Külföldi kalandokCsaládi kiruccanásÍzkalandRomantikus kikapcsolódás

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!

2 perces olvasási idő
Balra a Mária-templom, jobbra hátul a Posztócsarnok látható

Hétvégi kikapcsolódás céljából érdemes alkalomadtán külföldre is ellátogatni, főleg ha az adott város csak néhány órányira van tőlünk. Ezúttal Krakkót ismerhetjük meg jobban turista szemszögből. Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
Panoráma a krakkói Főtérről

Krakkó könnyen megközelíthető autóval, busszal vagy vonattal is, és mindenképpen megér egy kis zötykölődést, mert örök élményekkel gazdagodhat az ember!

A lengyel település az ország egyik leglátogatottabb városa történelmi, kulturális és kulináris szempontból is. 2000-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, illetve a városközpontot már 1978-ban a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. Rengeteg látnivaló található a városban, azonban akár egy hétvégi kiruccanás során is megtekinthető a legtöbb nevezetesség.

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
A Wawel kastély napsütésben

Hol szálljunk meg Krakkóban?

Krakkó belvárosában számtalan hotel és apartman található, ugyanakkor a város peremén is bőséges a szálláshely-kínálat, természetesen megfizethetőbb áron.

Ezen a linken pedig rengeteg szállás ajánlatot mutatunk, több kategóriában és minden pénztárcához igazítva >>

A szállások jelentős részénél biztosított a reggelis ellátás is, így a nap első étkezése után indulhatunk is felfedezni a várost!

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
Platinia Apartments Krakow

Hogyan közlekedjünk a városban?

Krakkóban a parkolás sokszor komoly problémát jelenthet, ezért érdemes a tömegközlekedést választani. Villamossal és busszal minden megközelíthető és egyben olcsóbb is a különböző kedvezményes jegyeknek köszönhetően. Vásárolható húszperces vagy akár 48 órás jegy  arról nem is szólva, hogy a családok (szülők és gyerekek 16 éves korig) is jutányos áron utazhatnak.

Miket érdemes megnézni?

A legjobb kiindulópont a Főtér. A téren található egy kereskedelmi csarnok, az úgynevezett Posztócsarnok, melynek az emeletén a Lengyel Művészeti Galériát is megtekinthetjük. A csarnok közvetlen közelében van a Városház tornya, amin belül a Krakkói Várostörténeti Múzeum kiállításait csodálhatják meg a látogatók. Ugyanitt áll az ország legismertebb szentélye, a gótikus stílusú Mária-templom is.

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
Balra a Mária-templom, jobbra hátul a Posztócsarnok látható

Innen dél felé indulva néhány perc alatt eljuthatunk a Wawel-dombhoz is, ahol a királyi palotát és a székesegyházat is megtekinthetjük. Tovább sétálva Krakkó zsidó negyedének ódon épületeit, üzleteit, macskaköves utcáit járhatjuk végig, melynek során még mélyebb betekintést nyerhetünk a város történelmébe.

TOP10 szálláshely Krakkóban >>

Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
A zsidó negyed hangulatos üzletei

A művészetek rajongóinak viszont a város északi része felé érdemes venni az irányt, ahol Leonardo da Vinci híres festményét, a Hermelines hölgyet csodálhatják meg a Czartoryski Múzeumban.

Miket kóstoljunk meg?

A várost járva úton-útfélen árusokba botlunk, akik különleges pereccel, az úgynevezett obwarzankival kínálják a járókelőket, a zsidó negyed főterén pedig a legfinomabb zapiekankit, vagyis melegszendvicset kóstolhatjuk meg. Ez a szendvics nem olyan, mint amit itthon megszoktunk. Bagettből készül és rengeteg feltét választható rá.

A barszcz czerwony, azaz a céklaleves szintén jellegzetes lengyel fogás, mely után főételként a pierogit érdemes megkóstolni, amit a magyar ételek közül leginkább a derelyéhez lehet hasonlítani.

Készül a Pierogi

Krakkóban sétálva rengeteg éttermet és kávézót láthatunk más-más stílusban kialakítva, azonban ha tipikus lengyel ételkülönlegességekre vágyunk, akkor a város minden területén találhatunk kedvünkre való, házias ételeket kínáló, pénztárcabarát kis vendéglőket is.

  • A Morskie Oko étteremben tradicionális fogásokat kóstolhatunk végig.
  • A Balaton étteremben tipikus magyar ételeket szolgálnak fel a Gundel palacsintától egészen a pörköltig. Így aki esetleg külföldön is ragaszkodik a hazai ízekhez, az is talál kedvére valót.
  • A Karmello kávézókat a város különböző pontjain megtalálhatjuk és mindenképp érdemes betérni egy tőzegáfonyával ízesített forró csokira.

Krakkó legjobb gasztro élményei >>

Hol szórakozzunk Krakkóban?

A város rengeteg programlehetőséget kínál az oda látogatóknak a szabaduló szobáktól  bungee jumpingon át egészen az egyszerű diszkókig, kocsmákig.

  • A Taste Vodka Krakow egy különleges programot biztosít, melynek során tradicionális lengyel vodkakülönlegességeket kóstolhatunk meg. A szervezők részletesen bemutatják a termékeket, elmesélik azok történetét és nem utolsósorban harapnivalókat is biztosítanak az iszogatás mellé. A csoportok tagjai az esetek többségében különböző országokból származnak, mégis nyelvi akadályokat nem ismerve sok barátság is köttetik az esemény során.
  • Az Axe Nationt az aktív és kissé extrém kikapcsolódást keresőknek tudom ajánlani, mivel a szervezők itt a fejsze dobálás mikéntjét mutatják be, majd tanítják meg a résztvevőknek.
  • Kávézók, bárok és kocsmák tömkelege áll a passzív kikapcsolódásra vágyók rendelkezésére. Érdemes kiemelni ezek közül a Singert, amely az első, és hosszú ideig a zsidó negyed egyetlen kocsmája volt. A hely nevének megfelelően az asztalokat régi varrógépek alkotják, ami még inkább erősíti a különleges hangulatot.
  • Amennyiben viszont egy romantikus kiruccanásról van szó, akkor a Visztulán történő hajókázás vagy egy partmenti séta lehet a legjobb választás.
Fedezd fel Krakkót és szerezz életre szóló élményeket!
Hajókázás a Visztulán

A folyó kettészeli a várost és az esti órákban mindkét oldalán gyönyörködhetünk a kivilágított városban. A kanyarulat fölé magasodik a Wawel, ami még különlegesebbé és felejthetetlenné teszi az ott eltöltött időt.

A legjobb krakkói szállásokat a szallas.hu oldalán találjátok!

(fotók: szallas.hu, shutterstock, pixabay)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%