VárosnézésekCsaládi kiruccanásKastélyok és várakProgramok hétvégéreRomantikus kikapcsolódásTavaszi zsongás

Győrnek is van vára! A Püspökvár látnivalói

1 perces olvasási idő
A győri Püspökvár

Kevesen tudják, hogy bizony Győrnek is van vára! Habár nem hasonlítható sem a diósgyőri, sem az egri várhoz, mégis érdemes felkeresni a város legmagasabb pontján, a Káptalandombon található Püspökvár épületegyüttesét és a közeli látnivalókat, múzeumokat is.

győr Püspökvár

A győri Püspökvár

A győri Püspökvár

A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál, Győr történelmi belvárosában magasodik a Püspökvár, amelyet a 16. században még bástyák vettek körül. Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A vár épületében megismerhetjük a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma győri kultuszának történetét. Az ereklye-terem a magyar és az európai szentek emlékét őrzi.

Látnivalók a Püspökvár területén

Toronykilátó

A 16. században épült, majd a 18. században kiegészített Toronyban a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk a 19. század végén és az 1960-as években készült felvételeken. A kilátóba feljutva megcsodálhatjuk a város egyedülálló panorámáját.

Belépő:

  • Toronykilátó felnőtt belépőjegy 1 000 Ft
  • Toronykilátó diák, nyugdíjas belépőjegy 500 Ft
  • Püspöki palota+toronykilátó felnőtt belépőjegy 1 800 Ft
  • Püspöki palota+toronykilátó diák, nyugdíjas belépőjegy 1 500 Ft
győr Püspökvár

Toronykilátó

Az épületben kapott helyet a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás, amely a vértanúhalált halt püspöknek állít emléket: bemutatja életét, tevékenységét, megidézi áldozatát és vértanúhalálát. A kiállítás érdekessége, hogy azon a helyen került megrendezésre, ahol Apor Vilmos a nőket és gyerekeket bújtatta, illetve a helyiségben, ahol vértanúhalált szenvedett.

Nagyboldogasszony bazilika 

A Káptalandomb csúcsán, a mai Apor Vilmos püspök terén áll az I. István király által a XI. században alapított püspökség székesegyháza. A mai bazilika helyén épült első templom román stílusban épült, alapjai ma is megtekinthetők a téren. A székesegyház legismertebb kápolnája a XV. században épült Héderváry-kápolna, mely a Szent László-hermának és Boldog Apor Vilmos földi maradványainak ad otthont.

győr Püspökvár

Nagyboldogasszony Bazilika

Szent László király szobra

A város első egész alakos bronz szobra Szent László királyról a bazilika mögötti téren áll. Lebó Ferenc szobrászművész alkotása az uralkodót ünnepi öltözetben, lovagként ábrázolja.

Miért érdemes Győrbe látogatni? Séta hazánk egyik legszebb barokk belvárosában >>

győr Püspökvár

Szent László király szobra

Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár 

Rossz időben is remek program a Győri Egyházmegyei Kincstár felkeresése. A gyűjteményben a gótikus kortól a XIX. századig találhatók kelyhek, monstranciák, liturgikus eszközök, festmények és szobrok. A könyvtár dokumentumai között kódexek, ősnyomtatványok, régi magyar könyvek találhatók. Kiemelkedő értékek a Mátyás király könyvtárából származó Korvina, és Magyarország legnagyobb kódexe, a Zalka-antifonálé.

Belépők: 

  • Felnőtt belépőjegy 1 000 Ft
  • Diák, nyugdíjas belépőjegy 500 Ft

Győr Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár

Káptalanház

A klasszicista, de középkori részleteket rejtő épületben a látogatók megismerhetik a győri egyházmegye templomi építészetét, a 17-18. századi búcsújárás emlékeit, a 20. századi vértanú papok élettörténetét, valamint felidézhetik II. János Pál pápa győri látogatásának momentumait.

Belépők:

  • Felnőtt belépőjegy 500 Ft
  • Diák, nyugdíjas belépőjegy 300 Ft
győr Püspökvár

Káptalanház

Szállások a közelben

Hotel Capitulum Győr ****

Hotel Capitulum Győr ****

Soho Panzió Superior és Kávézó Győr

Soho Panzió Superior és Kávézó Győr

Hotel Isabell Győr****

Hotel Isabell Győr****

Még több szálláshely a Püspökvár közelében >>

(fotók: szallas.hu)

 


Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%