Programok hétvégéreNyári vakációŐszi élményszüretTavaszi zsongásToplisták

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra

2 perces olvasási idő

Idén Veszprém – a Bakony-Balaton régióval közösen – nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ahova nemcsak a festői természeti adottságok és a történelmileg jelentős látnivalók miatt érdemes ellátogatni, hanem a nyüzsgő fesztiválok miatt is. Mutatjuk a legizgalmasabb programokat a környéken, amiket kicsik és nagyok is egyaránt élvezni fognak! 

Ezeket érdemes megnézni, ha Veszprémben jársz

Ha Veszprémbe látogatsz, mindenképp sétálj egyet a festői barokk és klasszicista palotákkal beépített várnegyedben. Itt összpontosul ugyanis a város látnivalóinak nagy része – többek között a 48 méter magas tűztorony, ami minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza.

Bár a tűztorony környékéről is csodálatos a kilátás, ha gyönyörű kilátópontot kerestek, Szent István király és Gizella királyné szobrát is érdemes megcsodálni, ugyanis a tövéből káprázatos panoráma nyílik a városra. A helyiek Veszprém ezen részét régen Világvégének is nevezték.

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
I. István király és Gizella királyné szobra, Veszprém

Egyébként tudtad, hogy Veszprémet a Királynék városának is szokták hívni? I. István király feleségének, Gizellának ugyanis ez a város volt a kedvenc tartózkodási helye. Nem véletlen, hogy több látnivalót is róla neveztek el, például a Gizella királyné-kilátót, melynek különlegessége a formájában rejlik: úgynevezett parabolikus hiperboloid, vagyis ívesnek látszik, de valójában egyenes acélrudakból áll össze.

A város egyik leghíresebb jelképe pedig a Fejes-völgy felett átívelő Viadukt, a Séd-patak felett 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd. Ez Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja, megéri megcsodálni, ha arra jársz.

A 10 legjobb idei fesztivál Veszprém környékén

Veszprém Blues Fesztivál 

A Veszprém Blues Fesztivál hazai és nemzetközi sztárokat vonultat fel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretén belül. Körülbelül 30 zenekar, több mint 50 koncert, 3 helyszín – nem érdemes kihagyni! A koncertek mellett pedig kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel is várják a vendégeket.

Időpont: április 13-16.

Helyszín: Expresszó Klub és a Papírkutya Kultúrbisztró

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Veszprém Blues Fesztivál 

Tihanyi Levendula Fesztivál

A levendulát rengetegen szeretik, hiszen nemcsak gyönyörűen mutat a kertben vagy az erkélyen, de fűszerként is gyakran használják, valamint a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. Ha te is imádod ezt az illatozó lila növényt, akkor június végén és július elején Tihanyban a helyed! Idén ugyanis ismét megrendezik a Tihanyi Levendula Fesztivált, ahol teleszedheted az aratótáskádat levendulával. Sőt, a levendulamező bejárása mellett számos programmal, túrával, kiállítással várják a látogatókat.

Időpont: június 17. – július 2.

Helyszín: Tihanyi-félsziget

Idei infók itt találhatóak >>

Tihanyi Levendula Fesztivál

Rozé, Rizling & Jazz Napok

A töretlen népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén is megrendezik a „királynék városában”. Eddig annyi biztos, hogy megkóstolhatjuk a Balaton környéki borászatok kínálatát, valamint különféle kézműves ételeket. Igazi gasztro-kulturális élményre számíthatunk!

Időpont: július 7-16.

Helyszín: Veszprém, Óváros tér

Idei infók >>

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Rozé, Rizling & Jazz Napok

VeszprémFest

A VeszprémFestet már 17 éve rendezik meg a város szívében, és minden évben több mint 100 ezer látogatót vonz a vár környékére. A fesztiválozók 5 csodás napot tölthetnek a zene, a művészet és a felszabadultság jegyében, ahol a jazz, a pop és az opera kedvelői is megtalálják a számukra legkedvesebb zenei stílust. 

Időpont: július 12-16.

Helyszín: Veszprém, Jezsuita templomkert és História Kert

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
VeszprémFest

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Az Utcazene Fesztivált immár 24. alkalommal rendezik meg Veszprém történelmi belvárosában. Az esemény keretein belül a kiválasztott előadók a város különböző pontjain adnak koncerteket, hogy elnyerjék a közönség szívét és meggyőzzék őket arról, hogy ők érdemlik meg a fődíjat. 

Időpont: július 19-22.

Helyszín: Veszprém belvárosa

A rendezvényről infók itt találhatóak >>

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Veszprémi Utcazene Fesztivál

Művészetek Völgye fesztivál

A Balaton-felvidék legrégebbi és legnagyobb kulturális eseménye, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak. Rengetegféle programmal várják a látogatókat: koncertek, színház, tánc, kézműves foglalkozások, beszélgetések, sőt, még biciklitúra is lesz.

Időpont: július 21-30.

Helyszín: Kapolcs

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Művészetek Völgye fesztivál, Kapolcs

Paloznaki Jazzpiknik

A Balaton északi partjának egyik legkülönlegesebb rendezvénysorozata kétségtelenül a 3 napos Paloznaki Jazzpiknik. Ha színes programokra, nyugodt és minőségi kikapcsolódásra vágysz, akkor ebben a fesztiválban biztosan nem fogsz csalódni: izgalmas gasztronómiai ínyencségek és magával ragadó dallamok várják a látogatókat. Igaz, a 2023-as fellépők listáját még nem közölték a szervezők, annyi már biztos, hogy Rick Asley és Nick West egészen biztosan köztük lesz.

Időpont: augusztus 4-6.

Helyszín: Paloznak

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Paloznaki Jazzpiknik

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüred már csaknem 90 éve ad otthont a borheteknek, ahol a régió legjobb borait kóstolhatják meg a látogatók. A nedűk ízlelgetése közben pedig kulturális programok egész sora közül válogathatnak a vendégek, augusztus 20-án pedig a tűzijáték teszi teljessé az élményt. 

Időpont: Augusztus 4-27.

Helyszín: Balatonfüred

Balatonfüredi Borhetek

Országos lecsófesztivál

Az egyik legnépszerűbb magyar ételnek, a lecsónak már évek óta egy teljes napot szentelnek Balatonkenesén. A főzőverseny kora délután kezdetét veszi, és egészen késő délutánig rotyoghatnak a lecsók a tűz fölött. Ha van egy felülmúlhatatlan családi recepted, amivel jelentkeznél a versenyre, vagy csak megkóstolnád az elkészült finomságokat, akkor augusztus 26-án irány Balatonkenese! 

Időpont: augusztus 26.

Helyszín: Balatonkenese, Széchenyi park

Infók >>

A 10 legjobb fesztivál Veszprém környékén 2023-ra
Országos lecsófesztivál, Balatonkenese

BALKAN: MOST Fesztivál

A Balkán zenéjéből csak úgy árad az energia, amibe még Veszprém utcái is beleremegnek majd. 3 nap alatt több, mint 30 fellépő – feltörekvő zenekarok és világsztárok –, akik etno és jazz koncertekkel kápráztatják el a közönséget – ilyen egy tökéletes nyárzáró buli!

Időpont: szeptember 7-9.

Helyszín: Veszprém

Top 10 szállás Veszprémben, Európa kulturális fővárosában >>

(Képek: Szallas.hu)


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
0%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
100%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%