CsobbanóhelyekCsaládi kiruccanásNyári vakációProgramok hétvégéreTavaszi zsongásVárosnézésekVidéki víkend

A Fertő tó legendája – Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp és 10 szállás Sopronban)

2 perces olvasási idő

Ismered azokat a legendákat, amelyek a Fertő tóhoz kapcsolódnak? Bár a Fertő tó rejtélyes történetei izgalmasan hangzanak, nem tudni, van-e valóságtartalmuk. Utánajártunk a legendáknak, és összegyűjtöttünk 12 programtippet, kirándulóhelyet, amelyek garantáltan emlékezetessé tesznek egy-egy, vagy akár többnapos kikapcsolódást a hűség városában! 

Ismerd meg a Fertő tó különleges legendáit! 

A 20 ezer éves Fertő tó méltán híres az élővilágáról, és a világörökségi szerepéről, ám számos olyan rejtélyes történet, és halászlegenda is kapcsolódik a tóhoz, amiről érdemes szót ejteni. Az elsüllyedt falvakról mesélő legendákat sokan vélik igaznak, bár bizonyíték sosem volt rá, hogy lenne valóságalapjuk. 

A történetek szerint a Fertő tó Giletus fraknói herceg korában jött létre több község elöntése által, illetve a legenda szerint II. Endre idejében a tó áradása több falut is elnyelt. Mi lehetett az oka? Ehhez három elbeszélés is kapcsolódik: 

  • egy féltékenységből elkövetett gyilkosság miatt 
  • egy hittérítő szerzetes megölése miatt
  • isteni igazságszolgáltatásként öntött el falvakat a víz 

A környékbeliek olykor az 5 elsüllyedt település templomharangjának zúgását is hallani vélik. Hátborzongatóan hangzik, nem igaz? 

A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp  és 10 szállás Sopronban)
Fertő tó

Ezt ne hagyd ki! Top 10 hangulatos program és kirándulóhely a Fertő tó környékén

Ha Sopronban jársz, feltétlenül látogass el a város népszerű, és kevésbé ismert látványosságaihoz. Fedezz fel új helyeket, kirándulj, vagy akár pattanj biciklire, és ismerd meg a tó környékét két keréken! 

  • Tűztorony – A Tűztorony a hűség jelképe, a tetején lévő kétfejű sas a Sopronban zajlott koronázásoknak állít emléket.
  • Bányászati Múzeum – A magyar nemesfémbányászat történetébe nyerhetsz betekintést a soproni Bányászati Múzeumban, ahol ráadásul a brennbergi szénbányászat emlékeivel is megismerkedhetsz. Ha kedveled a szép ásványokat, akkor tekintsd meg a kőzetek csodás gyűjteményét is!
  • Forum ScarbantiaeSopron belvárosa alatt négy és fél méterre húzódnak a római kori Scarbantia romjai. Érdekesség, hogy feltételezhetően nappal a kereskedők a scarbantiai fórumon árulták a portékáikat, míg ünnepekkor és az esti óráktól a helyi polgárok itt cserélték ki nézeteiket egymással.
A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp  és 10 szállás Sopronban)
Forum Scarbantiae
  • Fabricius-ház – A Fabricius-ház Fabricius Endre városbíró, polgármesterről kapta a nevét és napjainkban is Sopron Fő terének legikonikusabb, leghíresebb épületeként tartják számon. A XIV. században a telken két ház állt, az épület három kiállításnak ad otthont. A pincében római kori kőemlékek találhatók, az épület hátsó részében régészeti kiállítás van, míg a homlokzati szárny első és második emeletén a XVII. és XVIII. századi polgári lakáskultúra változását követheted nyomon. 
A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp  és 10 szállás Sopronban)
Fabricius-ház
  • Várhely-kilátó – A kilátóból csodálatos panoráma nyílik Sopronra, a Bécsi-dombra, a Mosoni-síkságra, a Schneebergre, és a Kis-Kárpátok vonulataira.
A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp  és 10 szállás Sopronban)
Várhely-kilátó
  • Várfalsétány – Bár Sopronnak soha nem volt saját vára, a várfal a belváros védelmére szolgált. Az út során láthatod a Tűztornyot, a Scarbantia Régészeti Parkot és a nagy Rondellát is.
Várfalsétány
  • Sörházdombi-kilátó – A Sörházdombi-kilátó a Lővérek dombján helyezkedik el, és rendkívül népszerű kirándulóhely. A 8 szintes kilátó tetejéről fantasztikus panoráma nyílik a Fertő tóra, a Soproni-hegysége és Ausztria irányába.
  • Károly-kilátó – A 23 méter magas Károly-kilátó a Soproni-hegység legismertebb kirándulóhelye, a város jellegzetes épülete. Tiszta időben a Pannonhalmi Apátság és a Pozsonyi Vár is látható innen. 
Károly-kilátó
  • Hűség kútja – A Hűség kútját 2003-ban állították. A 4,5 méter magas kút bronzszobrai ismert dátumokhoz kapcsolódnak Sopron város történetében. 
A Fertő tó legendája - Elsüllyedt falvak nyomában (+12 programtipp  és 10 szállás Sopronban)
Hűség kútja
  • Taródi vár – Taródi István 1945-ben a szülei telkén kezdte el megépíteni legendás várát, amelybe a becslések szerint csaknem 150-200 vasúti kocsira való követ épített be.
Taródi-vár

Kirándulástipp! 

Ha Sopronban kirándulnál, feltétlenül keresd fel a Pedagógus-forrást a Füzes árokban, a Kecske patak völgyében, vagy járd be a Soproni Botanikus Kertet, ahol Magyarország egyik legszebb élő növénygyűjteménye található. 

TOP 10 elragadó szálláshely Sopronban >>

Válogatás Sopron legjobb szálláshelyei közül:

1. Villa Mimi

Élvezd az alpesi levegőt és a hegyoldalak látványát a Villa Mimiben, ahol a természet nyugalma vesz körül! Ez a patinás, 1881-ben épült elegáns villa megfelelő hely lesz a stílusos pihenésre, ahonnan könnyedén elérheted a Soproni Botanikus Kertet és a Sörházdombi Kilátót is.

2. Rákóczi Prime Apartman

Egy négyfős család tökéletesen elfér a Rákóczi Prime Apartmanban, mely extra nagy méretével, megnyerő otthonosságával megfelelő lesz a soproni városnézés után. A legszebb látnivalókért ráadásul nem is kell nagy utat megtenni, hiszen a kiválóan felszerelt szállás épp a városközpontban helyezkedik el. Hidd el: ez a hely biztosan azt a kényelmet nyújtja majd, amit szeretnétek.

3. Florand Rooms&Wine

Álomszép, letisztult belső terek és enyhe mediterrán hatás érződik a Florand Rooms&Wine-on, melynek középkori pincéjében még borkóstolókat is tartanak. A szállás díja már tartalmazza a kiadós reggeli árát, ami biztosítja, hogy teli hassal és megfelelő energiával vághass neki Sopron felfedezésének. A kiváló elhelyezkedés miatt pedig akár tömegközlekedéssel is érkezhetsz.

4. Wandorf 125 Apartman

Akár kis kedvenceidet is magaddal viheted a nyaralásra, ha a Wandorf 125 Apartmanba tervezed az utazást. A 2 lenyűgöző és modern megjelenésű lakás 2 vagy 4 fő igényeire lett szabva. A kedves és rugalmas szállásadók mindenről is gondoskodtak, hogy a szabadságod napjai felhőtlenül teljenek. Sőt, még OTP SZÉP-kártyával is fizethetsz!

5. NewOne Apartman

Egy igazi otthonba csöppenhetsz az ízlésesen berendezett NewOne Apartmanban! A történelmi belváros szívében rejtőző soproni szálláshely csodásan tiszta és nagyon komfortos. A 70 négyzetméteres lakás földszintjéről lépcső vezet fel a két mesés szobához. A kávégéppel és kapszulákkal felszerelt konyhában pedig sütni-főzni is tudsz

6. LakeLove Házikó

10 percnyire Sopron nyüzsgő belvárosától, egy bájos kis kuckót találsz a tóparton, ami maximálisan kutyabarát is. Ez a LakeLove Házikó, ahol valóban kiléphetsz a mindennapok taposómalmából. A kandallós, 6 fős nyaraló szép időben grillezési lehetőséggel is kecsegtet. Miközben a környéken is csak úgy tobzódnak a programok: horgászni, túrázni is lehet. A gyerekek azonban már biztosan az első nap felderítik maguknak a játszóteret

7. Hotel Sopron****

Az Alpokalja mesés óvárosát panorámából is megszemlélheted a minőségi pihenést kínáló Hotel Sopronban****. Ezen a fantasztikus, hangulatos szálláson nehéz eldönteni, hogy mit dicsérjen jobban az ember: a pompás szobákat, az ízutazást ígérő éttermet vagy az exkluzív wellnessoázist. Inkább nézd meg, és döntsd el: te miért szereted ezt a remek szállodát!

8. Lővér Vendégház

Összekötnéd egy kis wellnesszel a nézelődést? Akkor irány a Lővér Vendégház, ahol pezsgőfürdőzni és szaunázni is tudsz majd! A modern berendezés és a makulátlan tisztaság mellett azért is vonzó lehet ez a házikó, mert a közeli sétautakért is csak pár lépést kell megtenni.

9. Hét Pecsét Fogadó

Az Alsó Lőverek varázslatát élvezheted a Hét Pecsét Fogadóban, ami már önmagában békés és nyugodt helyet teremt a pihenéshez. A szépen berendezett szobák gondoskodnak az édes álmodról. Az ellátást pedig mennyei reggelivel is kérheted, de ha megéhezel, bármikor a rendelkezésedre áll a kitűnő étterem kínálata is.

10. Hotel Wollner****

Minden utazót magával ragad a Hotel Wollner**** páratlan hangulata. A ragyogó szobák, a személyzet odafigyelése, a hangulatos pinceborozó, valamint a függőkert egyaránt hozzájárul majd, hogy kellemesen teljen a lazítás. Sőt, ha kedveled a szaunázást, akkor erre is lesz lehetőséged.

A Fertő tó körüli kerékpárút-hálózatnak köszönhetően pedig körbetekerheted a tavat a családdal, a barátokkal, vagy akár nagyobb gyerekekkel is. A táv nagyjából 120 km >>

Ismerd meg Sopron közelebbről, foglalj szállást a Szallas.hu kínálatából, és járj utána a tó legendáinak, látnivalóinak és programjainak mihamarabb!

(Fotók: Szallas.hu, shutterstock.com)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
67%
Imádom
Imádom
33%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%
108 bejegyzés

A szerzőről
Turisztikai újságírással foglalkozom, utazás közben elsősorban az élményeket gyűjtöm, egy-egy új hely megismerését valódi kalandként élem meg. A belföldi utakat kedvelem, az otthonom a Dunakanyar, de az ország legszebb vidékeit járva a Balatonon, egy kutyás túra során, motorozás közben, vagy egy kirándulóhajó fedélzetén is éppen olyan jól érzem magam.
Bejegyzések
    Ajánlott bejegyzések
    9.8
    Kedvenc szállások

    Mediterrán pihenés Gyulán

    1 perces olvasási idő
    Toplisták

    Tavaszi-nyári bakancslista – 30+ szuper látnivaló, amit muszáj megnézned

    2 perces olvasási idő
    Wellness + Hotelek

    TOP 50 családbarát wellness hotel – íme a Blog.szallas.hu országos összeállítása

    9 perces olvasási idő