1 óra alatt kényelmesen bejárható az út, ami egy régi holtág nyomán, gáton lett kialakítva, rétek és nádasok között. 
  • Forgó-tavi tanösvény: A víz fölé nyúló pallósoron lehet sétálni, és a lesfal mögül csodálni a vadvilágot: madarakat, hűsölő szarvasokat, vaddisznókat. A 2 km hosszú tanösvény a Forgó-tó partjához vezet.
Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!

Jó tudni!: Az időjárás Gemenc környékén jelentősen befolyásolhatja azt, hogy mely szakaszok látogathatók. Érdemes előre tájékozódni, mert a megemelkedett vízszint miatt lehet, hogy egy-egy tanösvény ideiglenesen nem járható. Mindenképp olyan bakancsot vigyetek, amit nem bántok, ha esetleg sáros lesz!

Vízi kajak-és kenutúra, vagy inkább sétahajózás? 

A vízi túrák mindig a pörbölyi ökoturisztikai központtól indulnak, ahol két- és négyszemélyes kajakok illetve kenuk bérelhetők. Itt kapjuk meg a mentőmellényeket és igény esetén a túravezető is itt csatlakozik. Ezeket a vasút menetrend szerinti járatai szállítják a Duna mellékágaihoz és a Sió partjára. A körülbelül 20 perc vonatozás után kezdődhet a vízi túra! Ha szerencsétek van, a vízi túra során olyan védett madarakkal találkozhattok, mint a szürke gém, fekete gólya, vagy nagykócsag.

Madárles, kisvasút, vízi és gyalogos túra – vár a gemenci erdő!

Többféle túra közül is lehet válogatni, van, amelyik akár 2 óra alatt teljesíthető, míg a bevállalósabbak akár a 7 órásat is választhatják. A legrövidebb a Rezéti-Duna ágon halad.

Jó tudni!: A vízállástól függően lehet, hogy iszapos és sáros lesz a folyó. Egyes szakaszok pedig annyira védett területnek számítanak, hogy tilos kikötni és kiszállni – ezt útvonala válogatja.

De mi van akkor, ha az evezéshez nem fűlik a fogatok, viszont szeretnétek testközelből megcsodálni a vízivilágot? Ez esetben irány a Baján található Gemenc Vándorpont, ahonnan 1 órás sétahajózások indulnak. A jegyeket a Bajai Tourinform irodában lehet megvenni.

Fotó: Barta Gábor Photography – https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

Szállások Gemenc környékén

A Gemenci erdő körül számos barátságos falu található, ahol vendégházak, üdülőházak, panziók kiadók. De ha a túrát városnézéssel is összekötnétek, nincs is jobb opció a mediterrán hangulatú Bajánál, ami rögtön a Duna másik oldalán várja a látogatókat. Ezek a gemenci szállások mind az ártér elérhető közelségében vannak!

Duna Dráva Vendégház Érsekcsanád

Verhetetlen helyszínen vár a vendégház: ősfás, természetvédelmi területen, közvetlenül a vízparton. A teraszon madárcsicsergés és a Duna látványa köszönt, a zátony körül pedig fürdőzők, kenusok és horgászok nyüzsögnek. 

Duna Dráva Vendégház Érsekcsanád

Erdőszéli Vendégház Pörböly

Csendes, nyugodt, falusi kikapcsolódás karnyújtásnyira a gemenci erdőtől. Jöhet? Összesen 8 fő számára ideális, így nagyobb családoknak, baráti társaságoknak is.

Fekete Gólya Pihenőház Baja

Összkomfortos pihenőház közvetlenül a Gemenci erdő szélén, amihez tágas udvarrész tartozik. Akár reggelivel vagy félpanzióval is foglalhatjátok!

Fekete Gólya Pihenőház Baja

Gemenc Üdülőház Szálka

Szálka egy festői szépségű, tiszta levegőjű falu, a körülötte elterülő erdő pedig a túrázok kedvelt helye. Az üdülő 6 db apartmannal rendelkezik. 

Gemenc Üdülőház Szálka

Vadászkürt Vendégfogadó Alsónyék

Vadászkürt a gemenci erdőtől 4 km-re elterülő sárközi falu, ahol hamisítatlan falusi miliő várja az ide betérőt. Búbos kemence, hagyományőrző berendezés, Szekszárd közelségének hála jó borok – mi kell még?

Vadászkürt Vendégfogadó Alsónyék

Múltidéző és Hagyományőrző Porta Báta

A neve mindent elmond: a régi szép időket eleveníti fel az ízlésesen berendezett porta. Bátáról nagyon szép út vezet a gemenci erdő felé, biciklivel is roppant ideális.

Múltidéző és Hagyományőrző Porta Báta

Dunaparti Tanyacsárda Vendégház Baja

Kifejezetten gyerekbarát szállás, amit a Tanyacsárda Étterem fölött alakítottak ki. Ráadásul közvetlenül az épület mellett halad el a nemzetközi kerékpárút!

Dunaparti Tanyacsárda Vendégház Baja

Híd-ház Alsónána

A hangulatra nem lesz panasz: egy teljesen felújított, műemlékvédelem alatt álló épületben alhattok, amely a falun átfolyó kis patak fölött helyezkedik el. A közeli dombokon lehet túrázni is.

Híd-ház Alsónána

A gemenci erdő igazi természeti kincs, egyszer mindenképpen látogassatok el oda! Gyalogosan, biciklivel, vagy vízen, mindegy – páratlan élmény lesz, akár gyerekkel vagytok, akár kettesben akartok kiszakadni a természetbe >>

Köszönjük a csodás képeket: Barta Gábor Photography – https://www.facebook.com/gaborbartaphotography/

További képek: szallas.hu


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
71%
Imádom
Imádom
29%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%