CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVárosnézések

A Fertő tó legendája – Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp Sopronban)

1 perces olvasási idő

Ismered azokat a legendákat, amelyek a Fertő tóhoz kapcsolódnak? Bár a Fertő tó rejtélyes történetei izgalmasan hangzanak, nem tudni, van-e valóságtartalmuk. Utánajártunk a legendáknak, és összegyűjtöttünk 12 programtippet és kirándulóhelyet, amelyek garantáltan emlékezetessé tesznek egy egy-, vagy akár többnapos kikapcsolódást a Hűség Városában! 

A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp Sopronban)

Ismerd meg a Fertő tó különleges legendáit! 

A 20 ezer éves Fertő tó méltán híres az élővilágáról, és a világörökségi szerepéről, ám számos olyan rejtélyes történet, és halászlegenda is kapcsolódik a tóhoz, amiről érdemes szót ejteni. Az elsüllyedt falvakról szóló legendákat sokan vélik igaznak, bár bizonyíték sosem volt rá, hogy lenne valóságalapjuk. 

A történetek szerint a Fertő tó Giletus fraknói herceg korában jött létre több község elöntése által, illetve a legenda szerint II. Endre idejében a tó áradása több falut is elnyelt. Mi lehetett az oka? Ehhez három legenda is kapcsolódik: 

 • egy féltékenységből elkövetett gyilkosság miatt 
 • egy hittérítő szerzetes megölése miatt
 • isteni igazságszolgáltatásként öntött el falvakat a víz 

A környékbeliek olykor az 5 elsüllyedt település templomharangjának zúgását is hallani vélik. Hátborzongatóan hangzik, nem igaz? 

A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp Sopronban)
Fertő tó

Ezt ne hagyd ki! Top 10 hangulatos program és kirándulóhely a Fertő tó környékén

Ha Sopronban jársz, feltétlenül látogass el a város népszerű, és kevésbé ismert látványosságaihoz. Fedezz fel új helyeket, kirándulj, vagy akár pattanj biciklire, és ismerd meg a tó környékét két keréken! 

 • Tűztorony – A Tűztorony a hűség jelképe, a tetején lévő kétfejű sas a Sopronban zajlott koronázásoknak állít emléket.
 • Bányászati Múzeum – A múzeum a hazai bányászat történetét mutatja be, az állandó kiállítás keretében megnézheted a bányászat iparművészeti és képzőművészeti emlékeit az őskortól napjainkig.
 • Forum Scarbantiae – Sopron belvárosa alatt négy és fél méterre húzódnak a római kori Scarbantia romjai. Érdekesség, hogy feltételezhetően nappal a kereskedők a scarbantiai fórumon árulták a portékáikat, míg ünnepekkor és az esti óráktól a helyi polgárok itt cserélték ki nézeteiket egymással.
 • Fabricius-ház – A XIV. században a telken két ház állt, az épület három kiállításnak ad otthont. A pincében római kori kőemlékek találhatók, az épület hátsó részében régészeti kiállítás van, míg a homlokzati szárny első és második emeletén a XVII. és XVIII. századi polgári lakáskultúra változását követheted nyomon. 
 • Várhely-kilátó – A kilátóból csodálatos panoráma nyílik Sopronra, a Bécsi-dombra, a Mosoni-síkságra, a Schneebergre, és a Kis-Kárpátok vonulataira.
Várhely-kilátó
 • Várfalsétány – Bár Sopronnak soha nem volt saját vára, a várfal a belváros védelmére szolgált. Az út során láthatod a Tűztornyot, a Scarbantia Régészeti Parkot és a nagy Rondellát is.
 • Sörházdombi-kilátó – A Sörházdombi-kilátó a Lővérek dombján helyezkedik el, és rendkívül népszerű kirándulóhely. A 8 szintes kilátó tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a Fertő-tóra, a Soproni-hegysége és Ausztria irányába.
 • Károly-kilátó – A 23 méter magas Károly-kilátó a Soproni-hegység legismertebb kirándulóhelye, a város jellegzetes épülete. Tiszta időben a Pannonhalmi Apátság és a Pozsonyi Vár is látható innen. 
 • Hűség kútja – A Hűség kútját 2003-ban állították. A 4,5 méter magas kút bronzszobrai ismert dátumokhoz kapcsolódnak Sopron város történetében. 
 • Taródi vár – Taródi István 1945-ben a szülei telkén kezdte el megépíteni az első várát, amelybe a becslések szerint csaknem 150-200 vasúti kocsira való követ épített be.
Taródi-vár

Kirándulástipp! 

Ha Sopronban kirándulnál, feltétlenül keresd fel a Pedagógus-forrást a Füzes árokban, a Kecske patak völgyében, vagy járd be a Soproni Botanikus Kertet, ahol Magyarország egyik legszebb élő növénygyűjteménye található. 

TOP 10 elragadó szálláshely Sopronban:

A Fertő tó körüli kerékpárút-hálózatnak köszönhetően pedig körbetekerheted a tavat a családdal, a barátokkal, vagy akár nagyobb gyerekekkel is. A táv nagyjából 120 km. 

Ismerd meg Sopron közelebbről, foglalj szállást a szállás.hu kínálatából, és járj utána a tó legendáinak, látnivalóinak, és programjainak mihamarabb! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%