Kastélyok és várakCsaládi kiruccanásEldugott kirándulóhelyekŐszi élményszüretProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Tündérmese részesévé válhatsz Fejér megyében

2 perces olvasási idő
Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Szabadidőmben, amikor csak tehetem, a legnagyobb szenvedélyemnek, az utazásnak hódolván, szinte mindig úton vagyok és új helyeket fedezek fel. Ezen új helyek felkeresése nem csupán az otthonomtól távol eső vidékek felkeresésében merül ki. Rengeteget bolyongok Magyarország területén is. Az országban Fejér megye áll a lelkemhez a legközelebb, mely nem véletlen, hiszen Dunaújvárosban születtem és egy mellette található pár ezer fős községben nőttem fel, Perkátán.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

Fejér megye hallatán mindenkinek Székesfehérvár és a Velencei-tó jut eszébe. Csak kevesek vállalkoznak a megye perifériális nevezetességeinek felkeresésére, ezért úgy döntöttem, hogy kedvcsinálóként, összegyűjtöm a vidék legszebb helyeit, egészen pontosan a legmesésebb épületeit. Imádom az építészetet, de főként a kastélyok varázsolnak el. Bizonyára el sem kell magyaráznom azt, hogy miért.

Ki nem álmodott arról kislányként, hogy egy kastély hercegnőjeként földig érő habos ruhában mászkál fel-alá otthona pazar termeiben, majd ezután ki áll az erkélyre és végigfürkészi birodalma virágokba borult kertjeit? Délután, mikor a perzselő nap sugarai megbékélnek, lesétál és hófehér napernyője árnyékában egy kellemes sétát tesz, vagy éppen ha kedve tartja, befogat és kikocsizik, hogy még közelebbi kapcsolatba kerüljön a természettel. Ha lejjebb görgetsz, bebizonyítom, hogy mindez nem csak az álmok világában és a tündérmesékben lehetséges.

Szállást keresel Fejér megyében? >>

Győry-kastély, Pekáta

Listám élén szülőfalvam legékesebb kincse, a perkátai Győry-kastély áll, mely minden elfogultság nélkül egyike a Mezőföld legszebb kastélyainak. A kastély mai szépséges főépületét pár évvel ezelőtt újították fel, mely belsejében a község, Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központot működtet.

Győry-kastély, Perkáta

Az igényesen berendezett kastély termei a számos állandó és időszakos kiállítás mellett, kulturális eseményeknek és konferenciáknak, esküvőknek ad otthont. A pazar épület kiváló helyszínként szolgál fotózásokra, osztálytalálkozók és egyéb ceremóniák lebonyolítására is. A kastély parkja kellemes kikapcsolódást nyújt egy könnyed délutáni sétához.

TIPP: Ha Perkátán jársz, mindenképp látogasd meg a Duna mentén található város, Adony hangulatos pincesorát is, mely szebbnél szebb présházakkal büszkélkedik!

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Székesfehérvártól pár km-re található Nádasdy-kastély, Magyarországon egy építészeti kuriózum, hiszen a romantikus mesekastély angol gótikus, úgynevezett tudor stílusban épült. A kastélyt egy hatalmas angolpark keretezi, mely egykor mesterséges tóval, vízeséssel, pálmakerttel és fácánetetővel rendelkezett és nagy kuriózumnak számított.

Nádasy-kastély, Nádasdladány

A csodálatos kastély belsejét kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok ékesítik. Könyvtár, modern felszereltség és saját kápolna tette még kényelmesebbé a Nádasdy család életét. A kastély legfenségesebb terme az Ősök csarnoka, egy családi arcképcsarnok, ahol felmenők egész alakos festményeit őrzik.

Halász-kastély, Kápolnásnyék

Az eredetileg klasszicista, majd később neobarokk stílusjegyeket követő átépített kastély, pár éve ismét eredeti pompájával várja látogatóit.

Halász-kastély, Kápolnásnyék

Az idei adventi időszakban, a kastély igazi ünnepi díszbe öltözik. Kertjében gyertyagyújtással, forralt borral, karácsonyi dallamokkal és különböző kulturális eseményekkel kedveskednek. Ha mindez a karácsonyi csoda nem lenne elég, ráadásként, december 21-én Kastélymesékkel, december 2-án, pedig az Adventi hangoló koncerttel – XVIII. századi magyar adventi és karácsonyi dallamok felcsendülésével- varázsolnak karácsonyi hangulatot és repítenek vissza a múltba.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

A legangolabb magyar kastélyként emlegetett martonvásári Brunszvik kastély, az ország egyik legszebb kastélyparkjával rendelkezik.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Miért is a legszebb? A hatalmas, növényekben és fafajtákban hihetetlenül gazdag lejtős térszínű gondozott parkot egy patak szeli át, melyen fahidak ívelnek át. A patak vizének felduzzasztásával egy tavat alakítottak ki, mely közepéből egy különleges sziget emelkedik. A hangulatos sziget hatalmas fák árnyas lombjai alatt, hangversenykert bújik meg.

Tudtad? A kastély leghíresebb vendége Beethoven volt, akinek tiszteletére emlékmúzeumot működtetnek.

TIPP: Érdemes ellátogatni az évtizedek óta megrendezett Beethoven estek koncertsorozat ideje alatt és jegyet váltani egy koncertre, hátradőlni és élvezni a klasszikus zenét a sziget közepén, a holdfényben és a csillagokban gyönyörködvén. Az én bakancslistámra felkerült!

Festetics-kastély, Dég

A dégi Festetics-kastély, Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya, melyet az ország legnagyobb angolkertje övez.

Dégi Festetics-kastély

Érdekesség: A kastély tavának szigetén áll a hollandi ház, vörös téglás, németalföldi stílusban épült ház, mely igazi kuriózum hazánkban. A szigetre eredetileg csak csónakkal lehetett átjutni, ma egy hosszú, fehér fahídon átsétálva.

Ismerős a kastély homlokzata? Nem véletlen, ha láttad a Kincsem c. filmet. A film bizonyos jeleneteit a kastély főépületénél és a cselédszárnynál forgatták.

Szállás egy kastélyban

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó (fotó: pixabay)

Ha egy különleges élmény részesévé szeretnél válni, akkor szállj meg Fejér megye egyik gyöngyszemében, az impozáns Károlyi-kastélyban, Fehérvárcsurgón! Mi vár itt? Romantikus hangulat, elsőrangú étterem, jól felszerelt szálloda egy csendes és nyugodt mesebeli környezetben.

További részletek a kastélyszállóról >>

Egyéb lélegzetelállító kastélyok és kúriák Fejér megyében, amelyeket nem hagyhatsz ki:

  • Jankovich Kúria Welllness Hotel, Rácalmás
  • Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyögy
  • Zichy-Hadik-Kastély, Seregélyes

Bármelyik Fejér megyei kastélyban járunk, mindegyik egyedülálló élményeket és programokat nyújt! Remélem összefoglalóm felkeltette az érdeklődésedet! Én a megye minden kastélyát meglátogattam már az évek során, de biztos, hogy az elkövetkezendő hónapokban visszatérek néhányba, hogy a kastélyok megcsodálásán túl, a fent leírt különleges pillanatokat is megéljem!

Szállást keresel Fejér megyében? Itt tudsz válogatni! >>

/fotók: Patai Mercédesz/

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%