VárosnézésekToplisták

Maros-menti ékszerdoboz – 7 mesébe illő látnivaló Makó városában

2 perces olvasási idő

Miért éppen Makó? Ahányan vagyunk, annyiféleképp értelmezzük a tökéletes nyaralást, de a fürdőzés, a városnézés és az élménykeresés azért minden idillben helyet kapnak. Szerintem ezért olyan zseniális úti cél Makó: nem csak jeleskedik mindhárom téren, de még ár-érték arányban is telitalálat, ráadásul Budapestről kb. 90 perc, és hipp-hopp lent is vagy.

Már egy hétvégi kiruccanás is elég arra, hogy a város menthetetlenül befészkelje magát a szívedbe, úgyhogy kapd elő a bakancslistád, mert hoztunk 7 mesébe illő makói látnivalót, amit legalább egyszer az életben látnod kell!

Makói Lombkorona sétány – 18 méter magasból csúszhatsz

A vízparti kikapcsolódás egészen egyedi formáját élheted át a makói Lombkorona sétányon, amely csaknem 200 méter hosszan követi a Maros vonalát. 8-10 méteres magasságból pásztázhatod az ártéri világot, miközben a fákon túl vígan hömpölyög a folyó, a madárcsicsergés pedig kellemes aláfestést ad ehhez a fantasztikus természetjáró programhoz. A 45 méter hosszú csőcsúszdát mindenképp próbáld ki!

Egy tökéletes családi program: Maros Kalandpart

Átbicikliznél egy élő folyó felett? Makó híres kalandpartján nem csak az ügyességedet, de a bátorságodat is tesztelheted! Kalandpályák, mászófal, canopy, trambulin és még egy 16 méter magas inga is helyet kapott a kínálatban, ahol a szabadesés hajmeresztő izgalmát tapasztalhatod meg. Életem egyik legparább élménye volt, de (majdnem) minden pillanatát élveztem.

Tegyük fel, hogy minden játékelemet kipróbáltál: a kalandpálya jól megizzasztott és most azt kívánod, bár lenne valami vizes program a környéken. Szerencsére nem kell sokáig keresgélned, ugyanis pár méterre a kalandoktól egy homokos szabadstrand enyhíti a kánikulát.

A strand nem csak jól felszerelt, de ingyenes is

Csongrád megye legjobb strandjai várnak >>

Ha a Maros-part kevésbé ismert arcát szeretnéd megismerni, akkor a Makói vízi kalandokra kár lenne nemet mondanod. A hajókázás időtlen élmény, és mindegy, hogy egy romantikus motorcsónakos túrán veszel részt a kedveseddel vagy inkább kenuval csorogsz le a folyón, örökre a szívedbe költöznek majd az út emlékei.

Végig ez a pihentető látvány kísér a túra alatt

Mutasd a legjobb szállásokat Makó környékén >>

Szerelem első látásra – Ilyen élményekkel vár a makói Hagymatikum

Ritka ajándék, amikor egy régóta vágyott látnivaló legalább olyan szép élőben, mint a róla készült fotókon. Makó világhírű fürdője pont ilyen. A Hagymatikum épületét a Kossuth-díjas Makovecz Imre úgy tervezte meg, hogy “a víz és a tisztaság temploma” legyen. Ez a szakrális jelleg teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz a komplexumnak, amiből egyszerűen nem akarsz majd kiszakadni.

Égig érő fa az Élményfürdőben

Az összesen 18 bel- és kültéri medencével bíró Hagymatikum minden szempontból tökéletes hely a testi-lelki feltöltődésre. Gyógyvize egy 1956-os kútfúrás során tört a felszínre, és a Marosból származó gyógyiszappal együtt verhetetlen párost alkotnak. Elsősorban az izületi és reumás megbetegedésekre nyújt enyhet, de egyéb testi panaszoknak is természetes orvosa.

Mediterrán hangulat a kültéri szaunánál

A wellness részlegen nem kevesebb, mint 9 (!) különböző típusú szaunában ejtőzhetsz. Persze ezt is lehet még fokozni, hiszen tematikus szauna szeánszok egész sorát próbálhatod ki itt tartózkodásod alatt. Spékeld meg a napodat egy kiadós masszázzsal vagy szépségkezelésekkel, és meglásd, új emberként lépsz majd ki a fürdőből!

Szállástipp a fürdőtől pár száz méterre: Grand Hotel Glorius

A Glorius Hotel az a szálláshely, ahol a 20-as évek fényűzése és a makói vendégszeretet összeér. A wellness részleg ablakai egyenesen a Hagymatikumra néznek, a szobák patyolat tiszták, a falak pedig tele vannak múltidéző fotókkal. Arról nem is beszélve, hogy az étteremben igazi kulináris kalandok várnak.

Elő a fényképezőt! A Zenepavilonban csoda madárkát fotózhatsz

Nyaranta minden hétvégén szabadtéri koncertek csábítanak a Makovecz téri Zenepavilonhoz, de azt vajon tudod-e, hogy miért rejtőzik egy madár a hagymakupola alatt? Nem, nem a dekoráció miatt: a gyönyörű szépen megfaragott szárnyas valójában egy hangfogó eszköz, amelyet zsinórok segítségével fel-alá lehet röptetni, hogy mindig a legjobb akusztikát élje át a közönség.

Ezen a szálláson álompihenésed lesz: LuDo Apartman & Spa

“Gyönyörű, tiszta, rendezett. Érkezéskor finom kávét kaptunk. A szobában a klíma nagyon jól jött így a nagy hőségben, és még bekészített hideg víz is várt a hűtőben. A szállásadók nagyon kedvesek, segítőkészek, kaptunk programjavaslatot, kedvezménykártyát. A belváros tényleg egy köpésnyire van, így a fürdő is. Remek hely, ajánlom mindenkinek, mi is biztosan visszatérünk!” – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

Élménydömping – Pattanj biciklire és fedezd fel Makó belvárosát

Makón nincsenek távolságok – kétkeréken seperc alatt eléred a város titkos gyöngyszemeit, de igazából annyira egymást érik a kellemesnél kellemesebb sétahelyszínek, hogy akár gyalog is nekivághatsz a városnézésnek. A felfedezés izgalmát bringó hintón vagy egy bájos kisvonatos utazás során is megismerheted.

Színes esernyők alatt roboghatsz át a Széchenyi térre

Egy tartalmas makói tekerés alatt több mint 30 szobrot pipálhatsz ki az utazói listádról. Találkozhatsz a tényfeltáró újságírás atyjával, Pulitzer Józseffel, beállhatsz Bartók Béla mellé szemlélni a naplementét vagy akár Galambos József mellszobrát is megcsodálhatod, akinek a Ford ikonikus T-modelljét köszönhetjük.

Makó neobarokk csodája, a Bérpalota

Gondoltad volna? A Bérpalota párkánya alatt egész Európa 2. legnagyobb molnárfecske kolóniáját kaphatod lencsevégre. Látod, még a fecskék is Makót választják!

Ugye milyen szép a Hagymavirág szökőkút?

Még több makói látnivalót akarok >>

Stílusos kikapcsolódás a Jázmin Apartmanházban

Szállásadó közvetlen, segítőkész és nagyon jó fej. A szállás maga modern, tágas, praktikus, jól felszerelt és nagyon jó helyen van. Ritka szép és karbantartott kertje van: ki lehet ülni este enni / inni, gyerekek tudnak csúszni-mászni. (Elvileg lehet grillezni, meg bringát bérelni is, de ezeket nem próbáltuk.) Nagy park/játszótér futópályával kb 100 méterre, Hagymatikum kb 400 méterre. Nagyon ajánlott!” – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

Makovecz Makója – Ilyen mesés látvánnyal vár a Hagymaház

Megmondom őszintén, először nem akartam elhinni, hogy ez a elképesztő építmény egy művelődési ház. Jó kicsit, azért több is annál: a 390 férőhelyes Hagymaházban mozi, kerthelyiség és egy világbajnok kávézó is található, de nyáron inkább a szabadtéri előadásoké a főszerep.

Makovecz Imre első makói munkája

Makó látnivalói közül a Makovecz séta tudja a legmaradandóbb élményt nyújtani. Nem véletlenül kapott a város Hild-díjat, hiszen lépten-nyomon egységes, művészi értékű épületekbe lehet bukkanni. A legújabb látványosságot a Városi Könyvtár adja, de nem maradhat ki a sorból a buszpályaudvar megkövesedett ligete, és a Kálvin Téri Református Általános Iskola sem. 

Még a könyvtár is Makovecz örökébe lépett

Ha rászánod az időt Makó megismerésére, érdemes az egykori Korona Szállónál kezdeni az utat, hiszen hamarosan lerántják a leplet egy lenyűgöző fogadótérről. A turisztikai infóponton minden segítséget megkapsz majd a városnéző túrádhoz. Külön öröm, hogy a bejárat mellett egy vadiúj szalon került kialakításra, ahol 13 vallásos témájú festmény, makettek és halk zene vár. 

Ide foglalj, ha a vidéki bájra utazol: Páva Apartmanház

Kedves fogadtatás, hideg ásványvíz, remek szoba, makulátlan tisztaság. Saját zárt udvari parkolás, az udvaron asztal-szék a szabadtéri időtöltésre. A központtól néhány száz méterre található, szinte minden a közelbe. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük.”  – foglalói vélemény a Szallas.hu oldalán

Történelmi időutazás a József Attila Múzeum skanzenjében

Makó több mint 700 éves történetét ismerheted meg a József Attila Múzeumban, amely 2005-ben az év múzeuma díjat is kiérdemelte. Állandó és időszakos kiállítások kalauzolnak el a dél-alföldi városka múltjába, az udvarában pedig egy skanzent alakítottak ki. Egyik legérdekesebb látnivalója a makói panoptikum, ahol egy 1900-as évekbeli piacjelenetet csodálhatsz meg.

Cuki házikók a múzeum udvarán

Látod? Makó sokkal több, mint hagyma! Ha kedvet kaptál az utazáshoz foglalj mihamarabb, és ha időd engedi, a környéken is nézz szét!

Itt találod Szeged legizgibb családi programjait >>

(Fotók: szallas.hu, Vámosi Brigitta, Orosz Dzsenifer)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
71%
Imádom
Imádom
29%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%