Téli tájolóCsaládi kiruccanásProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásVárosnézések

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron

2 perces olvasási idő

Tölts egy csodás adventi hétvégét Székesfehérváron! Merülj el a város hangulatos látnivalóiban és a messze földön híres karácsonyi forgatagában akár egy gőzölgő forralt borral a kezedben! Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért érdemes a várakozás ünnepi heteiben Székesfehérvárra látogatni.

A székesfehérvári adventi vásár

A krampampuli illata és a csípős hidegben messzire szálló karácsonyi dallamok hangja tölti majd meg november 27-től egészen szentestéig a székesfehérvári belvárost. A hazánk egyik legszebb karácsonyi vásárát magáénak tudható város idén talán egy kicsit kevesebb díszkivilágítással, de annál nagyobb szeretettel várja a történelmi főtérre látogatókat.

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
Adventi vásár, Székesfehérvár

A bájos faházakból álló vásárban mindenki találhat megfelelő karácsonyi ajándékot a kézműves portékáktól kezdve a karácsonyi csemegéken át egészen a klasszikusabb karácsonyi meglepetésekig.

Hétköznapokon a legkisebbek adnak ünnepi műsort az arra járó közönségnek, hétvégente pedig karácsonyi hangulatú programok várják a látogatókat. A város karácsonyfáját a gyerekek legnagyobb örömére idén is egy bájos kisvonat zakatolja majd körül, ami biztosan mosolyt csal majd mindenki arcára. 

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
A város karácsonyfája az adventi vásárban

Apropó, vonat! Ha kellőképpen elfáradtunk a karácsonyi forgatagban, akkor üljünk fel a város ünnepi díszbe öltöztetett kisvonatára, a székesfehérvári fényvonatra. A kizárólag adventi hétvégéken közlekedő járművel a Várkörúton és a Zichy-liget körül suhanhatunk végig, hogy karácsonyi muzsikát hallgatva megcsodáljuk a város ünnepi fényeit. 

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
A székesfehérvári fényvonat

Ha már vásározunk, akkor a belváros egyik kedves szobrára is vessünk sétánk során egy pillantást. Kati néni, a fertályos asszony bronzszobra ugyanis egy épp a portékáival piacra igyekvő idősasszonyt ábrázol. Kati néni orrát megfogva pedig még a ránk váró szerencsében is reménykedhetünk.

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
Egy kis adventi szerencse – Kati néni szobra

A karácsonyi kirakodóvásártól néhány percnyi sétára, a Kossuth utcában találjuk a város egyik méltán híres nevezetességét, a székesfehérvári órajátékot. A délelőtt 10-kor, délután 2-kor, 4-kor és 6-kor induló zenés időmérő alakjai között felfedezhetjük többek között például Szent István királyt vagy Mátyás királyt, valamint feleségét, Beatrix királynét is. 

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
Órajáték

A karácsony legalább annyira elválaszthatatlan a játékoktól, mint a szaloncukor a papírjától. Ezért ha már kellőképpen átfagytunk a karácsonyi vásárban, akkor melegedjünk át a csodás barokk-rokokó épületben, az úgynevezett Hiemer-házban.

Itt kapott ugyanis helyet az idén télen is nyitva tartó varázslatos Hetedhét Játékmúzeum. Az épület Oskola utcai szárnyában található lenyűgöző, polgári játékokból álló gyűjtemény egyszerre nyújthat szórakozást a felnőtteknek és a gyerekeknek is. 

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
Hetedhét Játékmúzeum

Ha megcsodáltuk a Hetedhét Játékmúzeum páratlan gyűjteményét, akkor fejezzük be a napot egy igazi testet-lelket kényeztető lazulással. A székesfehérvári Árpád Fürdőben szó szerint elmerülhetünk a múltban. A szecessziós épület századeleji kabinsorát, stukkóit és díszburkolatait 2010-ben ugyanis felújították, így olyan itt fürdőzni, mintha csak a századelőn járnánk.

Az Árpád-forrás szénsavas vizére épült, idén télen is nyitva tartó, kupolás épület legimpozánsabb része a török fürdő, a legkülönlegesebb pedig a mozaikcsempés tepidárium. A fürdőbelépő a szaunahasználat árát is tartalmazza, így érdemes kipróbálni a különleges felöntésű, izgalmas gőzfürdőket is, ha itt járunk. 

Fényvonattal a karácsonyba – advent Székesfehérváron
Vizes adventi program Székesfehérváron

Bory-vár, a székesfehérvári Tádzs Mahal >>

TOP szállások Székesfehérváron az adventi vásár közelében és kicsit távolabb

Ha kisétáltuk magunkat az élettel és fényekkel teli gyönyörű adventi Székesfehérváron, akkor pedig irány egy láblógatós, kényelmes szállás! Mutatjuk, hogy hová érdemes foglalni ebben a patináns, történelmi városban.  

1. Centrál Vendégház

Székesfehérvár szívében, műemlék házak között, az adventi forgatag kellős közepén vár mindenkit a Centrál Vendégház. Az utcában ugyan parkolni nem tudunk, de ezt az apró kényelmetlenséget feledtetheti velünk a kapun kilépve ránk váró karácsonyi hangulat

2. Hotel Novotel Székesfehérvár****

Szintén a karácsonyi vásár közelében várja vendégeit a Hotel Novotel Székesfehérvár. A történelmi belváros szélén található hotel közel 100 szobával, saját étteremmel és finn szaunával biztosítja a zavartalan pihenést. 

3. Hotel Vadászkürt Székesfehérvár** +superior

A kenyérlángost épp le tudjuk mozogni, ha a vásártól könnyed 10 percre található Hotel Vadászkürt tágas szobáinak egyikét választjuk.

4. Szent Gellért Hotel Székesfehérvár***

Szintén a történelmi belvárosban, de mégis csendes és nyugodt környezetben található a Szent Gellért Hotel. A platánfák ölelésében található szállodától néhány perces sétával elérhetőek a város legnevezetesebb kulturális értékei, épületei és természetesen az adventi vásár is. 

5. Hotel Szárcsa Székesfehérvár***

A különleges belsőépítészeti megoldásokkal és hangulatos szobákkal bíró Szárcsa Hotel a lakberendezés szerelmeseit is elvarázsolja. A felújított paraszti bútorokkal és a más-más berendezésű szobákkal egy igazi unikumnak számít ez a szálloda.

6. Hotel Platán Székesfehérvár ***

A Hotel Platán Székesfehérvár az Árpád Fürdő és a Belváros közelében fekszik. Zárt parkolóval és egy akadálymentesített szobával is rendelkezik. 

7. Hotel Magyar Király Székesfehérvár****

A város egyik gyönyörű szállodája a 200 éves, műemléki épületben helyet kapó Magyar Király Hotel. A patinás épületben szauna és fitneszterem is a vendégek rendelkezésére áll. 

8. Teubel Apartmanok

Székesfehérvár kertvárosi részén található Teubel Apartmanok családias hangulata jó választás lehet azoknak, akik ezt a szállástípust részesítik előnyben. Mindennel felszerelt konyha, kényelmes parkolás várja az itt megszállókat.

9. Best Western Plus Lakeside Hotel Székesfehérvár****

Modern stílus egy romantikus tó partján. Ez a Best Western Plus Hotel, amely négycsillagos minőséggel várja szállóvendégeit. 

10. Belváros Vendégház Székesfehérvár

Ha a belvárosi szállás preferencia, akkor a Belváros Vendégház ideális választás lehet. A történelmi utcák egyikében fekvő vendégház előtt parkolni ugyan nem lehet, de elhelyezkedése miatt nem is lesz szükség arra, hogy autóba üljünk. 

+1: Kertész Csárda és Fogadó*** Székesfehérvár

A belvárostól kicsit távolabb, de egy kiváló étteremmel bíró szállás a Kertész Csárda és Fogadó. A buszpályaudvarhoz és a vasútállomáshoz is közel fekvő szállás ideális választás lehet azoknak, akik tömegközlekedéssel kirándulnak

Irány az egyik legszebb adventi vásár és a legjobb téli programok, már csak szállást kell találni hozzá >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
60%
Imádom
Imádom
20%
Vicces
Vicces
20%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%